Σκάνδαλο δύο δισ. συγκλονίζει την Τουρκία: Χιλιάδες μηνύσεις σε βάρος ανταλλακτηρίου κρυπτονομισμάτων

Τεράστιο σκάνδαλο με κρυπτονομίσματα συγκλονίζει την Τουρκία, σε μια στιγμή που η οικονομία της χώρας βρίσκεται σε βέρτιγκο, η λίρα καταρρέει και πολλοί Τούρκοι αναζητούν ασφάλεια σε επενδύσεις σε κρυπτονομίσματα.

Σύμφωνα με τις τουρκικές αρχές, ο ιδιοκτήτης του ανταλλακτηρίου κρυπτονομισμάτων Thodex, Φαρούκ Φατίχ Οζέρ, διέφυγε στην Αλβανία, έχοντας εξαπατήσει περίπου 391.000 επενδυτές και παίρνοντας ποσό περίπου δυο δισ. δολαρίων. Ήδη η Interpol εξέδωσε ένταλμα σύλληψης για τον Οζέρ, ωστόσο, στην Τουρκία υπάρχει έντονη ανησυχία ότι τα χρήματα έχουν κάνει φτερά, μαζί με τον ιδιοκτήτη της Thodex, η οποία πριν από μερικές ημέρες άρχισε να συμπεριφέρεται περίεργα.

Η εταιρεία ανήρτησε στην ιστοσελίδα της ανακοίνωση, λέγοντας ότι θα μείνει κλειστή για τέσσερις έως πέντε ημέρες, επειδή βρίσκεται σε διαδικασία πώλησης. Η Thodex ανέφερε στην ιστοσελίδα της ότι τα ρεπορτάζ των μέσων ενημέρωσης που έκαναν λόγο για απάτη δεν είναι αληθή. «Παγκόσμια γνωστές τράπεζες και επενδυτικά ταμεία, τα ονόματα των οποίων θα ανακοινώσουμε όταν ολοκληρωθεί η διαδικασία για τη συμφωνία, θέλουν να επενδύσουν στην εταιρεία μας και πρότειναν μακροπρόθεσμη εταιρική σχέση. Για να ολοκληρωθεί αυτή η διαδικασία, οι συναλλαγές πρέπει να διακοπούν και η διαδικασία πώλησης πρέπει να ολοκληρωθεί», σημείωσε.

Χιλιάδες μηνύσεις

Ο δικηγόρος, Ογκούζ Εβρέν Κιλίτς, είπε ότι έλαβε εντολή από χρήστες και ότι υπέβαλε μήνυση για λογαριασμό πολλών ανθρώπων στην Άγκυρα. Σημείωσε, επίσης, ότι και χιλιάδες άλλοι σε όλη τη χώρα έχουν καταθέσει μηνύσεις. «Δεν είναι ξεκάθαρο που οδηγείται αυτό. Υπάρχουν χιλιάδες μηνύσεις που έγιναν από πολλά μέρη της Τουρκίας», είπε στο Reuters, προσθέτοντας ότι η πλατφόρμα έχει 400.000 χρήστες, από τους οποίους οι 391.000 είναι ενεργοί. Ο Κιλίτς ανέφερε ότι προκαταρκτική έρευνα της αστυνομίας έδειξε ότι ο Οζέρ είχε φύγει από τη χώρα από το αεροδρόμιο της Κωνσταντινούπολης το απόγευμα της Τρίτης. «Θα υποβάλουμε αμέσως αγωγή στο δικαστήριο για καταναλωτικές διαφορές. Οι δύο διαδικασίες -μηνύσεις και αγωγή – θα προχωρήσουν ταυτόχρονα», είπε.

Τα προβλήματα με την εταιρεία άρχισαν όταν η Κεντρική Τράπεζα της Τουρκίας απαγόρευσε τη χρήση κρυπτογραφικών στοιχείων ενεργητικού (crypto assets) για πληρωμές –ένας από τους παράγοντες που οδήγησαν στην πτώση της τιμής του bitcoin 14% το περασμένο σαββατοκύριακο- επικαλούμενη «μη ανακτήσιμες» ζημιές και κινδύνους στις συναλλαγές ως λόγους για την απαγόρευση, αλλά και χρήση των κρυπτονομισμάτων για παράνομες συναλλαγές. Το ενδιαφέρον είναι ότι ο Οζέρ, το προηγούμενο διάστημα εμφανιζόταν να έχει εξαιρετικά καλές σχέσεις με υψηλόβαθμους αξιωματούχους της κυβέρνησης.

«Χαλαρή« νομοθεσία

Σύμφωνα με το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ, η Τουρκία είναι τέταρτη στον κόσμο και πρώτη στην Ευρώπη στην υιοθέτηση της χρήσης κρυπτονομισμάτων από τον πληθυσμό και εκτιμάται ότι ποσοστό από 16% ως 20% των πολιτών της χώρας χρησιμοποιούν ή κατέχουν κάποιο από τα πιο γνωστά κρυπτονομίσματα. Αναλυτές, ωστόσο, επισημαίνουν ότι το όλο σύστημα δεν έχει κάποιο ιδιαίτερο νομικό πλαίσιο λειτουργίας και ότι πολύς κόσμος μπαίνει στην αγορά κρυπτονομισμάτων χωρίς να γνωρίζει τα πώς και τα τι.

Παράλληλα, επισημαίνουν ότι το κράτος αντιμετωπίζει τα κρυπτονομίσματα ως ένα είδος τζόγου και, ως εκ τούτου, κρατά τη νομοθεσία σχετικά χαλαρή, ώστε να επιτρέπει στους πιο φτωχούς πολίτες να έχουν κάτι να ασχολούνται. Ωστόσο, οι ειδικοί πιέζουν για αυστηρότερη νομοθεσία ενώ ήδη οι παρενέργειες από την χαλαρή αντιμετώπιση της Τουρκίας προς τα κρυπτονομίσματα γίνεται εμφανής: Τον Μάρτιο ένας άνδρας στην Αττάλεια σκότωσε τη γυναίκα του και τα δύο παιδιά του και αυτοκτόνησε αφού έχασε μεγάλο ποσό σε επενδύσεις σε bitcoin.

Καμία δημοσίευση για προβολή