Σε κλοιό η Τουρκία: Πώς η στρατηγική συμφωνία Ελλάδας-ΗΑΕ φέρνει τον Ερντογάν σε εξαιρετικά δύσκολη θέση

Νέο «πονοκέφαλο» στα σχέδια του Ερντογάν προκαλεί η αμυντική συμφωνία που συνυπέγραψαν Ελλάδα και ΗΑΕ κατά την πρόσφατη επίσκεψη του Έλληνα πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, στο Άμπου Ντάμπι.

Κι αυτό, διότι, σύμφωνα με ανάλυση της Ahval, η συμφωνία αυτή προβλέπει σαφώς ότι οι δύο χώρες δεσμεύονται να στηρίξουν η μία την άλλη, σε περίπτωση που απειληθεί η εδαφική τους ακεραιότητα.

Αντιτουρκικό μπλοκ

Με δεδομένο ότι η Ελλάδα καταγγέλλει τις μαξιμαλιστικές απαιτήσεις της Τουρκίας για έρευνες για υδρογονάνθρακες στην Ανατολική Μεσόγειο και τα ΗΑΕ έχουν εξαιρετικά ψυχρές σχέσεις με την Άγκυρα, η συμφωνία αποκτά ιδιαίτερη διάσταση.

Όπως σημειώνει ο αναλυτής της STRATFOR, Ράιαν Μπολ, η δημιουργία ενός πολυμέτωπου αντιτουρκικού μπλοκ -ακόμα κι αν αυτό παραμένει ακόμα στη σφαίρα της διπλωματίας-, έχει σημασία, όσον αφορά στη στάση Ε.Ε. και ΗΠΑ έναντι της Άγκυρας.

«Μπορεί να τους δώσει εναλλακτικές για την αντιμετώπιση της πολιτικής της Τουρκίας, η οποία θεωρείται αποσταθεροποιητική» τόνισε, αν και επισήμανε ότι η Τουρκία είναι μέλος του ΝΑΤΟ, οπότε αυτό δίνει μικρά περιθώρια στρατιωτικής αξίας.

Δείτε ακόμη: Χριστούγεννα με ανοιxτή την αγορά – Οι έξι δείκτες που θα κρίνουν το άνοιγμα του λιανεμπορίου. Τί θα γίνει με τα σχολεία και την εστίαση

Άνθιση στις σχέσεις Ελλάδας-ΗΑΕ

Από την πλευρά του, ο Γιώργος Τζογόπουλος, ερευνητής στο Centre International de Formation Européenne και στο BESA, υπογράμμισε ότι οι σχέσεις Ελλάδας-ΗΑΕ έχουν ανθίσει το τελευταίο διάστημα, λόγω της στάσης του Άμπου Ντάμπι για το τουρκολιβυκό σύμφωνο για την κοινή ΑΟΖ.

Φυσικά, και ο κ. Τζογόπουλος υπογράμμισε ότι η πολυδιάστατη διπλωματική τακτική της Ελλάδας δεν πρόκειται αφ’ εαυτής να λύσει τα προβλήματα με την Τουρκία και θεωρεί ότι η Αθήνα θα πρέπει να αναλάβει πρωτοβουλία για το ζήτημα της υφαλοκρηπίδας.

Από την πλευρά της Τουρκίας, πάντως, αμυντικοί αναλυτές του BlueMelange θεωρούν ότι η συμφωνία Ελλάδας-ΗΑΕ μπορεί να έχει μείζονες συνέπειες όσον αφορά στα εξοπλιστικά προγράμματα των δύο χωρών.

Rafale, F-35 και Mirage

Για παράδειγμα, η αναβάθμιση των F-16 σε έκδοση «Viper» θα καταστήσει τα ελληνικά μαχητικά τα πιο εξελιγμένα του είδους τους στην Ευρώπη, ενώ οι ΗΠΑ έχουν από το 2018 μπλοκάρει την αναβάθμιση αυτή για τα τουρκικά F-16.

Επίσης, η Ελλάδα ήδη βρίσκεται στο δρόμο για να αποκτήσει 18 γαλλικά μαχητικά 4,5ης γενιάς Rafale και έχει εκφράσει ενδιαφέρον για να αγοράσει F-35, ζητώντας, μάλιστα, ταχεία παράδοσή τους, αν είναι εφικτό.

Από την πλευρά τους, τα ΗΑΕ ήδη διαθέτουν τα πιο εξελιγμένα F-16 και συμφώνησαν με τις ΗΠΑ να αποκτήσουν 50 F-35 και 18 οπλισμένα drones τύπου Reaper, ενώ διαθέτουν και Mirage 2000-9 τα οποία και εκσυγχρονίζουν και ίσως δώσουν στην Ελλάδα.

«Κατάσταση win-win»

Η BlueMelange αντιπαραβάλλει στα παραπάνω την αποβολή της Τουρκίας από το πρόγραμμα των F-35, μόλις απέκτησε το ρωσικό αντιαεροπορικό σύστημα S-400, προσθέτοντας ότι το νέο αμυντικό δόγμα Ελλάδας-ΗΑΕ στηρίζεται σε γαλλική γεωπολιτική, έγκριση από τις ΗΠΑ και αντίθεση στον τουρκικό επεκτατισμό.

«Είναι μια κατάσταση win-win για όλους εκτός από την Τουρκία», σημειώνει η ανάλυση.

Διαβάστε ακόμη

Επιφυλακτικός ο Άγγ. Συρίγος για τη Σύνοδο Κορυφής της Ε.Ε. – Προβλέπει «ήπιες» κυρώσεις στην Τουρκία

Κοροναϊός: Τα εμβόλια δεν πρόκειται να φρενάρουν τις μεταλλάξεις του, προειδοποιούν οι ειδικοί

Καμία δημοσίευση για προβολή