Σε εξέγερση κάλεσε ο Χουάν Γκουαϊδό – Πυροβολισμοί στη συγκέντρωση του (video)

Κάλεσμα για εξέγερση του στρατού απηύθυνε ο Χουάν Γκουαϊδό από στρατιωτική βάση στο Καράκας, όπου κήρυξε το τέλος του καθεστώτος του Νικολάς Μαδούρο.

Πυροβολισμοί ακούστηκαν στη συγκέντρωση του Χουάν Γκουαΐδό, έξω από αεροπορική βάση του Καράκας, όπως μεταδίδει το Reuters.

Μάρτυρες του Reuters σημείωσαν ότι άνδρες με στρατιωτικά, που συνόδευαν τον Γκουαΐδό, αντάλλαξαν πυρά με στρατιώτες που υποστηρίζουν τον Μαδούρο.

Μαζί με τον Γκουαϊδό, τον οποίο οι ΗΠΑ και άλλες περίπου 50 χώρες έχουν αποδεχθεί ως μεταβατικό πρόεδρο της Βενεζουέλας, βρισκόταν και ο Λεοπόλντο Λόπεζ, ηγέτης της αντιπολίτευσης που ήταν επί καιρό σε κατ’ οίκον περιορισμό.

Ο Γκουαϊδό ανήρτησε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης βίντεο στο οποίο ανήγγειλε την «τελική φάση» της «Επιχείρησης Ελευθερία» για την απομάκρυνση του αριστερού προέδρου Μαδούρο.

«Η τελική πράξη του τέλους του σφετερισμού της εξουσίας ξεκίνησε σήμερα», είπε. «Σήμερα, γενναίοι στρατιώτες, γενναίοι πατριώτες, γενναίοι άνδρες προσηλωμένοι στο Σύνταγμα ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμά μας».

Ο Αμερικανός γερουσιαστής Μάρκο Ρούμπο κάλεσε τον στρατό της Βενεζουέλας να στηρίξει τον Γκουαϊδό, γράφοντας στο Twitter ότι «τώρα είναι η ώρα για τους αξιωματικούς αυτούς να εκπληρώσουν τον όρκο τους».

Κάτοικοι του Καράκας βγήκαν στα παράθυρα φωνάζοντας «πραξικόπημα». Το ίδιο καταγγέλλει και το καθεστώς Μαδούρο, με τον υπουργό Πληροφοριών Χόρχε Ροντρίγκεζ να καλεί τους πολίτες να αντισταθούν σε ένα υποκινούμενο από τις ΗΠΑ «πραξικόπημα κατά του Συντάγματος και της ειρήνης».

Ο Ροντρίγκεζ ανέφερε σε ένα τουίτ πως η κυβέρνηση της Βενεζουέλας αντιμετωπίζει μια μικρή ομάδα «προδοτών στρατιωτικών» που επιδιώκουν να προωθήσουν ένα πραξικόπημα.

Δημοσιογράφος του Reuters είδε τον Γκουαϊδό να στέκεται κοντά στην αεροπορική βάση Λα Καρλότα στο Καράκας εν μέσω μια ομάδας ανδρών που φορούσαν στρατιωτικές στολές. Τοπικά ΜΜΕ αναφέρουν ότι η κατάσταση γύρω από τη βάση είναι έκρυθμη κι ότι έχουν πέσει δακρυγόνα.

Διαδηλώσεις προγραμματίζονται για αύριο, 1η Μαΐου, περιλαμβανομένης της «μεγαλύτερης πορείας στην ιστορία της Βενεζουέλας», όπως την αποκαλεί ο Γουαϊδό, στο πλαίσιο της «οριστικής φάσης» της προσπάθειάς του να αναλάβει την εξουσία προκειμένου να προκηρύξει νέες εκλογές.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι η κυβέρνηση επέβαλε μπλακάουτ στο Ίντερνετ, ενώ μετά το κάλεσμα του Γκουαϊδό στο στρατό για εκδίωξη του Μαδούρο, ο υπουργός Άμυνας της Βλαντίμιρ Παντρίνο υποστήριξε ότι οι ένοπλες δυνάμεις της χώρας στηρίζουν τον αριστερό πρόεδρο της Βενεζουέλας.

 

Από το newsroom του economico.gr

Περισσότερα νέα, ρεπορτάζ και αναλύσεις:ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ

Καμία δημοσίευση για προβολή