Σχέδιο «Vigipirate» – Η Γαλλία σε ετοιμότητα μετά το χτύπημα στη Μόσχα

French riot police stand by as protester brandish a placard for Boycott, Divestment, Sanctions activist group (BDS) as they take part in a demonstration on May Day (Labour Day), to mark the international day of the workers, more than a month after the government pushed an unpopular pensions reform act through parliament, in Montpellier, southern France, on May 1, 2023. - Opposition parties and trade unions have urged protesters to maintain their three-month campaign against the law that will hike the retirement age to 64 from 62. (Photo by Sylvain THOMAS / AFP)

Ο πρωθυπουργός της Γαλλίας, Γκαμπριέλ Ατάλ, ανακοίνωσε, το βράδυ της Κυριακής (24/03), την «αύξηση» του σχεδίου «Vigipirate» στη χώρα στο υψηλότερο επίπεδο, δηλαδή στο επίπεδο της «έκτακτης ανάγκης», μετά την επίθεση κοντά στη Μόσχα, την ευθύνη για την οποία ανέλαβε η οργάνωση του Ισλαμικού Κράτους (ΙΚ).

«Δεδομένης της ανάληψης της ευθύνης για την επίθεση από την [οργάνωση] Ισλαμικό Κράτος και των απειλών που βαραίνουν τη χώρα μας, αποφασίσαμε να αυξήσουμε το σχέδιο Vigipirate στο υψηλότερο επίπεδό του: Έκτακτη ανάγκη», έγραψε ο Γκαμπριέλ Ατάλ στο X έπειτα από ένα συμβούλιο Άμυνας στο Ελιζέ.

Πάντως, την ευθύνη για την επίθεση στο Crocus City Hall, στη Μόσχα, η οποία άφησε πίσω της τουλάχιστον 137 νεκρούς σε αίθουσα συναυλιών ανέλαβε η οργάνωση του Ισλαμικού Κράτους, σύμφωνα με τη Le Monde. «Η επίθεση πραγματοποιήθηκε από τέσσερις μαχητές του Ισλαμικού Κράτους οπλισμένους με πολυβόλα, ένα πιστόλι, μαχαίρια και εμπρηστικές βόμβες», ανέφερε η τζιχαντιστική οργάνωση στο Telegram το Σάββατο (23/03). Το Ισλαμικό Κράτος στο Χορασάν, ένα αφγανικό παρακλάδι της οργάνωσης, είχε ήδη αναλάβει την ευθύνη για την επίθεση το βράδυ της Παρασκευής (22/03).

Τι είναι το σχέδιο «Vigipirate» στη Γαλλία

Το «Vigipirate» είναι το εθνικό σύστημα συναγερμού για την ασφάλεια της Γαλλίας και δημιουργήθηκε το 1978 μέσω διυπουργικών συνόδων και εμπίπτει στις αρμοδιότητες του πρωθυπουργού, ενώ έκτοτε έχει επικαιροποιηθεί τρεις φορές: Το 1995, το 2000 και το 2004.

Μέχρι το 2014 το σύστημα όριζε τέσσερα επίπεδα απειλών που αντιπροσωπεύονταν από πέντε χρώματα: Λευκό, κίτρινο, πορτοκαλί, κόκκινο, σκούρο κόκκινο. Τα επίπεδα απαιτούσαν συγκεκριμένα μέτρα ασφαλείας, όπως αυξημένες περιπολίες της Αστυνομίας ή μικτές περιπολίες αστυνομικών και στρατιωτικών σε μετρό, σιδηροδρομικούς σταθμούς και άλλα ευάλωτα σημεία.

Τον Φεβρουάριο του 2014 τα επίπεδα απλοποιήθηκαν σε «επαγρύπνηση» και «συναγερμός επίθεσης». Ακόμα, τον Δεκέμβριο του 2016 αναδιοργανώθηκαν σε τρία επίπεδα: «Επαγρύπνηση», «αυξημένη ασφάλεια / κίνδυνος επίθεσης» και «επείγουσα επίθεση».

Το όνομα «Vigipirate» είναι ακρωνύμιο της γαλλικής φράσης «Vigilance et protection des installations contre les risques d’attentats terroristes à l’explosif» («Επιτήρηση και προστασία των εγκαταστάσεων από τον κίνδυνο τρομοκρατικών βομβιστικών επιθέσεων»).

Καμία δημοσίευση για προβολή