Ρωσία: Κατέγραψε ισχυρή ανάπτυξη 3,6% το 2023 κυρίως λόγω μεγάλης παραγωγής όπλων – Υψηλός πληθωρισμός, χαμηλή ανεργία

Εκτιμήσεις του Ρωσικού Κέντρου Μακρο-Οικονομικής Ανάλυσης και Βραχυπροθέσμων Εκτιμήσεων (CAMAC) αποδίδουν το 60%-65% της αυξημένης βιομηχανικής παραγωγής της Ρωσίας την τελευταία διετία στις ανάγκες του πολέμου που διεξάγεται στην Ουκρανία.

Ισχυρή ανάκαμψη 3,6% κατέγραψε το 2023 η Ρωσική (πολεμική) οικονομία, μετά από ύφεση 1,2% που είχε υποστεί το 2022, το πρώτο έτους του πολέμου της με την Ουκρανία.

Όμως, σύμφωνα με επίσημα στοιχεία που δόθηκαν σήμερα στη δημοσιότητα, η ευμεγέθης Ρωσική ανάπτυξη του παρελθόντος έτους βασίστηκε σε μεγάλο βαθμό στην παραγωγή όπλων και οπλικών συστημάτων με κρατικούς πόρους, τουτέστιν δεν αποτελεί οικονομική ανάπτυξη από την οποία επωφελείται με κάποιο ουσιαστικό τρόπο ο Ρωσικός λαός, καθώς δεν βελτιώνει το χαμηλό βιοτικό του επίπεδο. Για το 2024, το 40% του Ρωσικού κρατικού προϋπολογισμού θα δαπανηθεί στην άμυνα και στην ασφάλεια.

Εκτιμήσεις του Ρωσικού Κέντρου Μακρο-Οικονομικής Ανάλυσης και Βραχυπροθέσμων Εκτιμήσεων (CAMAC) αποδίδουν το 60%-65% της αυξημένης βιομηχανικής παραγωγής της Ρωσίας την τελευταία διετία στις ανάγκες του πολέμου που διεξάγεται στην Ουκρανία. Άλλοι οικονομολόγοι κάνουν λόγο για διοχέτευση πολύτιμων κρατικών οικονομικών πόρων στο στρατιωτικο-βιομηχανικό σύμπλεγμα της Ρωσίας, σε μη παραγωγικές επενδύσεις που θα παράγουν περιορισμένα οφέλη.

Πάντως, το ΔΝΤ εκτιμά πως η Ρωσία θα αναπτυχθεί εφέτος με ρυθμό 2,6%, ποσοστό υψηλότερο ακόμα και από την εκτίμηση του ιδίου του Ρωσικού υπουργείου Οικονομικών (2,3%) και πως το αυξημένο επίπεδο απασχόλησης στη Ρωσία τροφοδοτεί την αύξηση των αμοιβών. Από την άλλη πλευρά, σύμφωνα με το CAMAC, οι πραγματικοί μισθοί πλέον υποχωρούν στη Ρωσία, με την πλειονότητα των εργαζομένων να μην καταφέρνουν να δουν αυξήσεις στις πραγματικές τους απολαβές.

Παρ’ ότι μειώθηκε από το 11,9% του 2022, ο Ρωσικός πληθωρισμός ήταν ακόμα υψηλός – 7,4% – στο τέλος του παρελθόντος έτους. Η ανεργία έχει περιοριστεί στο χαμηλό ρεκόρ 2,9%, όμως επισημαίνεται πως εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι σε εργάσιμη ηλικία είτε εγκατέλειψαν τη Ρωσία την τελευταία διετία από φόβο μήπως στρατολογηθούν, είτε υπηρετούν στις ένοπλες δυνάμεις της Ρωσίας στην Ουκρανία (κατά συνέπεια, δεν λογίζονται πλέον ως άνεργοι όσοι εξ αυτών αναζητούσαν εργασία).

Σύμφωνα με τη Ρωσική στατιστική υπηρεσία Rosstat, ο δείκτης παραγωγικότητας της εργασίας υποχώρησε κατά 3,6% το 2022, καταγράφοντας τη μεγαλύτερη πτώση του από το 2009. Παράλληλα, στο τέταρτο τρίμηνο 2023 η Ρωσική οικονομία λειτουργούσε στο 81% της παραγωγικής της δυναμικότητας – από 80,7% στο τρίτο τρίμηνο 2023 – επίπεδο που αποτελεί ρεκόρ.

Οικονομολόγοι του CAMAC ήδη κάνουν λόγο για “υπερθέρμανση” της Ρωσικής οικονομίας, με κάποια πρώτα δείγματα οικονομικής στασιμότητας, ιδιαίτερα στην παραγωγή αυτοκινήτων και στις κατασκευές. Άλλωστε, ο επίμονα υψηλός πληθωρισμός αποτελεί απόδειξει, ότι η Ρωσική οικονομία αναπτύσσεται ταχύτερα από τις πραγματικές της δυνατότητες.

Καμία δημοσίευση για προβολή