Ψάχνεται ο ΣΥΡΙΖΑ: Αναζητά στίγμα, ρόλο και φρέσκα ηγετικά πρόσωπα

Ο πρωθυπουργός και πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας μιλάει στην συνεδρίαση της Κ.Ε. σε πολυχώρο της Αθήνας, Σάββατο 13 Οκτωβρίου 2018. ΑΠΕ-ΜΠΕ /ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΒΛΑΧΟΣ

Την απαρχή αναδιάταξης των εσωκομματικών συσχετισμών αλλά και του επαναπροσδιορισμού του πολιτικού στίγματος του ΣΥΡΙΖΑ αποτελεί η συγκρότηση της Κεντρικής Οργανωτικής Επιτροπής Ανασυγκρότησης (ΚΟΕΑ), την ερχόμενη εβδομάδα.

Στην ατμόσφαιρα της διήμερης Κεντρικής Πολιτικής του Σύριζα χθες και την Παρασκευή ήταν ορατή η αγωνία για τον κίνδυνο να διαρκέσει η εσωστρεφής περιδίνηση που ξεκίνησε με την απώλεια της εξουσίας τον Ιούνιο, αλλά και ο εκνευρισμός κάποιων στελεχών εν όψει των διαφαινόμενων αλλαγών στην ηγετική πυραμίδα του κόμματος.

Παρά τον υποβόσκοντα εκνευρισμό, η διήμερη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής ολοκληρώθηκε χωρίς ενστάσεις, με την ομόφωνη έγκριση της πολιτικής διακήρυξης, η οποία θα αποτελέσει και τη βάση της ομιλίας του Αλέξη Τσίπρα σήμερα το βράδυ στο φεστιβάλ Σπούτνικ, της Νεολαίας του ΣΥΡΙΖΑ.

Είναι χαρακτηριστικό ότι η 16σελιδη Πολιτική Διακήρυξη του ΣΥΡΙΖΑ με αναφορές στο ΕΑΜ, τον αγώνα κατά του 114, το Πολυτεχνείο και το… ’81 του ΠΑΣΟΚ, πέρασε από την Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ χωρίς ούτε ένα… κατά.

Μπορεί ο Πάνος Σκουρλέτης να ζήτησε να μην υπάρχει προσπάθεια «ανακάλυψης εσωτερικών εχθρών και κατασκευής ψεύτικων διλημμάτων» και ο Ευκλείδης Τσακαλώτος να είπε πως για τους αριστερούς και τις αριστερές, η εξουσία δεν είναι αυτοσκοπός και αυτή του η φράση να θεωρήθηκε αποστασιοποίηση από την επισήμανση (που έκανε και ο ίδιος ο Αλέξης Τσίπρας) πως πρέπει να δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις για επιστροφή του ΣΥΡΙΖΑ στην κυβέρνηση, αλλά κατά τ’ άλλα, όλοι συμφώνησαν σε όλα

Εκείνο που προκαλεί αίσθηση (εξαιτίας και της συζήτησηw περί ΠΑΣΟΚοποίησης, στην οποία αναφέρθηκε και ο Ευκλείδης Τσακαλώτος στην ομιλία του) είναι η αναφορά στο κείμενο τους Πολιτικής Διακήρυξης για το ’81. Η αναφορά συζητήθηκε πολύ και υπήρξαν πληροφορίες πως οι 53 ζήτησαν να αντικατασταθεί.

Από το ΕΑΜ έως τη “δημοκρατική έκρηξη του 1981” η έμπνευση

«Εμπνεόμαστε (…) από τη δημιουργία του ΕΑΜ και την Εθνική Αντίσταση, τους δημοκρατικούς αγώνες κατά του μετεμφυλιακού κράτους, τον αγώνα του 114, τον αντιδικτατορικό αγώνα και την εξέγερση του Πολυτεχνείου, το μεταπολιτευτικό κύμα του εργατικού και φοιτητικού ριζοσπαστισμού και τη μεγάλη δημοκρατική έκρηξη του ‘81», αναφέρεται στο κείμενο της Πολιτικής Διακήρυξης.

