Σε αδιέξοδο ο Ερντογάν: Οι Ταλιμπάν προσφέρουν στην Τουρκία τη λειτουργία του αεροδρομίου της Καμπούλ, αλλά όχι τη ασφάλειά του

Ο Ερντογάν ψάχνεται: ζητά τά «απευθείας διάλογο» με την Αθήνα

Επιβεβαιώνοντας τις πληροφορίες που είχε μεταδώσει και το economico.gr, ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν παραδεχθηκε το πρωί της Παρασκευής ότι οι Ταλιμπάν ζήτησαν από την Τουρκία να αναλάβει τη λειτουργία του διεθνούς αεροδρομίου της Καμπούλ, με τους ίδιους να αναλαμβάνουν την ασφάλειά του.

 

Ακόμα καμία απόφαση

Ο Ερντογάν σημείωσε ότι εν μέσω αναστάτωσης στη χώρα -και μετά την σφαγή της Πέμπτης- η Άγκυρα δεν έχει ακόμα καταλήξει σε απόφαση σχετικά με το αν θα δεχθεί την πρόταση των Ταλιμπάν, ενώ επιβεβαίωσε ότι η Τουρκία απομακρύνει τους στρατιώτες και τους πολίτες της από το Αφγανιστάν, διαδικασία που θα ολοκληρωθεί το συντομότερο δυνατόν. Τέλος ο Ερντογάν καταδίκασε την τρομοκρατική επίθεση που εκδηλώθηκε στην Καμπούλ από το ISIS-K, υπογραμμίζοντας ότι η οργάνωση αυτή παραμένει απειλή για την περιοχή, αλλά και όλο τον κόσμο.

Εκτός ασφαλείας αεροδρομίου

Επί της ουσίας τώρα, ο Ερντογάν παραδεχόμενος την πρόταση των Ταλιμπάν δείχνει και το αδιέξοδο στο οποίο έχει περιέλθει, καθώς, όπως είναι γνωστό, πριν την κατάληψη της Καμπούλ από τους αντάρτες, η Τουρκία είχε προτείνει στις ΗΠΑ να αναλάβει την ασφάλεια του αεροδρομίου «Χαμίντ Καρζάι», σε μια προσπάθεια να βελτιώσει τις σχέσεις της με την Ουάσινγκτον. Ωστόσο, οι Ταλιμπάν είχαν απορρίψει την πρόταση αυτή και είχαν ζητήσει από την Τουρκία να απομακρύνει από τη χώρα τους στρατιώτες της όπως και οι υπόλοιπες ΝΑΤΟϊκές δυνάμεις.

«Πονοκέφαλος» για Ερντογάν

Όμως, η πρόταση για λειτουργία του αεροδρομίου είναι εντελώς διαφορετική και προκαλεί σοβαρό «πονοκέφαλο» στον Τούρκο πρόεδρο, ο οποίος επιδιώκει να έχει καλές σχέσεις με τους Ταλιμπάν και να έχει «πόδι» στο Αφγανιστάν, αλλά ταυτόχρονα θα πρέπει να λάβει υπόψη του και το πραγματικό ζήτημα ασφαλείας των Τούρκων πολιτών που θα αναλάβουν -αν τελικά η Άγκυρα πει το «ναι»- τη λειτουργία του αεροδρομίου. Ήδη, για το ζήτημα της ανάληψης της ασφάλειας η αντιπολίτευση τον είχε «πυροβολήσει» πολύ, και τώρα τα πράγματα είναι πιο δύσκολα.

Ζήτημα ασφαλείας

Ήδη, από την ώρα που έγινε γνωστό ότι οι Ταλιμπάν ζήτησαν «τεχνική βοήθεια» από την Τουρκία για το αεροδρόμιο, Τούρκοι αξιωματούχοι είχαν επισημάνει ότι «η διασφάλιση της ασφάλειας των εργαζομένων χωρίς την παρουσία Τούρκων στρατιωτών είναι μια επικίνδυνη δουλειά», ενώ το τρομοκρατικό χτύπημα της Πέμπτης επιτείνει ακόμα περισσότερο την ανησυχία για την ικανότητα των Ταλιμπάν να διασφαλίσουν ότι οι Τούρκοι πολίτες που θα εργάζονται στο αεροδρόμο δεν θα παίζουν τη ζωή τους κορώνα-γράμματα.

Στάση αναμονής

Οι δυτικοί σύμμαχοι της Τουρκιάς ακόμα δεν έχουν σχολιάσει την πρόταση των Ταλιμπάν, τηρώντας στάση αναμονής, αλλά και δίνοντας «χώρο» στον Ερντογάν να λάβει τις αποφάσεις του. Από τη μία, η παρουσία Τούρκων στο αεροδρόμιο θα διασφαλίσει ότι ο συγκεκριμένος «ομφάλιος λώρος» του Αφγανιστάν με τον έξω κόσμο θα παραμείνει λειτουργικός, ωστόσο πάντα υπάρχει και επιφύλαξη για τις μύχιες προθέσεις του Ερντογάν.

Καμία δημοσίευση για προβολή