Silicon Valley Bank: Αίτηση πτώχευσης κατέθεσε η μητρική εταιρεία

Αίτηση για υπαγωγή στο άρθρο 11 λόγω πτώχευσης υπέβαλε η SVB Financial Group, μητρική εταιρία της Silicon Valley Bank, σε ομοσπονδιακό δικαστήριο της Νέας Υόρκης.

Σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters, μία εβδομάδα αφότου οι ομοσπονδιακές ρυθμιστικές αρχές αναγκάστηκαν να διασώσουν την τράπεζα με έκτακτα μέτρα, ο όμιλος προχώρησε σε οικειοθελή αίτηση για αναδιοργάνωση υπό δικαστική εποπτεία βάσει του άρθρου 11 στο Πτωχευτικό Δικαστήριο των Ηνωμένων Πολιτειών της Νότιας Περιφέρειας της Νέας Υόρκης.

Οι SVB Securities και SVB Capital δεν περιλαμβάνονται στην αίτηση του Κεφαλαίου11 και συνεχίζουν να λειτουργούν κανονικά. Η εταιρεία θα συνεχίσει να αναζητά στρατηγικές εναλλακτικές λύσεις για τις επιχειρήσεις αυτές.

Τι πούλησε η SVB

Η SVB αναγκάστηκε να πουλήσει ένα χαρτοφυλάκιο κρατικών ομολόγων και τίτλων που υποστηρίζονται από στεγαστικά δάνεια στην Goldman Sachs (GS.N) με ζημία 1,8 δισεκατομμυρίων δολαρίων μετά τη διάβρωση της αξίας της αύξησης των αποδόσεων.

Για να καλύψει αυτή την τρύπα, προσπάθησε να συγκεντρώσει 2,25 δισεκατομμύρια δολάρια σε κοινά κεφάλαια και προνομιούχες μετατρέψιμες μετοχές, αλλά οι τρομοκρατημένοι πελάτες απέσυραν τις καταθέσεις που οδήγησαν σε εκροές 42 δισεκατομμυρίων δολαρίων σε μια μέρα.

Νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, η εταιρεία δήλωσε ότι σχεδιάζει να διερευνήσει στρατηγικές εναλλακτικές για τις επιχειρήσεις της, συμπεριλαμβανομένης της εταιρείας χαρτοφυλακίου, της SVB Capital και της SVB Securities.

«Μαύρα σύννεφα» στις ευρωπαϊκές τράπεζες

Την ίδια στιγμή, δυσοίωνες είναι οι προβλέψεις για τις ευρωπαϊκές τράπεζες μετά και τη νέα απόφαση της ΕΚΤ για αύξηση των επιτοκιών αλλά και την κρίση της Credit Suisse στην Ελβετία.

Ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Λουίς ντε Γκίντος είπε στους υπουργούς Οικονομικών την Τρίτη (14/3) ότι ορισμένες τράπεζες της Ευρωπαϊκής Ένωσης ενδέχεται να είναι ευάλωτες σε οικονομική πίεση λόγω των αυξανόμενων επιτοκίων.

Αναλύοντας την κατάσταση του χρηματοπιστωτικού κλάδου μετά την κατάρρευση της Silicon Valley Bank, ο Γκίντος ανέφερε στην τακτική συνεδρίαση του Ecofin στις Βρυξέλλες ότι οι δανειστές είναι πολύ λιγότερο εκτεθειμένοι από τους ομολόγους τους στις ΗΠΑ, σύμφωνα με άτομα που γνωρίζουν τις συνομιλίες, σύμφωνα με το Bloomberg.

Παρόλα αυτά, ο Λουίς ντε Γκίντος είπε ότι η ΕΚΤ δεν μπορεί να αποκλείσει ότι ορισμένοι δανειστές ενδέχεται να κινδυνεύουν λόγω των επιχειρηματικών μοντέλων τους. Προειδοποίησε να μην υπάρχει εφησυχασμός και τόνισε ότι η έλλειψη εμπιστοσύνης θα μπορούσε να προκαλέσει μετάδοση της κρίσης. Εκπρόσωπος της ΕΚΤ αρνήθηκε στο Bloomberg να κάνει οποιοδήποτε σχόλιο.

Η συζήτηση έλαβε χώρα προτού καταρρεύσει η τιμή της μετοχής της Credit Suisse, που ώθησε την Κεντρική Τράπεζα της Ελβετίας να της προσφέρει ρευστότητα. Ο Γκίντος χαρακτήρισε ως πιθανή τη σύγκρουση μεταξύ της αποστολής της ΕΚΤ να μειώσει τον πληθωρισμό και την ενδεχόμενη ζημιά που θα προκαλέσουν σε ορισμένα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα η αύξηση επιτοκίων.

Γενικότερα, οι τράπεζες στην ΕΕ καλύπτονται από αποθέματα ρευστότητας υψηλής ποιότητας και το αυξανόμενο κόστος δανεισμού υποστηρίζει τα περιθώρια κέρδους τους, όπως είπε στους υπουργούς της ΕΕ. Δύο ημέρες μετά την ενημέρωση του Λουίς ντε Γκίντος στους υπουργούς, η ΕΚΤ την Πέμπτη (16/3) αύξησε τα επιτόκια κατά μισή μονάδα, ενώ άφησε και ανοιχτό παράθυρο για νέα αύξηση.

Στη δήλωσή του, το Διοικητικό Συμβούλιο δήλωσε ότι «ο τραπεζικός τομέας της ευρωζώνης είναι ανθεκτικός, με ισχυρές θέσεις κεφαλαίου και ρευστότητας». «Οι αξιωματούχοι είναι έτοιμοι να παράσχουν «υποστήριξη στο χρηματοπιστωτικό σύστημα της ευρωζώνης εάν χρειαστεί», ανέφερε επίσης η ΕΚΤ.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Καμία δημοσίευση για προβολή