Σεισμός στην Τουρκία: Στο 10% του ΑΕΠ της χώρας υπολογίζεται το κόστος της καταστροφής. Σε περιδίνηση ο Ερντογάν

Καθώς οι ελπίδες για διάσωση επιζώντων τείνουν στο μηδέν, η Τουρκία αρχίζει πλέον να μετρά το κόστος της καταστροφής που προκάλεσε το χτύπημα του Εγκέλαδου στα νοτιοανατολικά της χώρας και τα μεγέθη προκαλούν πραγματικό ίλιγγο, κυρίως, δε, στην κυβέρνηση της χώρας και στον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Μάλιστα, ανατρέποντας κάποιες αρχικές εκτιμήσεις σχετικά με το μέγεθος της καταστροφής, σύμφωνα με εκτιμήσεις της Τουρκικής Συνομοσπονδίας Επιχειρήσεων (Turkonfed), η ζημιά για την οικονομία υπολογίζεται σε 84 δισ. δολάρια, ή περίπου το 10% του ΑΕΠ της τουρκικής οικονομίας, καθώς εκτιμάται ότι Συγκεκριμένα, ο σεισμός και η μετασεισμική δραστηριότητα εκτιμάται ότι έχουν προκαλέσει ζημιές ύψους περίπου 70,8 δισ. δολαρίων σε κτίρια κατοικιών και επιπλέον απώλειες ύψους 10,4 δισ. δολαρίων σε εθνικό εισόδημα.

«Έκρηξη» στο έλλειμμα

Σύμφωνα με την Turkonfed, οι απώλειες στο εργατικό δυναμικό θα κοστίσουν στην οικονομία της Τουρκίας 2,9 δισ. δολάρια. Οι υπολογισμοί της Συνομοσπονδίας βασίστηκαν στην εμπειρία των σεισμών του 1999 κοντά στην Κωνσταντινούπολη που σκότωσαν περίπου 18.000 ανθρώπους. Οι νεκροί από το τελευταίο χτύπημα του σεισμού έχουν ξεπεράσει κατά πολύ τις απώλειες του σεισμού του 1999, ενώ παράλληλα χιλιάδες εξακολουθούν να αγνοούνται.

Η εκτίμηση της Turkonfed ανεβάζει επίσης πιο ψηλά τις οικονομικές απώλειες συγκριτικά με τις εκτιμήσεις άλλων οικονομολόγων που έχουν τονίσει ότι είναι πολύ νωρίς για να εκτιμηθεί ο πλήρης αντίκτυπος. Η ζημιά στις υποδομές της Τουρκίας (δρόμοι, δίκτυα ηλεκτρικής ενέργειας, νοσοκομεία και σχολεία) μπορεί να οδηγήσει το έλλειμμα του προϋπολογισμού της χώρας σε ποσοστό πάνω από το 5,4% του ΑΕΠ φέτος, έναντι της επίσημης πρόβλεψης για 3,5%, σημειώνει η Turkonfed.

Σε κλοιό ο Ερντογάν

Το χειρότερο για την κυβέρνηση του Ερντογάν είναι ότι η καταστροφή έρχεται σε μια στιγμή που η τουρκική οικονομία -και λόγω της ανορθόδοξης νομισματικής πολιτικής του Τούρκου προέδρου, αλλά και εξωγενών παραγόντων- εμφανίζεται πολύ αδυνατισμένη. Αυτό σημαίνει ότι η κυβέρνηση θα πρέπει να βάλει πολύ βαθιά το χέρι στην τσέπη, προκειμένου να βρει τα απαραίτητα κονδύλια για την ανοικοδόμηση ενός τεράστιου κομματιού της χώρας, χωρίς, μάλιστα, να υπολογιστεί η κάλυψη των άμεσων αναγκών των σεισμόπληκτων.

Ο ίδιος ο Τούρκος πρόεδρος δίνει δεσμεύσεις για ανοικοδόμηση μέσα σε μόλις ένα χρόνο, ωστόσο, ακόμα και οι πλέον φανατικοί οπαδοί του αντιλαμβάνονται ότι κάτι τέτοιο αποτελεί… επιστημονική φαντασία. Όπως, επίσης, επισήμανε το economico.gr, η κατάσταση που έχει διαμορφωθεί, θέτει τον Ερντογάν μετάξύ σφύρας και άκμονος, όσον αφορά στις προγραμματισμένες για τις 14 Μαΐου προεδρικές και βουλευτικές εκλογές στη χώρα, με τουρκικά ΜΜΕ να αναφέρουν ότι εξετάζονται διάφορα σενάρια για αναβολή τους.

Καμία δημοσίευση για προβολή