“Σφίγγει ο κλοιός” για τον Ερντογάν: Μήνυμα δυσαρέσκειας και από τη Μέρκελ για τις προκλήσεις της Άγκυρας

Ερντογάν σφίγγει ο κλοιός

Σφίγγει ο κλοιός για τον Τούρκο Πρόεδρο Ερντογάν, ο οποίος βρίσκεται πλέον ενώπιον κρίσιμων διλημμάτων : Oι ΗΠΑ του διαμηνύουν με τον πλέον ξεκάθαρο τρόπο ότι δεν μπορεί να είναι και με τον χωροφύλαξ και με τον αστυφύλαξ, δηλαδή και με το ΝΑΤΟ και με τη Ρωσία, ενώ η Ευρώπη, παρά τη διστακτικότητα και τα πισωγυρίσματα, αργά αλλά σταθερά μεταβάλλει στάση.

Οι κυρώσεις που αποφάσισαν οι ΗΠΑ είναι εξαιρετικά σοβαρές και δεσμεύουν την πολεμική βιομηχανία της Τουρκίας, διότι στην πραγματικότητα απαγορεύουν την εξαγωγή όχι μόνο όπλων, αλλά και εξαρτημάτων οπλικών συστημάτων, είτε προς την Τουρκία είτε μέσω τρίτων χωρών.

  • Η σοβαρή αυτή στροφή της εξωτερικής πολιτικής των ΗΠΑ, μοιραία επηρεάζει το κλίμα και στην Ε.Ε. Η Αμερική αποφάσισε και τώρα θα πρέπει να αναμένεται ο συντονισμός της Ευρώπης.

Μέρκελ: Οι προκλητικές ενέργειες της Τουρκίας πλήττουν Ελλάδα και Κύπρο

Αντιλαμβανόμενη προφανώς ότι, με κύρια ευθύνη του Βερολίνου, η Ευρώπη βρέθηκε ουραγός των εξελίξεων στην υπόθεση της Τουρκίας, η Καγκελάριος Μέρκελ έκανε χθες λόγο για μια «σειρά προκλητικών ενεργειών» της Τουρκίας στην Μεσόγειο, οι οποίες πλήττουν κυρίως την Ελλάδα και την Κύπρο, επισημαίνοντας ότι η πολιτική αυτή του Ερντογάν οδήγησε την Ευρώπη να προχωρήσει σε επιπλέον καταχωρήσεις στον κατάλογο κυρώσεων.

Δείτε ακόμη: Φρενίτιδα υπερεργασίας στον ΕΟΦ με εμβολιασμούς, νέα φάρμακα και ανατιμολόγηση

Στο τελευταίο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο «μιλήσαμε εκτενώς για τις σχέσεις με την Τουρκία. Δυστυχώς η κατάσταση είναι έτσι, ώστε μαζί με τα επιθυμητά θετικά πράγματα στα οποία θέλουμε να συνεργαστούμε.  Για παράδειγμα στο θέμα της μετανάστευσης και της στήριξης της Τουρκίας σε αυτούς τους τομείς.

Πρέπει όμως και να επισημάνουμε ότι υπάρχει μια σειρά προκλητικών ενεργειών της Τουρκίας στην νότια Μεσόγειο, από τις οποίες πλήττονται κυρίως η Ελλάδα και η Κύπρος και για αυτό αποφασίσαμε επιπλέον καταχωρήσεις στον κατάλογο», δήλωσε η Άνγκελα Μέρκελ κατά την διάρκεια της «Ώρας των Ερωτήσεων» της Καγκελαρίου στο Ομοσπονδιακό Κοινοβούλιο.

Δένδιας : Ετοιμη η Ελλάδα για διάλογο για υφαλοκρηπίδα και ΑΟΖ

Η Ελλάδα, δεν θέλει σε καμία περίπτωση, να χρεωθεί ότι είναι αυτή που δεν διευκολύνει την επανέναρξη των διερευνητικών επαφών. Αυτό, άλλωστε, ήταν και το μήνυμα που εξέπεμψε χθες ο υπουργός Εξωτερικών κ. Νίκος Δένδιας.

