Ρωσία-Τουρκία-συμμαχία: Προξενικές υπηρεσίες στα κατεχόμενα θα παρέχει η πρεσβεία της Μόσχας στην Κύπρο

Σε μια κίνηση που καταδεικνύει τους ισχυρούς δεσμούς της Μόσχας με την Άγκυρα, αλλά και την αποσύνθεση των δεσμών της με την Αθήνα προχώρησε η ρωσική διπλωματία, εν μέσω συνεχιζόμενου πολέμου στην Ουκρανία.

Προξενείο για τα Κατεχόμενα

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με το ρωσικό κρατικό πρακτορείο TASS, η ρωσική πρεσβεία στην Κύπρο θα αρχίσει σύντομα να παρέχει προξενικές υπηρεσίες «στο βόρειο τμήμα του νησιού», όπως χαρακτηρίζεται το κατεχόμενο τμήμα της Κύπρου. «Θα αρχίσουμε να παρέχουμε προξενικές υπηρεσίες στο βόρειο τμήμα της πόλης της Λευκωσίας το αμέσως προσεχές διάστημα. Η εργασία θα διεξάγεται σε τακτική βάση», δήλωσε διπλωματική πηγή, σημειώνοντας ότι «πρόκειται για την εκπλήρωση των υποχρεώσεων των ρωσικών Αρχών προς τους πολίτες τους που ζουν στο βόρειο τμήμα της Κύπρου».

Μάλιστα ο Ρώσος διπλωμάτης επέστησε την προσοχή στο γεγονός ότι «αρκετές χώρες, συμπεριλαμβανομένων των ΗΠΑ, της Βρετανίας, της Γερμανίας, της Ιταλίας και της Γαλλίας, έχουν δικές τους διπλωματικές αποστολές, που ασχολούνται με προξενικές υποθέσεις στη βόρεια Κύπρο». Σύμφωνα με το ΤASS, ο πρέσβης της Ρωσίας στην Κύπρο, Μουράτ Ζιάζικοφ, δήλωσε ότι «η απόφαση αυτή, η οποία έχει ωριμάσει εδώ και καιρό, δεν έχει ουδεμία πολιτική χροιά», αλλά «υπαγορεύεται αποκλειστικά από ανθρωπιστικούς λόγους, από τη φροντίδα για τους Ρώσους συμπατριώτες μας, που ζουν στο βόρειο τμήμα της Κύπρου».

Καμία αλλαγή για το Κυπριακό

Σύμφωνα με ορισμένες εκτιμήσεις, όπως αναφέρει το πρακτορείο TASS, περισσότεροι από 50.000 Ρώσοι πολίτες ζουν σήμερα στα κατεχόμενα. Ο Ζιάζικοφ, αναφερόμενος στο Κυπριακό επισήμανε ότι η στάση της Μόσχας δεν έχει αλλάξει και ότι η Ρωσία «συνεχίζει να τηρεί μια θεμελιώδη θέση, υποστηρίζοντας με συνέπεια μια συνολική, βιώσιμη και δίκαιη διευθέτηση εντός του γνωστού διεθνούς νομικού πλαισίου που κατοχυρώνεται στα [σχετικά] ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ».

Όπως είναι προφανές, η είδηση προκάλεσε συγκρατημένη ικανοποίηση στα Κατεχόμενα, με τον «ΥΠΕΞ» του ψευδοκράτους, Ταχσίν Ερτουγρούλογλου, να δηλώνει -κρατώντας χαμηλούς τόνους, είναι αλήθεια- στο TRT Haber ότι «αυτό το ζήτημα υπάρχει εδώ και ένα χρόνο. Η Ρωσία θέλει να ανοίξει ένα γραφείο και να παρέχει προξενικές υπηρεσίες για τους Ρώσους πολίτες που ζουν στην “ΤΔΒΚ”. Αυτό συζητείται να είναι ως γραφείο. Αυτό δεν πρέπει να ερμηνευθεί ότι η Ρωσία αναγνώρισε την “ΤΔΒΚ”».

Πώς αντιδρά η Λευκωσία

Από την πλευρά της Λευκωσίας, ο εκπρόσωπος τύπου του ΥΠΕΞ της Κυπριακής Δημοκρατίας, Θεόδωρος Γκότσης, αρκέστηκε να σχολιάσει ότι το υπουργείο διερευνά τα δημοσιεύματα τα οποία αφορούν ενδεχόμενη ρωσική παρουσία στα κατεχόμενα για παροχή προξενικής αρωγής, προσθέτοντας ότι η διερεύνηση αυτή πραγματοποιείται σε διπλωματικό επίπεδο στην Λευκωσία αλλά και από την πρεσβεία της Κυπριακής Δημοκρατίας στην Μόσχα. Ωστόσο, η αλήθεια είναι ότι η απόφαση της Μόσχας δεν ικανοποιεί καθόλου τη Λευκωσία.

Πάντως, η κίνηση της Ρωσίας εκτιμάται ότι καταδεικνύει την πρόθεσή της, έστω και με πλάγιο τρόπο, να δείξει στην Τουρκία ότι υπάρχει διάθεση βημάτων προς την κατεύθυνση της de facto αναγνώρισης του ψευδοκράτους, έστω κι αν αυτά είναι μικρά και όχι ιδιαιτέρως ουσιώδη. Ταυτόχρονα, εκτιμάται ότι η Μόσχα επιδιώκει να στείλει και μήνυμα στη Λευκωσία και -κυρίως- στην Αθήνα, σχετικά με τη στάση τους έναντι της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία. Το πόσο «ηχηρό» είναι αυτό, μένει να φανεί…

Καμία δημοσίευση για προβολή