Σε μείωση των διοδίων της Εγνατίας Οδού προχωρά το υπουργείο Υποδομών

Ευχάριστα τα νέα για τους οδηγούς, καθώς με νέα ΚΥΑ του υπουργού Υποδομών Κώστα Καραμανλή μειώνεται η χρέωση στα διόδια στην Εγνατία Οδό.

Συγκεκριμένα, η χρέωση επανέρχεται στα 0,03 λεπτά ανά χιλιόμετρο από 0,05 αποφεύγοντας έτσι τις μεγάλες αυξήσεις. Παράλληλα θα προχωρήσει με καθυστέρηση ενός έτους η λειτουργία και των τριών μετωπικών σταθμών διοδίων της Θεσσαλονίκης που θα αρχίσει να εισπράττει διόδια μέχρι τα τέλη Νοεμβρίου, της Ασπροβάλτας έως το Δεκέμβριο και από αρχές της νέας χρονιάς ο σταθμός του Στρυμονικού.

Υπενθυμίζεται ότι και οι τρεις σταθμοί έχουν κατασκευαστεί αλλά δεν έχουν λειτουργήσει κατόπιν τοπικών αντιδράσεων. Ωστόσο είναι ειλημμένη απόφαση σε κυβερνητικό επίπεδο ο σχεδιασμός να προχωρήσει.

Σύμφωνα με πληροφορίες μέχρι στιγμής πέραν της τιμολογιακής πολιτικής δεν θα υπάρξει διαφοροποίηση ούτε στην χωροθέτηση αλλά ούτε και στον αριθμό των σταθμών που το ΤΑΙΠΕΔ έχει σχεδιάσει προκειμένου να καταστήσει ελκυστικότερη την σύμβαση παραχώρησης της Εγνατίας που προετοιμάζεται με συνεχείς αναβολές τα τελευταία χρόνια.

Τα έσοδα από τα διόδια που φτάνουν ετησίως τα 100 εκατ. ευρώ πηγαίνουν στην αποπληρωμή του δανείου της Εγνατίας, που όμως η ίδια αναφέρει ότι αν και το χρέος έχει εξοφληθεί υπάρχει μια χρηματική διαφορά που όμως η εταιρεία θα έχει αποπληρώσει έως τα τέλη του έτους.

Αυτό θα της δώσει μεγάλη ανάσα καθώς θα την βοηθήσει να χρησιμοποιήσει πόρους για την συντήρηση του οδικού δικτύου που σήμερα εμφανίζει πολλά προβλήματα καθώς πολλά τμήματα του αυτοκινητοδρόμου έχουν παραδοθεί προ 15ετίας.

Σε ό,τι αφορά την παραχώρηση του οδικού άξονα, στελέχη της Εγνατίας αλλά και του ΤΑΙΠΕΔ αναφέρουν ότι ο διαγωνισμός συνεχίζεται παρά το γεγονός ότι οι εκκρεμότητες που υπάρχουν για να οριστικοποιηθούν σημαντικά ανοικτά θέματα της ιδιωτικοποίησης κρίνουν αβέβαιη την υποβολή δεσμευτικών προφορών τον προσεχή Φεβρουάριο.

Από το newsroom του economico.gr

Περισσότερα νέα, ρεπορτάζ και αναλύσεις:ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