Σε στάση αναμονής οι Θεσμοί για τα 500 εκατ. δημοσιονομικού κενού των ληξιπρόθεσμων οφειλών

Οι Θεσμοί υποστηρίζουν ότι οι δύο ρυθμίσεις των ληξιπρόθεσμων οφειλών σε εφορίες και ασφαλιστικά ταμεία θα δημιουργήσουν υστέρηση από τα κρατικά εσοδα που θα ξεπεράσει τα 500 εκατ. ευρώ.

«Τρύπα» στα φορολογικά έσοδα και τα έσοδα από τις ασφαλιστικές εισφορές δημιουργούν, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των θεσμών, οι δυο ρυθμίσεις που βρίσκεται σε ισχύ και αφορά τις οφειλές σε εφορίες και ασφαλιστικά ταμεία.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις η φετινή υστέρηση από τα κρατικά έσοδα λόγω των ρυθμίσεων είναι πολύ πιθανό να φτάσει αλλά και να ξεπεράσει τα 500 εκατομμύρια ευρώ. Η κίνηση της θέσπισης των ρυθμίσεων, ειδικά αυτής προς τις εφορίες ήταν ουσιαστικά μια μονομερής κίνησης από την πλευρά της κυβέρνησης με καθαρά προεκλογική και ψηφοθηρική πρόθεση.

Το μεγάλο πρόβλημα σύμφωνα με τους θεσμούς, είναι ότι στη ρύθμιση εντάχθηκαν και οφειλές οι οποίες είχαν ήδη ρυθμιστεί με την πάγια ρύθμιση των 12 έως 24 μηνιαίων δόσεων. Αυτό σημαίνει ότι ουσιαστικά όλες οι ρυθμίσεις των 12 δόσεων που είχαν χορηγηθεί εντός του 2018 μπορούν να ακυρωθούν και οι φορολογούμενοι να μοιράσουν την αποπληρωμή των οφειλών τους για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα.

Ήδη οι θεσμοί έχουν ρίξει τις πρώτες προειδοποιητικές βολές. Στο τελευταίο Eurogroup ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Στήριξης (ESM) δήλωσε ότι οι αρχικές εκτιμήσεις για το πακέτο παροχών που δόθηκε θέτουν σε αμφισβήτηση την επίτευξη του στόχου για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% ενώ το ίδιο έκανε αλλά με μεγαλύτερη έμφαση ο επικεφαλής οικονομολόγος του ESM Ρόλφ Στράουχ μιλώντας στο κυπριακό πρακτορείο ειδήσεων.

Το τι θα συμβεί με το δημοσιονομικό κενό που βλέπουν οι θεσμοί για φέτος λόγω των προεκλογικών παροχών που έδωσε η κυβέρνηση θα φανεί μετά τις εθνικές εκλογές.  Μέχρι και τις 7 Ιουλίου που θα διεξαχθούν οι εκλογές φαίνεται πως οι Θεσμοί δεν πρόκειται να προβούν σε καμία κίνηση. Ωστόσο, μετά τις εκλογές είναι σίγουρο ότι θα τεθεί επί τάπητος το ζήτημα του δημοσιονομικού κενού που δημιούργησαν οι προεκλογικές παροχές προκειμένου να αναζητηθεί ο τρόπος κάλυψής του.

Από το newsroom του economico.gr
Περισσότερα νέα, ρεπορτάζ και αναλύσεις:ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