Πως η προστασία της πρώτης κατοικίας, κατέληξε σε ευνοϊκή ρύθμιση του Μαξίμου για τις τράπεζες!

Κόψε εδώ, κόψε εκεί, το προβεβλημένο ως «γενναίο» και «καθοριστικό» διάδοχο σχήμα του νόμου Κατσέλη, έχει μειωθεί σε μία ακόμα ρύθμιση για τα χρέη των νοικοκυριών.

Μία ρύθμιση περιορισμένου χρόνου, που φέρνει κέρδη στις τράπεζες αφήνοντας εκτός χιλιάδες μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις.  Μία ιστορία συνεχούς υποχώρησης και συμβιβασμών, «γεννά» έναν νόμο που προστατεύει λίγους, αφήνοντας τους περισσότερους δανειολήπτες «βορά στα θηρία». Επιπλέον, οι αλλαγές θεωρείται πιθανόν να μην έχουν τελειώσει, καθώς παρά τις δύο χθεσινές υποχωρήσεις στους θεσμούς, η διαπραγμάτευση συνεχίζεται με ορίζοντα της τελικής συμφωνίας, το άτυπο Eurogroup του Βουκουρεστίου στις 5 Απριλίου.

Με κάθε αλλαγή στο προσχέδιο, με κάθε συμβιβασμό, είτε με τραπεζίτες, είτε με θεσμούς, μειώνεται όλο και περισσότερο ο αριθμός των υπερχρεωμένων δανειοληπτών που θα μπορούσαν να ενταχθούν.  Υπενθυμίζεται ότι το 2019 αναμένεται ρεκόρ κατασχέσεων και πλειστηριασμών από Εφορία, Ασφαλιστικά Ταμεία και Τράπεζες.  Άρα, όποιος μείνει εκτός προστασίας ενδέχεται να αντιμετωπίσει το ψυχρό σύστημα των αναγκαστικών μέτρων είσπραξης.

Οι πρώτη «προσγείωση», ήρθε όταν η κυβέρνηση αναγκάστηκε να μειώσει σημαντικά το πόσα δάνεια θα μπορούν να ενταχθούν, όταν τον Φεβρουάριο έφτασε σε συμφωνία με τις τέσσερις συστημικές τράπεζες. Στη συνέχεια και στη βάση σύγκλησης με τις θέσεις της ΕΚΤ, το σχέδιο δομήθηκε με τρόπο που «βολεύει» τις τράπεζες, σε βαθμό που κάνει πολλούς ανθρώπους της αγοράς, να κάνουν λόγο όχι για πλαίσιο προστασίας της πρώτης κατοικίας, αλλά για μία «ρύθμιση χαρτοφυλακίου των τραπεζών». Έναν οδυνηρό συμβιβασμό, με στόχο ακόμα ένα προεκλογικό όπλο στα χέρια της κυβέρνησης.

Η τραπεζική αγορά φαίνεται να υποδέχεται με άκρα ικανοποίηση τις αλλαγές που (με την επιμονή της ΕΚΤ), έγιναν στην ρύθμιση για την προστασία της πρώτης κατοικίας. Υψηλόβαθμα στελέχη δήλωναν σχετικά ότι κλείνει τα περιθώρια ελιγμών από «μπαταξήδες» και αυξάνει την αξία του χαρτοφυλακίου «κόκκινων» στεγαστικών δανείων.

Οι αλλαγές δημιούργησαν ένα σχέδιο, το οποίο δίνει την επιδότηση της δόσης από το Δημόσιο, κάτι το οποίο κάνει τους τραπεζίτες να τρίβουν τα χέρια τους από ικανοποίηση, μειώνει το πόσα δάνεια θα ρυθμιστούν, οπότε μειώνεται σημαντικά και το “κούρεμα” οφειλών που προβλέπεται, ενώ παράλληλα μετατρέπει “κόκκινα” δάνεια (τα οποία κοστίζουν στις τράπεζες), σε “πράσινα”. Δηλαδή από ένα ανενεργό κομμάτι του χαρτοφυλακίου τους, το οποίο δεν απέφερε έσοδα και δημιουργούσε μαύρα σημεία στις αξιολογήσεις τους, τώρα θα αρχίσουν να εισπράττουν, βελτιώνοντας παράλληλα και τη σύνθεση των ανοιγμάτων τους.

Μέσα σε αυτόν τον “θησαυρό”που φέρνει η ρύθμιση στις τράπεζες, δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι δεδομένου του στόχου μείωσης των κόκκινων δανείων, οι τράπεζες έχουν ξεκινήσει την πώλησή τους σε Funds. Με τις νέες αλλαγές στη ρύθμιση, η αξία αυτών των δανείων έχει αυξηθεί κατακόρυφα και αυτό σημαίνει ότι με την πώλησή τους, οι τράπεζες αναμένεται να εισπράξουν μεγαλύτερα αντίτιμα.

