Ρωσία: Ουκρανία και πυρηνικά αποτελούν ενιαίο στρατηγικό ζήτημα – Ειρήνη μόνο αν παραμείνει εκτός NATO η Ουκρανία

Ρώσος ΥΠΕΞ: "Δεν βλέπουμε το παραμικρό ενδιαφέρον από την πλευρά των ΗΠΑ ή του ΝΑΤΟ να διευθετήσουν την Ουκρανική σύγκρουση και να εισακούσουν τις (στρατηγικές) ανησυχίες της Ρωσίας."

Ρωσία: Ουκρανία και πυρηνικά αποτελούν ενιαίο στρατηγικό ζήτημα

Η Ρωσία είναι αδύνατον να συζητήσει με τις ΗΠΑ για τον έλεγχο των πυρηνικών όπλων δίχως να ληφθεί υπ’ όψιν η κατάσταση στην Ουκρανία, καθώς η Ουάσινγκτον επιδιώκει στρατιωτική κυριαρχία.

Αυτό επεσήμανε σε συνέντευξη Τύπου ο πολύπειρος Ρώσος υπουργός Εξωτερικών, Σεργκέι Λαβρόφ, σύμφωνα με τον οποίον η Ουάσινγκτον έχει προτείνει τον διαχωρισμό των δύο θεμάτων – πυρηνικά και Ουκρανία – και την επανέναρξη των συνομιλιών για τη “στρατηγική σταθερότητα” μεταξύ των δύο χωρών, που διαθέτουν μακράν τα μεγαλύτερα πυρηνικά οπλοστάσια του κόσμου, τουλάχιστον εξ όσων ο κόσμος γνωρίζει.

Ωστόσο ο κ.Λαβρόφ δήλωσε, ότι η πρόταση των ΗΠΑ δεν είναι αποδέκτη για τη Ρωσία, λόγω της στήριξης της Δύσης προς την Ουκρανία στον πόλεμο που τώρα πλησιάζει στο τέλος της δεύτερης χρονιάς του, έχοντας ξεκινήσει τον Φλεβάρη του 2022. “Δεν βλέπουμε το παραμικρό ενδιαφέρον από την πλευρά των ΗΠΑ ή του ΝΑΤΟ να διευθετήσουν την Ουκρανική σύγκρουση και να εισακούσουν τις (στρατηγικές) ανησυχίες της Ρωσίας”, πρόσθεσε ο Ρώσος ΥΠΕΞ.

Ο ίδιος, κατηγόρησε τη Δύση πως ωθεί την Ουκρανία να χρησιμοποιεί όπλα μεγάλου βεληνεκούς για πλήγματα βαθειά εντός της Ρωσικής επικράτειας, τα οποία έχουν ενταθεί τις τελευταίες εβδομάδες, συμπεριλαμβανομένης της επίθεσης στην πόλη Μπέλγκοροντ που στοίχισε τη ζωή σε 25 ανθρώπους στις 30 Δεκεμβρίου.

Ο κ.Λαβρόφ δεν έδωσε στοιχεία για το πού βασίζει την εκτίμησή του, ότι η Δύση ενθαρρύνει την Ουκρανία να πραγματοποιεί τέτοιες επιθέσεις, αλλά κατηγόρησε τις ΗΠΑ πως επιδιώκουν στρατιωτική υπεροχή έναντι της Ρωσίας. Ο Ρώσος υπουργός δήλωσε πως δεν υπάρχει βάση για να συζητηθούν έλεγχοι στα όπλα όσο η Δύση διεξάγει αυτό που ο ίδιος χαρακτήρισε “υβριδικό πόλεμο” κατά της Μόσχας.

“Δεν απορρίπτουμε αυτήν την ιδέα για το μέλλον, αλλά θέτουμε ως προϋπόθεση γι’ αυτήν την πιθανότητα την εγκατάλειψη από τη Δύση της πολιτικής της για υπονόμευση και μη σεβασμό των Ρωσικών συμφερόντων”, ξεκαθάρισε ο κ.Λαβρόφ.

Ουκρανία εκτός NATO ως απαραίτητη προϋπόθεση για ειρήνη

Σύμφωνα με σημερινές δηλώσεις του Ρώσου υπουργού Άμυνας, Σεργκέι Σοϊγκού, μια από τις προϋποθέσεις για τον τερματισμό της σύγκρουσης με την Ουκρανία, είναι εγκατάλειψη από μέρους της των σχεδίων της να ενταχθεί στην Βορειο-Ατλαντική Συμμαχίας.

Ο ίδιος δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου πως πιστεύει, ότι η Δύση – και όχι η Ουκρανία – θα αποφασίσει τους όρους για τον τερματισμό του πολέμου, αλλά σημείωσε πως δεν θεωρεί πως η Δύση ενδιαφέρεται για την έναρξη ειρηνευτικών συνομιλιών αυτή τη στιγμή.

Καμία δημοσίευση για προβολή