O Μακρόν έπεισε τη Μέρκελ! Αλλάζει πλεύση το Βερολίνο και τώρα σφίγγει ο κλοιός γύρω από τον Ερντογάν

Η Μέρκελ τηρούσε ίσες αποστάσεις από την πρώτη στιγμή που εκδηλώθηκε ένταση στην ανατολική Μεσόγειο. Οχι πια. Μετά τη συνάντησή της με τον Μακρόν, ευθυγραμμίστηκε στη σκληρή στάση απέναντι στην Τουρκία. Ο δρόμος για τις κυρώσεις είναι πλέον ανοιχτός, όπως εκτιμούν διπλωματικές πηγές.

Οι εντάσεις στη Μεσόγειο, τα μέτρα για τον έλεγχο του κοροναϊού και οι εξελίξεις στο Μάλι βρέθηκε στο επίκεντρο των συνομιλιών τους που έγιναν στην θερινή προεδρική κατοικία, στο Φορ ντε Μπρεγκανσόν.

Παρά τις ισχυρές σχέσεις της Μέρκελ με αρκετούς Γάλλους προέδρους στη διάρκεια των θητειών της στην καγκελαρία, είναι η πρώτη φορά που προσκλήθηκε στην παραδοσιακή θερινή κατοικία των προέδρων της Γαλλίας. Η τελευταία επίσκεψη καγκελαρίου σε αυτό το παραθαλάσσιο φρούριο είχε γίνει το 1985 από τον Χέλμουτ Κολ.

  • «Ο στρατηγικός στόχος μας στην Ανατολική Μεσόγειο είναι ίδιος: η ευρωπαϊκή κυριαρχία και η σταθερότητα. Κατόπιν ο καθένας μας έχει τα δικά του μέσα να το κάνει, έχουμε ο καθένας μας την ιστορία μας. Πρέπει να λειτουργούμε συμπληρωματικά», είπε χαρακτηριστικά ο Εμμανουέλ Μακρόν, προσθέτοντας: «Οι προσεγγίσεις μας δεν ήταν πάντα οι ίδιες στον τρόπο τους, όμως είναι πάντα συγκλίνουσες στη βούληση να κάνουμε την Ανατολική Μεσόγειο έναν χώρο ελευθερίας, σεβασμού του διεθνούς δικαίου και σταθερότητας», επισήμανε

«Η Ευρώπη πρέπει να προστατεύει την κυριαρχία των μελών της, όταν τίθεται υπό αμφισβήτηση. Θέλουμε την αποκλιμάκωση των εντάσεων και τον σεβασμό της κυριαρχίας», τόνισε.

  • «Δεν θα αποδεχτούμε επιθέσεις στην κυριαρχία κρατών-μελών της ΕΕ», διεμήνυσε, από την πλευρά της η Αγκελα Μέρκελ.

“Χρειαζόμαστε εκεί σταθερότητα και όχι εντάσεις”

«Η κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο έχει μεγάλη σημασία για μας – χρειαζόμαστε εκεί σταθερότητα και όχι εντάσεις. Έχουμε εκεί μια πολύ κρίσιμη κατάσταση και είμαι πεπεισμένη ότι εάν η Γερμανία και η Γαλλία βάλουν εδώ την κοινή τους δύναμη, θα βρούμε καλές λύσεις, ώστε να καταστήσουμε, ελπίζω, εφικτή την συνεργασία, αλλά και να καταστήσουμε σαφές ότι -ας πούμε- επιθέσεις στην κυριαρχία κρατών-μελών της ΕΕ δεν θα γίνουν αποδεκτές από εμάς. Είμαστε υπέρ της επίλυσης προβλημάτων με συνομιλίες και όχι μέσω κλιμάκωσης εντάσεων. Αυτό ισχύει για όλους τους εμπλεκόμενους», δήλωσε.

Τα νέα ήταν πολύ δυσάρεστα για την Αγκυρα. Η Μέρκελ που μέχρι τώρα απέτρεπε τις κυρώσεις και κρατούσε αποστάσεις από τη σκληρή στάση του Μακρόν, βρήκε τρόπο συνεννόησης μαζί του και πλέον πορεύονται μαζί. Ο Ρ.Τ.Ερντογάν έχει προετοιμάσει για σήμερα επίδειξη δύναμης επικοινωνιακού χαρακτήρα.

«Ευρήματα» της Τουρκίας στη Μαύρη Θάλασσα

Για τα «ευρήματα» της Τουρκίας στη Μαύρη Θάλασσα, τα οποία αναμένεται να ανακοινώσει το μεσημέρι ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, μίλησαν Τούρκοι αξιωματούχοι στο Reuters.

Σύμφωνα με όσα ανέφεραν στο ειδησεογραφικό πρακτορείο, η Τουρκία κατάφερε να βρει αποθέματα φυσικού αερίου τα οποία μπορούν να μειώσουν σημαντικά την ενεργειακή εξάρτηση της χώρας.

  • «Τα εκτιμώμενα αποθέματα ανέρχονται σε 800 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα στο μπλοκ Δούναβης-1. Μπορούν να καλύψουν τις ανάγκες φυσικού αερίου της Τουρκίας για περίπου 20 χρόνια» είπαν χαρακτηριστικά.

Ωστόσο, επισήμαναν πως «μπορεί να χρειαστούν 7 έως 10 χρόνια για να ξεκινήσει η παραγωγή, και το επενδυτικό κόστος θα κυμαίνεται μεταξύ 2 και 3 δισεκατομμυρίων δολαρίων».

Καμία δημοσίευση για προβολή