«Σεισμός» από τις δηλώσεις του Βρετανού ΥΠΟΙΚ: Ναι στην ύφεση, αν είναι να πέσει ο πληθωρισμός

Ο Τζέρεμι Χαντ είναι διατεθειμένος να έρθει η ύφεση, εάν οι αυξήσεις των επιτοκίων βοηθήσουν στην ανάσχεση του πληθωρισμού, σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομικών του Ηνωμένου Βασιλείου.

Σε συνέντευξή του στο Sky News την Παρασκευή, ο Χαντ επέμεινε ότι ο «μόνος δρόμος για βιώσιμη ανάπτυξη» είναι η μείωση του κόστους των βασικών αγαθών.

Ερωτηθείς εάν αισθάνεται άνετα με περαιτέρω αυξήσεις των επιτοκίων, ακόμη και αν αυτές κινδυνεύουν να ωθήσουν το Ηνωμένο Βασίλειο σε ύφεση, ο Χαντ είπε: «Ναι, διότι τελικά ο πληθωρισμός είναι πηγή αστάθειας».

«Αν θέλουμε να έχουμε ευημερία, να αναπτύξουμε την οικονομία, να μειώσουμε τον κίνδυνο ύφεσης, πρέπει να στηρίξουμε την Τράπεζα της Αγγλίας στις δύσκολες αποφάσεις που λαμβάνει», πρόσθεσε ο Χαντ.

Σύμφωνα με τη νομισματική πολιτική του Ηνωμένου Βασιλείου, η εξουσία αύξησης των επιτοκίων ανήκει στην ανεξάρτητη κεντρική τράπεζα. Στο πλαίσιο της προσπάθειάς της να αντιμετωπίσει τον επίμονα υψηλό πληθωρισμό, η τράπεζα αύξησε το βασικό της βασικό επιτόκιο στο υψηλότερο επίπεδο από τα μέσα της παγκόσμιας χρηματοπιστωτικής κρίσης το 2008.

Παρά το γεγονός ότι πρόσφατα υποχώρησε κάτω από το 10% για πρώτη φορά εδώ και μήνες, ο δείκτης τιμών καταναλωτή του πληθωρισμού στο Ηνωμένο Βασίλειο βρίσκεται στο 8,7%. Οι τιμές των τροφίμων στο Ηνωμένο Βασίλειο συνεχίζουν επίσης να αυξάνονται με τον ταχύτερο ρυθμό των τελευταίων σχεδόν 45 ετών.

Μία από τις βασικές δεσμεύσεις του Βρετανού πρωθυπουργού Ρίσι Σούνακ είναι να μειώσει στο μισό το ποσοστό του πληθωρισμού, το οποίο βρισκόταν στο 10,1% όταν έδωσε την υπόσχεση τον Ιανουάριο.

Το Εργατικό Κόμμα της αντιπολίτευσης αντέδρασε στην πρόταση του Χαντ ότι η ύφεση μπορεί να είναι το τίμημα που πρέπει να καταβληθεί για να μειωθεί ο πληθωρισμός. «Καμία κυβέρνηση δεν πρέπει ποτέ να είναι ικανοποιημένη με την ύφεση», δήλωσε ο σκιώδης υπουργός Εμπορίου Νικ Τόμας-Σάιμοντς στο Sky News. «Ειλικρινά, αυτή η κυβέρνηση δεν έχει κανένα αξιόπιστο σχέδιο για την αποκατάσταση της ανάπτυξης».

 

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Καμία δημοσίευση για προβολή