Υπό τον τίτλο: «Δημοκρατικό κάλεσμα ένταξης στον ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία», η διακήρυξη αποτελεί ένα κείμενο-κάλεσμα ένταξης που θέλει να απευθυνθεί σε όσους έχουν δείξει ενδιαφέρον, μεταξύ άλλων, νέους, άνεργους, εργαζόμενους, επισφαλείς εργαζόμενους. Εχει, δε, ως κομβικό σύνθημα το «σοσιαλισμός ή βαρβαρότητα», με έντονες αναφορές στο παρελθόν : Από τη δημιουργία του ΕΑΜ και την Εθνική Αντίσταση, τους δημοκρατικούς αγώνες κατά του μετεμφυλιακού κράτους, τον αγώνα του 114, τον αντιδικτατορικό αγώνα και την εξέγερση του Πολυτεχνείου, το μεταπολιτευτικό κύμα του εργατικού και φοιτητικού ριζοσπαστισμού και τη μεγάλη δημοκρατική έκρηξη του 81» η πολιτική διακήρυξη περιγράφει την επόμενη μέρα του ΣΥΡΙΖΑ .

Συνελεύσεις «όπου θα μπορούν οι άνθρωποι να μιλήσουν»

Σύμφωνα με κομματικές πηγές, υπήρξαν σχόλια σε σχέση με τον οδικό χάρτη για το Συνέδριο, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες με το κλείσιμο της συνεδρίασης έγινε συζήτηση για τροπολογίες ως επί το πλείστον επεξηγηματικού χαρακτήρα. Κατά τις ίδιες πηγές, δόθηκε έμφαση στην αναγκαιότητα να πραγματοποιηθούν πολλές εκδηλώσεις σε όλες τις περιφέρειες, παρουσία στελεχών αλλά και του κ. Τσίπρα, «μια διαδικασία συνελεύσεων όπου να μπορούν οι άνθρωποι να μιλήσουν», «μια συνολική εξόρμηση του κόμματος στην κοινωνία».

H διήμερη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής πιθανότατα είναι και η τελευταία με την υπάρχουσα σύνθεση, καθώς ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης κ. Αλέξης Τσίπρας αποφάσισε να αναθέσει στην ΚΟΕΑ τη «βαριά» ευθύνη της προετοιμασίας του συνεδρίου του ΣΥΡΙΖΑ που προγραμματίζεται, κατ’ αρχήν για τις αρχές Μαρτίου, της εκλογής νέας Πολιτικής Γραμματείας και του ορισμού του Οργανωτικού Γραφείου για την εγγραφή νέων μελών. Με άλλα, λόγια, για τη μετατροπή του ΣΥΡΙΖΑ από κόμμα του 4% όπως ξεκίνησε την πορεία προς την εξουσία, σε μεγάλο κόμμα που διεκδικεί την εδραίωσή του στον δικομματισμό, απέναντι στη Νέα Δημοκρατία.

Η ΚΟΕΑ θα αποτελείται από τα μέλη της Κεντρικής Πολιτικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ, τους βουλευτές που πρωτοεκλέχθηκαν και δεν είναι μέλη της ΚΠΕ, το Πολιτικό Συμβούλιο της Προοδευτικής Συμμαχίας, αλλά και νέα πρόσωπα, που δεν έχουν ενταχθεί ακόμα στο εγχείρημα της ανασυγκρότησης και που ο Αλέξης Τσίπρας και κορυφαία στελέχη αναζητούν.

Επί της ουσίας, δηλαδή, ασχέτως εάν θα συνεχίσει να λειτουργεί, ο ρόλος της ΚΠΕ του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και της Πολιτικής Γραμματείας, θα περάσει σε δεύτερη μοίρα, ενώ οι Νομαρχιακές Επιτροπές θα διευρυνθούν με πρόσωπα από το χώρο των “συμμάχων”.
Στόχος του πρώην πρωθυπουργού, υπό την προϋπόθεση ότι θα επιτευχθεί -έστω και σε έως κάποιο βαθμό- ο στόχος για την εγγραφή νέων μελών, το εσωκομματικό τοπίο μετά το Συνέδριο να είναι απολύτως διαφορετικό. Όπως και οι “τάσεις-μηχανισμοί” που υπάρχουν σήμερα να στην πλήρη αναδιαμόρφωση τους.

Καμία δημοσίευση για προβολή