Τέλος, γίνεται δυσκολότερο για τους υπερχρεωμένους δανειολήπτες να δικαιωθούν ακολουθώντας τη νομική οδό. Οι νέες ρυθμίσεις, αν και διατηρούν την πρόβλεψη για προσφυγή στο Ειρηνοδικείο, την κάνουν αρκετά ακριβότερη προβλέποντας διαδικασίες εξέτασής “fast track”.

Προστασία δύο ταχυτήτων – Στο “κρύο” οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις με εντολή θεσμών

[more]

Μεγάλοι χαμένοι είναι οι επιχειρηματίες που κόβονται από το καθεστώς προστασίας. Σύμφωνα με γνώστες των εξελίξεων, τα επιχειρηματικά δάνεια με υποθήκη στην πρώτη κατοικία, δεν αφορούν μεγάλες επιχειρήσεις, είναι ένα πρόβλημα που έχει τσακίσει την μικρομεσαία επιχειρηματικότητα. Η περίληψή τους στην ομπρέλα προστασίας, θα ενίσχυε σημαντικά την “ραχοκοκαλιά” της ελληνικής αγοράς, υπενθυμίζεται ότι στην Ελλάδα οι ΜμΕ, ξεπερνούν το 83% της αγοράς. Οι αλλαγές της τελευταίας στιγμής  για την αξία της 1ης κατοικίας, που είναι συνδεδεμένη με επιχειρηματικά δάνεια, το όριο της αξίας της μειώνεται στο ποσό των 175.000 ευρώ, από 250.000 ευρώ, το πλαφόν στις καταθέσεις που έπεσε στα 15.000 ευρώ από 65.000 ευρώ και το υπόλοιπο δανείου που κατέβηκε στις 100.000 ευρώ.

Συμπερασματικά, όπως τόνισε ο πρόεδρος του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Πειραιώς και του Περιφερειακού Επιμελητηριακού Συμβουλίου Αττικής, Βασίλης Κορκίδης πρόκειται για ένα νομοσχέδιο «δύο ταχυτήτων», το οποίο δεν ικανοποιεί το πάγιο αίτημα της αγοράς για την επιβράβευση των συνεπών δανειοληπτών.Ανάμεσα σε άλλα, δήλωσε ότι “η προτεινόμενη ρύθμιση είναι περίπλοκη και γραφειοκρατική, ενώ ουδείς γνωρίζει πότε και αν θα λειτουργήσει η ηλεκτρονική πλατφόρμα που εξαγγέλθηκε ότι θα τη συνοδεύσει”.

Οι Έμποροι δεν είναι πολίτες δεύτερης κατηγορίας!

Από την πλευρά του, ο Πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Αθηνών (ΕΣΑ) Σταύρος Καφούνης, έστειλε επιστολή προς τον υπουργό Οικονομίας & Ανάπτυξης Γιάννη Δραγασάκη, τονίζοντας ότι “δεν είναι δυνατόν για άλλη μια φορά οι χιλιάδες μικρομεσαίοι έμποροι να αντιμετωπίζονται ως πολίτες δεύτερης κατηγορίας και να εντάσσονται στην νέα διάταξη με  χειρότερους όρους από όλους τους υπόλοιπους Έλληνες πολίτες”. Στη συνέχεια εξηγεί ότι “είναι αδιανόητο να θεσμοθετηθεί χαμηλότερο όριο προστασίας για τους επιχειρηματίες, που υποθήκευσαν την πρώτη τους κατοικία για να λάβουν χρηματοδότηση, με σκοπό να αναπτύξουν ή να διασώσουν τις επιχειρήσεις τους, διατηρώντας παράλληλα ενεργές χιλιάδες θέσεις εργασίας σε όλη την χώρα”.

Τσακαλώτος: Δεν επηρεάζει τον πολύ κόσμο και μας δίνει “το πράσινο φως”

Από την πλευρά της κυβέρνησης, αν και ακούστηκαν πολλές τοποθετήσεις, εντός και εκτός Βουλής, μεγαλύτερη αξία έχει του επικεφαλής της διαπραγμάτευσης με τους θεσμούς και υπουργού Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτου, που χαρακτήρισε τη νέα ρύθμιση ως ένα “βήμα επιστροφής στην κανονικότητα”. Σύμφωνα με τον υπουργό, με τις τελευταίες αλλαγές επιμερίζεται το κόστος ανάμεσα σε κράτος, τράπεζες και δανειολήπτες, ενώ σχετικά με τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις που μένουν εκτός, είπε ότι “περιορίζει λίγο μόνο την περίμετρο και δεν επηρεάζει τον πολύ κόσμο αλλά είναι πολύ σημαντική γιατί μετά από αυτό θα έχουμε το πράσινο φως από τον SSM και την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα”.

[/more]

Από το newsroom του economico.gr

Περισσότερα νέα, ρεπορτάζ και αναλύσεις:ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ

 

Καμία δημοσίευση για προβολή