Ρελάνς Τσίπρα με παροχές από τα «ματωμένα πλεονάσματα» – Έσπασε τον κουμπαρά του αποθεματικού ρευστότητας και ανακοίνωσε θετικά μέτρα βγαλμένα, όπως είπε, «από τους κόπους του λαού»

Η τελευταία ζαριά του Αλέξη Τσίπρα πριν τις Ευρωεκλογές ήταν ύψους 1,14 δισ. ευρώ, σε μια προφανή και αγχώδη προσπάθεια να φέρει «σε κουμάντο» τη διαφαινόμενη ήττα του στην πρώτη κάλπη (αυτή των Ευρωεκλογών) μετά τις εκλογές του Σεπτεμβρίου του 2015.

Ο πρωθυπουργός, ανακοίνωσε χθες, σε συνέντευξη Τύπου, ένα πακέτο θετικών μέτρων που αφορούν στο παρόν εκλογικό έτος, ενώ υποσχέθηκε και άλλα που αφορούν όμως στην επόμενη τριετία και, δυνητικά, θα υλοποιήσει η κυβέρνηση που θα προκύψει από τις προσεχείς εθνικές εκλογές.

Με την προεκλογική «ρελάνς» του, ο Αλέξης Τσίπρας έσπασε τον «κουμπαρά» του αποθεματικού ρευστότητας που διαθέτει η οικονομία (που η ύπαρξή του είναι και ο λόγος της επιτυχίας των ελληνικών ομολόγων στις αγορές) για να κόψει κάποιους πόντους από τη διαφορά που τον χωρίζει από τη Νέα Δημοκρατία.

Ο κ. Τσίπρας παραδέχτηκε ότι «μέρος της κοινωνίας σήκωσε υπέρμετρα το βάρος της κρίσης» και εξήγγειλε πως «ήρθε η ώρα να αρχίσει να δικαιώνεται η προσπάθεια του ελληνικού λαού». Στη συνέχεια, μας αποκάλυψε το «μυστικό» της προέλευσης των πόρων που θα χρηματοδοτήσουν τα θετικά μέτρα που ανακοίνωσε:

Όπως είπε, «υπάρχουν πάνω από 31 δις ευρώ απόθεμα ρευστότητας, πέραν της δυνατότητας να δανειζόμαστε από τις αγορές». (Επισημαίνεται ότι και τα χρήματα του αποθεματικού από δάνειο είναι, όχι από τις αγορές, αλλά από τους Θεσμούς)

Ο πρωθυπουργός υπολόγισε ότι περίπου τα μισά είναι από το «μαξιλάρι» των δανειστών και τα υπόλοιπα από «τους κόπους του λαού».

Αυτοί οι «κόποι του λαού» δεν είναι άλλοι από την υπεραπόδοση της φορομπηχτικής πολιτικής της κυβέρνησης και των άλλων αντιλαϊκών μέτρων της που, σύμφωνα με τα πρόσφατα στοιχεία των ΕΛΣΤΑΤ – Eurostat, την περίοδο 2015 – 2018 έφτασαν στο αστρονομικό ύψος των 12 δισ. ευρώ. Είναι τα «ματωμένα πλεονάσματα» όπως τα αποκαλούσε ο κ. Τσίπρας πριν γίνει πρωθυπουργός.

Και όχι μόνο: Στα «αποθέματα ρευστότητας» στα οποία αναφέρθηκε ο πρωθυπουργός, μεγάλη συμμετοχή έχει η συρρίκνωση των πρωτογενών δαπανών του κρατικού προϋπολογισμού, για 3ο συνεχές έτος το 2018 (δηλαδή κατά τη διάρκεια της διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ) ως ποσοστό του ΑΕΠ, όπως καταγράφει σε μελέτη της η Εθνική Τράπεζα. Οι κρατικές αναπτυξιακές επενδύσεις έχουν επιστρέψει στο χαμηλότερο σημείο της τελευταίας 15ετίας από το 2003. Όπως επίσης σημαντική συμμετοχή στη “ρευστότητα” έχει «και η συνεχιζόμενη συρρίκνωση των μεταβιβάσεων προς την Κοινωνική Ασφάλιση», όπως σημειώνει η Εθνική Τράπεζα, δηλαδή με απλά λόγια, η περαιτέρω διάλυση του Ασφαλιστικού Συστήματος.

«Αυτούς τους κόπους δεν θα τους ξοδέψουμε αλόγιστα αλλά και δεν θα τους αφήσουμε να λιμνάζουν», είπε ο κ. Τσίπρας. Και έριξε την προεκλογική ζαριά του.

Τα μέτρα που θα ισχύσουν το 2019, αυτά καθαυτά,  είναι θετικά για την Οικονομία και ανακουφίζουν σε ένα βαθμό τα νοικοκυριά, κυρίως τους αδύνατους συμπολίτες μας. Είναι τα πρώτα “φιλολαϊκά μέτρα” μόνιμoυ χαρακτήρα, στα 4 χρόνια διακυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ, που τα φύλαξε για να τα ρίξει στο τραπέζι πριν τις Ευρωεκλογές – οι οποίες αποτελούν ισχυρό πρόκριμα για τις εθνικές κάλπες. Μάλιστα για πολλά από όσα εξαγγέλθηκαν, η αξιωματική αντιπολίτευση δεν μπορεί να φέρει αντιρρήσεις, δεδομένου ότι ο Αλέξης Τσίπρας, τα πήρε μέσα από το «playbook» του Κυριάκου Μητσοτάκη. (Άλλωστε και η ΝΔ σε ανακοίνωσή της, πέρα από τη σφοδρή κριτική της,  κάνει λόγο για «την αυτονόητη ανάγκη να μειωθεί η φορολογία»)

Αλλά ο κ. Τσίπρας δεν έμεινε στις παροχές του 2019. Υποσχέθηκε σειρά μέτρων και  για την επόμενη τριετία, «κάνοντας το κομμάτι του» εκ του ασφαλούς.

Τα μέτρα αυτά θα τα παραλάβει, ως εξαγγελίες, η επόμενη κυβέρνηση (πιθανότατα της ΝΔ) και, αν δεν τα υλοποιήσει (όλα) για λόγους ορθολογικής αντιμετώπισης της οικονομίας και της αναπτυξιακής προσπάθειας, θα είναι εκτεθειμένη στην σκληρή κριτική της «φιλολαϊκής» αντιπολίτευσης του ΣΥΡΙΖΑ.

Περισσότερα νέα, ρεπορτάζ και αναλύσεις: [home]

 

 

 

Καμία δημοσίευση για προβολή