“Oι κυρώσεις των ΗΠΑ στην Τουρκία ήταν απαραίτητες, όχι για να την τιμωρήσουν, αλλά ως ένας τρόπος που υπογραμμίζει ότι έχει ξεπεράσει τα όρια, όχι μόνο με την αγορά και απόκτηση των S-400, αλλά με όλη τη συμπεριφορά της στην ευρύτερη περιοχή μας, τόνισε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας μιλώντας στη 2η Διάσκεψη για τα θέματα Νοτιοανατολικής Ευρώπης και Ανατολικής Μεσογείου, η οποία πραγματοποιείται διαδικτυακά.

Η ελληνική αντίδραση είναι μιας χώρας-μέλος του ΝΑΤΟ, ενός κράτους που βλέπει τη Βορειοατλαντική Συμμαχία ως σταθεροποιητικό παράγοντα στη Νοτιοανατολική Μεσόγειο, την Ευρώπη και τον κόσμο, αλλά και ως μια δύναμη ειρήνης, μια δύναμη που συμβάλλει στην παγκόσμια ειρήνη, εξήγησε με σαφήνεια ο κ. Δένδιας.

Να σταματήσει τις προκλήσεις

Απευθυνόμενος στην Τουρκία, την κάλεσε εκ νέου να σταματήσει τις προκλήσεις, να επιτρέψει να περάσει μια περίοδος ηρεμίας και διαμήνυσε πως η Ελλάδα είναι πάντα έτοιμη να συμμετάσχει σε έναν εποικοδομητικό διάλογο.

Εξηγώντας, δε,  τι εννοεί με τον εποικοδομητικό διάλογο, είπε πως μιλά για ένα διάλογο εντός του πλαισίου του διεθνούς δικαίου και του διεθνούς δικαίου της θάλασσας και για ένα διάλογο σχετικά με τη μόνη διαφορά με την Τουρκία, την οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας και της ΑΟΖ στο Αιγαίο και τη Νοτιοανατολική Μεσόγειο.

Ερωτηθείς από τον συντονιστή της συζήτησης, δημοσιογράφο Αθανάσιο Έλλις, για τη στάση της ΕΕ απέναντι στην Τουρκία, ο υπουργός Εξωτερικών δήλωσε πως θα ήθελε μια πιο ξεκάθαρη γλώσσα από τους Ευρωπαίους εταίρους.

Παράλληλα, επισήμανε πως η ΕΕ είναι ένα εγχείρημα σε εξέλιξη, χρειάζεται χρόνο και αντιδρά αργά.

Συνεργασία με Μπάιντεν

Καταληκτικά, ο κ. Δένδιας αναφερόμενος στις προσδοκίες του από τη νέα ηγεσία των ΗΠΑ, είπε πως περιμένει να βοηθήσει τη χώρα μας να αντιμετωπίσει την πολύ δύσκολη κατάσταση με την Τουρκία. Επίσης, εξέφρασε την προσδοκία του να συνεργαστεί με τη νέα διοίκηση του Μπάιντεν.

Η Διάσκεψη για τα θέματα Νοτιοανατολικής Ευρώπης και Ανατολικής Μεσογείου διοργανώνεται από το Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών σε συνεργασία με το «Hellenic American Leadership Council».

Δείτε ακόμη

Φρενίτιδα υπερεργασίας στον ΕΟΦ με εμβολιασμούς, νέα φάρμακα και ανατιμολόγηση

Foreign Policy: «Ηρθε ο καιρός οι ΗΠΑ να εγκαταλείψουν την Τουρκία – «Ο Μπάιντεν δεν έχει περιθώρια ηθικού συμβιβασμού με τον Ερντογάν»

 

Καμία δημοσίευση για προβολή