Reuters: Τα 5 κορυφαία θέματα που πρέπει να παρακολουθήσετε στις αγορές αυτή την εβδομάδα

 

Οι ΗΠΑ θα ανακοινώσουν τους αριθμούς του πληθωρισμού αυτή την εβδομάδα, καθώς οι επενδυτές αξιολογούν εάν η Federal Reserve μπορεί να σταματήσει τις αυξήσεις επιτοκίων τον επόμενο μήνα. Η Τράπεζα της Αγγλίας αναμένεται να αυξήσει ξανά τα επιτόκια, η Κίνα θα δημοσιεύσει περισσότερα στοιχεία για την οικονομία της και οι τιμές του πετρελαίου θα συνεχίζουν να μας απασχολούν. Αυτά είναι τα θέματα που θα απασχολήσουν τη διεθνή οικονομική επικαιρότητα την εβδομάδα που ξεκινά σήμερα.

Οι τάσεις του πληθωρισμού στις ΗΠΑ

Οι ΗΠΑ θα ανακοινώσουν τα στοιχεία για τον πληθωρισμό του Απριλίου την Τετάρτη, με τους οικονομολόγους να αναμένουν ότι ο βασικός δείκτης τιμών καταναλωτή, ο οποίος δεν περιλαμβάνει τις ασταθείς τιμές των τροφίμων και των καυσίμων, θα αυξηθεί κατά 5,5% σε ετήσια βάση, μετά από αύξηση 5,6% έναν μήνα νωρίτερα. Ο ονομαστικός ρυθμός πληθωρισμού αναμένεται να αυξηθεί κατά 5% ετησίως.

Η κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ προχώρησε στη δέκατη συνεχόμενη αύξηση των επιτοκίων την περασμένη εβδομάδα, όπως ήταν αναμενόμενο, αλλά έδειξε ότι ενδέχεται να σταματήσει την επιθετική της εκστρατεία σύσφιξης της οικονομίας στην επόμενη συνεδρίασή της τον Ιούνιο.

Η έκθεση απασχόλησης της Παρασκευής για τον Απρίλιο έδειξε ότι η αύξηση των θέσεων εργασίας και τα κέρδη μισθών παραμένουν ανθεκτικά, υποβαθμίζοντας τους φόβους για την προοπτική ύφεσης. Εκτός από τους αριθμούς ΔΤΚ, το οικονομικό ημερολόγιο περιλαμβάνει επίσης τον δείκτη τιμών παραγωγού την Πέμπτη μαζί με εβδομαδιαίους αριθμούς για τις αρχικές αιτήσεις ανεργίας.

Ο κανόνας «Πούλησε τον Μάιο και φύγε»

Ο παλιός κανόνας «Πούλησε τον Μάιο και φύγε» αναφέρεται στην ιδέα ότι ο Μάιος είναι η ιδανική περίοδος για να κερδίσεις από τις μετοχές και να μείνεις εκτός χρηματιστηρίου μέχρι μετά το καλοκαίρι.

Βασίζεται στην παραδοχή ότι η καλύτερη εξάμηνη περίοδος του έτους για αποδόσεις στο χρηματιστήριο είναι ο Νοέμβριος έως τον Απρίλιο, ενώ η ελάχιστη περίοδος είναι Μάιος έως Οκτώβριος.

Τα τελευταία 50 χρόνια, ο S&P 500 κέρδισε κατά μέσο όρο 4,8% μεταξύ Νοεμβρίου και Απριλίου και μόλις 1,2% μεταξύ Μαΐου και Οκτωβρίου, σύμφωνα με τους υπολογισμούς του Reuters. Ωστόσο, αυτό το μοτίβο φαίνεται να αλλάζει.

Τα τελευταία 20 χρόνια, η υπεραπόδοση Νοεμβρίου-Απριλίου σε σχέση με τον Μάιο-Οκτώβριο μειώνεται στο 1%. Πάνω από 10 χρόνια, ο Νοέμβριος-Απρίλιος έχει υποαποδώσει τον Μάιο-Οκτώβριο κατά 1 ποσοστιαία μονάδα και τα τελευταία πέντε χρόνια έχει υποαποδώσει κατά 3 ποσοστιαίες μονάδες.

