Ρωσία: “Βρισκόμαστε σε κατάσταση πολέμου και γι’ αυτό φταίει… η Δύση” – “Σοβαρές συνέπειες” από κατάσχεση Ρωσικών στοιχείων

Η ιδιαιτερότητα στην περίπτωση της Ρωσίας, είναι πως το Κρεμλίνο επιρρίπτει δημοσίως την ευθύνη για την "κατάσταση πολέμου" - στην οποία παραδέχθηκε πως πλέον περιήλθε - στην "επέμβαση της Δύσης στο πλευρό της Ουκρανίας".

Ρωσία: Βρισκόμαστε σε κατάσταση πολέμου και γι' αυτό φταίει... η Δύση

Μόνον ευοίωνη για τη διατήρηση της ειρήνης στην Ευρώπη δεν μπορεί να είναι η αναβαθμισμένη παραδοχή της Μόσχας πως πλέον βρίσκεται “σε κατάσταση πολέμου”, σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ. Μέχρι σήμερα, η Ρωσία επέμεινε να χαρακτηρίζει την επίθεσή της κατά της Ουκρανίας ως μια “ειδική στρατιωτική επιχείρηση”, αποφεύγοντας πάσει θυσία τη λέξη “πόλεμος”.

Η ιδιαιτερότητα στην περίπτωση της Ρωσίας, είναι πως το Κρεμλίνο επιρρίπτει δημοσίως την ευθύνη για την “κατάσταση πολέμου” – στην οποία παραδέχθηκε πως πλέον περιήλθε – στην “επέμβαση της Δύσης στο πλευρό της Ουκρανίας”.

“Βρισκόμαστε σε κατάσταση πολέμου. Ναι, αυτό ξεκίνησε ως ειδική στρατιωτική επιχείρηση, αλλά από την στιγμή που σχηματίσθηκε αυτή η συμμορία, όταν η συλλογική Δύση επενέβη σε όλο αυτό στο πλευρό της Ουκρανίας, για μας, έγινε πόλεμος. Είμαι πεπεισμένος και όλοι πρέπει να το αντιληφθούν”, όπως δήλωσε ο κ.Πεσκόφ σε συνέντευξή του στο Аргументы и Факты (Argoumenty I Fakty, Επιχειρήματα και Γεγονότα).

Η Μόσχα οφείλει “να απελευθερώσει πλήρως” τις “νέες περιοχές” για να εγγυηθεί την ασφάλεια των ανθρώπων εκεί, όπως ανέφερε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου αναφερόμενος τόσο στις περιοχές της ανατολικής Ουκρανίας Λουχάνσκ και Ντονέτσκ, όσο και της Νότιας Ουκρανίας Ζαπορίζια και Χερσώνα, τις οποίες κατέλαβε μερικώς μετά την εισβολή της στην Ουκρανία, κηρύσσοντας στην συνέχεια την προσάρτησή τους.

Η προσάρτηση αποτελεί παράνομη υφαρπαγή εδαφών κυρίαρχου κράτους και η Ουκρανία δεν θα σταματήσει ποτέ να τα διεκδικεί μέχρι την εκδίωξη όλων των Ρωσικών δυνάμεων από τα εδάφη αυτά, απαντά το Κίεβο.

Έντονη αντίδραση της Ρωσίας στην κατάσχεση των αποδόσεων των περιουσιακών της στοιχείων

Το Κρεμλίνο κατήγγειλε τα σχέδια της Ευρωπαϊκής Ενωσης να χρησιμοποιήσει τις αποδόσεις των δεσμευμένων περιουσιακών στοιχείων για τον εξοπλισμό της Ουκρανίας και να επιβάλει δασμούς στις εισαγωγές Ρωσικών σιτηρών για να στερήσει από την Μόσχα πόρους που χρηματοδοτούν τον πόλεμό της κατά της Ουκρανίας.

“Αν οι αποφάσεις (για τα περιουσιακά στοιχεία) υλοποιηθούν, θα έχουν σοβαρές συνέπειες γι’ αυτούς που τις έλαβαν”, δήλωσε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ, προειδοποιώντας επίσης ότι “οι Ευρωπαίοι καταναλωτές θα υποφέρουν” αν η Ευρωπαϊκή Ενωση φορολογήσει τα Ρωσικά αγροτικά προϊόντα που εξαιρούνται από την επιβολή δασμών. Οι νομικές υπηρεσίες των Δυτικών τραπεζών αντιλαμβάνονται τις “καταστροφικές συνέπειες” που θα ακολουθήσουν, αν η Ευρωπαϊκή Ενωση υλοποιήσει τα σχέδια κατάσχεσης Ρωσικών περιουσιακών στοιχείων, δήλωσε ο κ.Πεσκόφ.

Σε ό,τι αφορά στο σχέδιο επιβολής δασμών στα Ρωσικά σιτηρά, ο εκπρόσωπος δήλωσε ότι η Ρωσία διαθέτει πολλές εναλλακτικές αγορές για τις εξαγωγές της και πως θα χρειαστεί εργασία ειδικών για να προσδιορισθεί αν θα είναι η Ρωσία ή η Ευρωπαϊκή Ενωση αυτή που θα υποφέρει από την επιβολή επιπλέον περιορισμών.

Σχολιάζοντας πληροφορία που δημοσιεύθηκε στους Financial Times, σύμφωνα με την οποία η Ουάσινγκτον ζήτησε από την Ουκρανία να σταματήσει να πλήττει Ρωσικά διυλιστήρια πετρελαίου, ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου είπε πως θα ήταν προτιμότερο να ζητηθεί από το Κίεβο να σταματήσει να πλήττει κατοικημένες περιοχές.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα των Financial Times, η Ουάσινγκτον ζήτησε από το Κίεβο να σταματήσει τα πλήγματα κατά Ρωσικών ενεργειακών υποδομών, προειδοποιώντας, ότι οι επιθέσεις των drone κινδυνεύουν να προκαλέσουν Ρωσική απάντηση και αύξηση των παγκόσμιων τιμών του πετρελαίου. Ο κ.Πεσκόφ σχολίασε σήμερα, ότι αυτό είναι πρόβλημα για τις ΗΠΑ, τονίζοντας πως “Θα προτιμούσαμε οι Ηνωμένες Πολιτείες να καλέσουν το Κίεβο να εγκαταλείψει την ουσιαστική και πάνω απ’ όλα τρομοκρατική του δραστηριότητα κατά μη στρατιωτικών στόχων και κατοικιών”.

Ο κ.Πεσκόφ αναφερόταν μάλλον στις Ουκρανικές επιθέσεις στην περιοχή του Μπέλγκοροντ, όπου σύμφωνα με επίσημες πηγές, 26 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί από τις 15 Φεβρουαρίου. Όμως, οι ίδιες οι επιθέσεις της Ρωσίας στην Ουκρανία έχουν σκοτώσει χιλιάδες άμαχους μετά την εισβολή της Μόσχας τον Φλεβάρη του 2022.

Καμία δημοσίευση για προβολή