Oνομαστικοποιούνται σε 2 φάσεις από 1.1.2019 οι ανώνυμες μετοχές

 

Έως το τέλος του χρόνου θα μπορούν οι ΑΕ να εκδίδουν ανώνυμες μετοχές. Η δυνατότητα αυτή αίρεται από 1.1.2019. Επιπλέον, όσες ΑΕ έχουν ήδη εκδώσει ανώνυμες μετοχές, υποχρεούνται να τις ονομαστικοποιήσουν ως το τέλος του 2019. Έτσι ώστε από 1ης Ιανουαρίου 2020 να είναι όλες ονομαστικοποιημένες.

Στόχος είναι να αντιμετωπιστούν φαινόμενα όπως είναι το “ξέπλυμα χρήματος” και η “χειραγώγηση”του χρηματιστηρίου από “άγνωστους” μετόχους, αλλά και να “λυθούν τα χέρια” των επιχειρήσεων σε επιμέρους διαχειριστικά ζητήματα.

Αναθεώρηση νομοθεσίας του 1920

Η υποχρέωση ονομαστικοποίησης των μετοχών από το 2020 επιβάλλεται με την αναθεώρηση ενός νόμου, του α.ν.2190/1920, ο οποίος τέθηκε σε ισχύ ακριβώς έναν αιώνα πριν την υποχρέωση αυτή. Συγκεκριμένα,  κατατέθηκε στην βουλή το σχέδιο νόμου «Αναμόρφωση του δικαίου των ανωνύμων εταιρειών» με το οποίο αναμορφώνεται το δίκαιο που διέπει τη λειτουργία των ανωνύμων εταιρειών (α.ν.2190/1920, όπως ισχύει).

Ονομαστικοποίηση σε 2 φάσεις

Το νέο πλαίσιο που αναθεωρεί πλήρως το νόμο 2190/1920, θα τεθεί σε εφαρμογή από την 1η Ιανουαρίου 2019 αφότου οι ελληνικές ΑΕ δεν θα μπορούν πλέον να εκδίδουν ανώνυμες μετοχές. Ανώνυμες μετοχές που έχουν εκδοθεί από ελληνικές ανώνυμες εταιρείες ονομαστικοποιούνται αυτοδίκαια την 1η Ιανουαρίου 2020.

Αλλαγές καταστατικού

Με το νομοσχέδιο καθορίζεται το πλαίσιο που διέπει την ίδρυση των Α.Ε. καθώς και τις τροποποιήσεις του καταστατικού τους. Συγκεκριμένα, μεταξύ άλλων προβλέπεται ότι Α.Ε. μπορεί να ιδρυθεί από ένα ή περισσότερα πρόσωπα (ιδρυτές), ή να καταστεί μονοπρόσωπη με τη συγκέντρωση όλων των μετοχών σε ένα μόνο πρόσωπο, και να συσταθεί με συμβολαιογραφικό έγγραφο που περιέχει το καταστατικό, ή με ιδιωτικό έγγραφο, αν υιοθετείται πρότυπο καταστατικό. Προβλέπεται επίσης, ότι η λήψη απόφασης από τη γενική συνέλευση ή το Διοικητικό Συμβούλιο, στηριζόμενη σε τροποποίηση του καταστατικού που δεν έχει υποβληθεί σε δημοσιότητα, είναι μεν επιτρεπτή, παράγει όμως αποτελέσματα από τη συντέλεση της δημοσιότητας και εφεξής.
Ακόμη, καθορίζονται το περιεχόμενο του καταστατικού μιας Α.Ε., ο τρόπος σχηματισμού της επωνυμίας της, η διάρκειά της σε ορισμένου ή απεριορίστου χρόνου, κλπ.

Το μέτρο που κατατέθηκε στην βουλή προς ψήφιση βρίσκεται σε σωστή κατεύθυνση, καθώς μεταξύ πολλών άλλων περιορίζει το “ξέπλυμα χρήματος”, την διαπλοκή και τα “παιχνίδια” χειραγώγησης στο ελληνικό χρηματιστήριο. Ακόμη, απλοποιεί την εταιρική καθημερινότητα. Αρκεί να μην έχουμε για πολλοστή φορά κυβερνητικές υπαναχωρήσεις στις κάθε είδους “πιέσεις”.

Καμία δημοσίευση για προβολή