Ρωσία: Από το… μαστίγιο στο… καρότο ο Πούτιν, «δεν έγινε και τίποτα» με τις ασκήσεις με τακτικά πυρηνικά

Μετά από δύο μέρες έντονης ρητορικής και κινητικότητας, η Μόσχα διά στόματος Πούτιν αποφάσισε να ρίξει πολύ τους τόνους σχετικά με τις ασκήσεις ετοιμότητας των ενόπλων δυνάμεων της χώρας, όσον αφορά στη χρήση τακτικών πυρηνικών όπλων.

Είναι χαρακτηριστικό ότι ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν δήλωσε ότι δεν υπάρχει τίποτα ασυνήθιστο σε μια προγραμματισμένη άσκηση που περιλαμβάνει την πρακτική ανάπτυξη τακτικών πυρηνικών όπλων στη νότια Ρωσία μαζί με τη σύμμαχο Λευκορωσία, καθώς έχουν αρχίσει οι προετοιμασίες για τις ασκήσεις. Η Ρωσία δήλωσε τη Δευτέρα ότι θα εξασκήσει την ανάπτυξη τακτικών πυρηνικών όπλων στο πλαίσιο στρατιωτικής άσκησης, μετά τις απειλές, όπως είπε η Μόσχα, από τη Γαλλία, τη Βρετανία και τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Πλήρης αλλαγή ύφους

«Δεν υπάρχει τίποτα ασυνήθιστο εδώ, πρόκειται για προγραμματισμένη άσκηση», ανέφερε ο Πούτιν σύμφωνα με το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων TASS. «Πρόκειται για εκπαίδευση». Ωστόσο, το υπουργείο Άμυνας της Ρωσίας, στην ανακοίνωσή του τη Δευτέρα, συνέδεσε ρητά την πυρηνική άσκηση με «προκλητικές δηλώσεις και απειλές ορισμένων δυτικών αξιωματούχων κατά της Ρωσικής Ομοσπονδίας», ενώ σε αντίστοιχο τόνο είχε κινηθεί και ανακοίνωση του ρωσικού ΥΠΕΞ, προκαλώντας αντιδράσεις στη Δύση.

Ο Πούτιν δήλωσε πέρυσι ότι η Μόσχα είχε μεταφέρει ορισμένα τακτικά πυρηνικά όπλα στη Λευκορωσία, την πρώτη μετακίνηση τέτοιων πυρηνικών κεφαλών εκτός Ρωσίας από την πτώση της Σοβιετικής Ένωσης το 1991. Ο Ρώσος πρόεδρος δήλωσε ότι πρότεινε στη Λευκορωσία να συμμετάσχει σε ένα από τα μέρη της πυρηνικής άσκησης που ανακοινώθηκε τη Δευτέρα. «Τις πραγματοποιούμε τακτικά», δήλωσε. «Αυτή τη φορά πραγματοποιούνται σε τρία στάδια. Στο δεύτερο στάδιο, οι Λευκορώσοι συνάδελφοι θα συμμετάσχουν στις κοινές μας δράσεις».

Κοινές προετοιμασίες

«Έχουν δοθεί αντίστοιχες οδηγίες στα υπουργεία Άμυνας και στα γενικά επιτελεία των στρατών μας. Ξεκίνησαν κοινές προετοιμασίες», δήλωσε ο Πούτιν σύμφωνα με κείμενο του Κρεμλίνου, το οποίο επικαλέστηκε το πρακτορείο ειδήσεων Interfax. Από την πλευρά του ο πρόεδρος της Λευκορωσίας Αλεξάντερ Λουκασένκο, μιλώντας μαζί με τον Πούτιν, δήλωσε ότι πρόκειται για την τρίτη τέτοια άσκηση. «Γίνονται πιθανώς δεκάδες στη Ρωσία, οπότε συγχρονιστήκαμε. Και τα γενικά επιτελεία, όπως μου είπε ο Ρώσος υπουργός Άμυνας, έχουν ήδη αρχίσει να εκτελούν αυτές τις οδηγίες» είπε ο Λουκασένκο.

Η Ρωσία και οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι μακράν οι μεγαλύτερες πυρηνικές δυνάμεις στον κόσμο, κατέχοντας περισσότερες από 10.600 από τις 12.100 πυρηνικές κεφαλές του κόσμου. Η Κίνα διαθέτει το τρίτο μεγαλύτερο πυρηνικό οπλοστάσιο, ακολουθούμενη από τη Γαλλία και τη Βρετανία. Η Ρωσία διαθέτει περίπου 1.558 μη στρατηγικές πυρηνικές κεφαλές, σύμφωνα με την Ομοσπονδία Αμερικανών Επιστημόνων, αν και υπάρχει ασάφεια σχετικά με τα ακριβή στοιχεία για τα όπλα αυτά λόγω έλλειψης διαφάνειας.

Αβεβαιότητα

Εξακολουθεί να υπάρχει μεγάλη αβεβαιότητα μεταξύ των εμπειρογνωμόνων για τον έλεγχο των εξοπλισμών σχετικά με το ποια όπλα έχει προμηθεύσει η Ρωσία στη Λευκορωσία και τη φύση της αποθήκευσής τους. Τυπικά, θα χρειαζόταν αρκετός χρόνος για να δημιουργηθούν η αποθήκευση, η ασφάλεια και οι στρατώνες για μια τέτοια ανάπτυξη – και τα ρωσικά πυρηνικά όπλα ελέγχονται από τη 12η Κύρια Διεύθυνση του ρωσικού υπουργείου Άμυνας (γνωστή ως 12η GUMO). Δεν είναι σαφές αν η 12η GUMO βρίσκεται στη Λευκορωσία, σύμφωνα με δυτικούς εμπειρογνώμονες.

Καμία δύναμη δεν έχει χρησιμοποιήσει πυρηνικά όπλα σε πόλεμο από τότε που οι Ηνωμένες Πολιτείες εξαπέλυσαν τις πρώτες επιθέσεις με ατομικές βόμβες στις ιαπωνικές πόλεις Χιροσίμα και Ναγκασάκι το 1945. Σημειώνεται ότι το Πεντάγωνο ανέφερε χαρακτηριστικά ότι δεν έχει δει κάποια αλλαγή στη διάθεση των στρατηγικών πυρηνικών δυνάμεων της Ρωσίας, παρά την «ανεύθυνη ρητορική», όπως τη χαρακτήρισε, της Μόσχας που περιγράφει λεπτομερώς τα σχέδια για ασκήσεις που περιλαμβάνουν την ανάπτυξη μη στρατηγικών πυρηνικών όπλων.

Καμία δημοσίευση για προβολή