Σκληρό σταυρόλεξο η άρση του lockdown – Οι κρίσιμοι επιδημιολογικοί δείκτες που δεν πέφτουν και η ανησυχία για τις μεταλλάξεις – Οι εισηγήσεις για παράταση της καραντίνας

lockdown παράταση

Στόχος και πρόθεση της κυβέρνησης ήταν, και είναι, να μην υπάρξει παράταση του σκληρού lockdown στην Αττική πέραν της 28ης Οκτωβρίου. Το είπε ευθέως πρώτος και δημόσια ο υπουργός Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης – «πρόθεσή μας είναι να ανοίξει η κοινωνία την 1η Μαρτίου, να ανοίξουν σχολεία και λιανεμπόριο» – και το επιβεβαίωσε προχθές και ο κυβερνητικός Χρήστος Ταραντίλης.

“Αντιστέκονται” οι επιδημιολογικοί δείκτες

Πρόκειται όμως για στόχο εξαιρετικά δύσκολο με δεδομένο ότι οι επιδημιολογικοί δείκτες παραμένουν ελεγχόμενοι μεν, σε κρίσιμα επίπεδα όμως και σε ανοδική τροχιά – γεγονός, που ενισχύει το σενάριο της παράτασης της καραντίνας για τουλάχιστον μία εβδομάδα.

Χθες ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε 1.460 κρούσματα, 28 θανάτους και 325 οι διασωληνωμένους. Εξ αυτών για ακόμα μια μέρα οι μισοί βρίσκονται στην Αττική και την ίδια ώρα η πίεση στο σύστημα υγείας γίνεται ασφυκτική και οι ΜΕΘ covid του λεκανοπεδίου είναι σχεδόν γεμάτες.

Ταυτόχρονα, τα μαθηματικά μοντέλα των ειδικών δείχνουν πως την επόμενη εβδομάδα θα έχουμε αύξηση στις μολύνσεις, ενώ η διασπορά των – πολύ πιο μεταδοτικών – μεταλλάξεων του ιού αυξάνεται.

Αυξάνεται η διασπορά των μεταλλάξεων

Η βρετανική μετάλλαξη έχει πλέον 269 επιβεβαιωμένα κρούσματα στην Ελλάδα, ενώ έχουν εντοπιστεί και 8 περιστατικά της νοτιοαφρικανικής παραλλαγής του ιού.

Τα μεταλλαγμένα κρούσματα, από τα 530 που ήταν πριν από λίγες ημέρες έχουν φθάσει πλέον στα 811 με σταθερή αύξησή τους να καταγράφεται στην περίοδο από 7 Ιανουαρίου έως και 9 Φεβρουαρίου.

Τούτων δοθέντων οι εισηγήσεις από την πλευρά των επιδημιολόγων για παράταση του lockdown τουλάχιστον κατά εάν επταήμερο ενισχύονται. Και παρ΄ότι αποφάσεις δεν πρόκειται να ληφθούν πριν από τα μέσα της επόμενης εβδομάδας, μεταξύ των επιστημόνων υπάρχει ισχυρός προβληματισμός.

Εισηγήσεις για παράταση της καραντίνας

Υπέρ της παράτασης του lockdown τάσσεται o καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής του ΑΠΘ, Δημοσθένης Σαρηγιάννης, ο οποίος υποστηρίζει πως η Αττική δεν πρέπει να «ανοίξει» σύντομα διότι είναι δεδομένο πως θα υπάρξει αύξηση κρουσμάτων.

Ανάλογη θέση διατύπωσε στον ΣΚΑΙ και ο ο καθηγητής Αναλυτικής Χημείας του Πανεπιστημίου Αθηνών, Νίκος Θωμαΐδης. Όπως είπε, οι αναλύσεις μέχρι και την περασμένη Τετάρτη δείχνουν μια σταθεροποίηση στα υψηλά επίπεδα της προηγούμενης βδομάδας, ενώ αναμενόταν μεγαλύτερη αποκλιμάκωση.

Από την πλευρά του, ο καθηγητής Μικροβιολογίας, Αλκιβιάδης Βατόπουλος, όχι μόνο έκανε λόγο για παράταση του lockdown, αλλά μίλησε και για αναβάθμιση των μέτρων. Και εκείνος δήλωσε ότι δεν έχει σημειωθεί η προσδοκώμενη μείωση των κρουσμάτων κορονοϊού.

«Ένα θέμα είναι η βρετανική παραλλαγή του κορονοϊού που αλλάζει λίγο τους κανόνες του παιχνιδιού με την έννοια ότι είναι λίγο πιο μεταδοτική και φαίνεται πως αναλογικά είναι πιο μεταδοτική και στα παιδιά» είπε ο κ. Βατόπουλος στην ΕΡΤ.

Καμία δημοσίευση για προβολή