Η Τράπεζα της Αγγλίας

Η Τράπεζα της Αγγλίας αναμένεται να αυξήσει τα επιτόκια κατά άλλες 25 μονάδες βάσης την Πέμπτη, καθώς συνεχίζει τη μάχη κατά του πληθωρισμού.

Ο πληθωρισμός στο Ηνωμένο Βασίλειο βρίσκεται στο 10,1%, σημαντικά υψηλότερος από ό,τι στην Ευρωζώνη, επιδεινούμενος από το αυξανόμενο κόστος τροφίμων και τις ελλείψεις στην αγορά εργασίας που συνδέονται με το Brexit, διατηρώντας τους μισθούς σε υψηλά επίπεδα.

Ο συνδυασμός υψηλού πληθωρισμού και στενής αγοράς εργασίας τροφοδοτούν τα στοιχήματα για περαιτέρω αυξήσεις επιτοκίων φέτος, επομένως οι ενημερωμένες προβλέψεις της κεντρικής τράπεζας για την ανάπτυξη και τον πληθωρισμό θα παρακολουθούνται στενά.

Την επομένη της απόφασης της κεντρικής τράπεζας, το Ηνωμένο Βασίλειο πρόκειται να δημοσιεύσει στοιχεία για το ΑΕΠ πρώτου τριμήνου, τα οποία αναμένεται να υποδεικνύουν ότι η ανάπτυξη παρέμεινε ασθενής τους πρώτους τρεις μήνες του έτους.

Πτώση τιμής πετρελαίου

Οι τιμές του πετρελαίου ανέκαμψαν την Παρασκευή, αλλά σημείωσαν τρίτη συνεχόμενη εβδομαδιαία πτώση εν μέσω επίμονων ανησυχιών για τις προοπτικές ζήτησης.

Ο δείκτης αναφοράς Brent έκλεισε την εβδομάδα με πτώση περίπου 5%, ενώ το αργό πετρέλαιο υποχώρησε 7%, ακόμη και μετά την ανάκαμψη την Παρασκευή. Και οι δύο δείκτες αναφοράς μειώθηκαν για τρεις συνεχόμενες εβδομάδες για πρώτη φορά από τον Νοέμβριο.

Οι τιμές έλαβαν ώθηση αφού η ισχυρή έκθεση για τις θέσεις εργασίας στις ΗΠΑ της Παρασκευής αμβλύνει τις ανησυχίες σχετικά με την προοπτική ύφεσης της οικονομίας. Ωστόσο, οι αναλυτές της Commerzbank σημείωσαν ότι οι ανησυχίες για τη ζήτηση πετρελαίου είναι υπερβολικές και αναμένουν διόρθωση της τιμής προς τα πάνω τις επόμενες εβδομάδες.

Η οικονομία στην Κίνα

Μια σειρά οικονομικών δεδομένων από την Κίνα την ερχόμενη εβδομάδα θα προσφέρει περαιτέρω πληροφορίες για την άνιση ανάκαμψη μετά την COVID-19 στη δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου.

Τα εμπορικά στοιχεία του Απριλίου αναμένονται να ανακοινωθούν την Τρίτη και αναμένεται να δείξουν ότι οι εξαγωγές επιβραδύνθηκαν μετά την αύξηση του Μαρτίου.

Τα στοιχεία για τον πληθωρισμό για τον Απρίλιο αναμένονται την Πέμπτη και αναμένεται να δείξουν ότι οι πιέσεις στις τιμές εξασθενούν.

Τα στοιχεία της περασμένης εβδομάδας έδειξαν ότι η δραστηριότητα στον μεταποιητικό τομέα της Κίνας συρρικνώθηκε απροσδόκητα τον Απρίλιο, εντείνοντας την πίεση στους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής να τονώσουν μια οικονομία που αγωνίζεται να διατηρήσει τη δυναμική εν μέσω υποτονικής παγκόσμιας ζήτησης και επίμονης αδυναμίας στον τομέα των ακινήτων.

Οι αναλυτές προειδοποιούν ότι η δυναμική θα μπορούσε να χαλαρώσει περαιτέρω, καθώς η εγχώρια κατανάλωση δεν έχει ακόμη ανακάμψει πλήρως και ότι χρειάζεται περισσότερη στήριξη πολιτικής.

  • Με πληροφορίες από το Reuters

Καμία δημοσίευση για προβολή