Societe Generale: Ποιές χώρες απειλούνται με λιτότητα από τους νέους δημοσιονομικούς κανόνες. Ποια η θέση της Ελλάδας

Πιέσεις θα δεχτούν ορισμένα κράτη μέλη της Ε.Ε. με την ισχύ των νέων δημοσιονομικών κανόνων, όπως προειδοποιεί η Societe Generale

Πιέσεις θα δεχτούν ορισμένα κράτη μέλη της Ε.Ε. με την ισχύ των νέων δημοσιονομικών κανόνων. Όπως προειδοποιεί η Societe Generale, oι κυβερνήσεις χωρών με υψηλά ελλείμματα και αργή μείωση του χρέους θα αντιμετωπίσουν ισχυρότερες πιέσεις για την εφαρμογή μέτρων λιτότητας,

  • Αναφορικά με την Ελλάδα, ο SoGen αναφέρει πως συγκαταλέγεται ανάμεσα στις πιο «προστατευμένες» χώρες.

Οι νέοι δημοσιονομικοί κανόνες της Ευρωπαϊκής Ένωσης χρειάζεται να εγκριθούν από το Ευρωκοινοβούλιο, επομένως το πότε θα τεθούν σε ισχύ παραμένει ακόμα αβέβαιο, σημειώνει η Societe Generale.

Ωστόσο, όπως εξηγούν οι αναλυτές της, οι προτάσεις δίνουν μία εικόνα του πώς συγκρίνεται η σημερινή δημοσιονομική κατάσταση των χωρών της Ευρωζώνης με τις πιθανές νέες κατευθυντήριες γραμμές.

Τι προβλέπουν οι νέοι δημοσιονομικοί κανόνες 

Οι νέοι κανόνες θα εστιάζουν στο μονοπάτι της προσαρμογής, στοχεύοντας σε ένα διαρθρωτικό «μαξιλάρι» 1,5%, έλλειμμα κάτω του 3% έως τα τέλη των 4-7ετών δημοσιονομικών σχεδίων και σε μία μέση μείωση του χρέους κατά 0,5% με 1% του ΑΕΠ σε αυτή την περίοδο.

Η μη συμμόρφωση δεν σημαίνει κατ΄ ανάγκη ότι η χώρα θα μπει σε διαδικασία υπερβολικού ελλείμματος, καθώς οι νέοι κανόνες αναμένεται να έχουν κάποιο βαθμό ευελιξίας.

Ωστόσο, η Societe Generale προειδοποιεί ότι χώρες με υψηλό έλλειμμα και αργή μείωση του χρέους, όπως η Γαλλία, η Ιταλία, η Ισπανία και το Βέλγιο, θα αντιμετωπίσουν μεγαλύτερες πιέσεις να εφαρμόσουν μέτρα λιτότητας, σε σχέση με χώρες χαμηλών ελλειμμάτων και γρήγορης μείωσης του χρέους, όπως η Ελλάδα, η Πορτογαλία και η Ιρλανδία.

Όπως τονίζει ο οίκος, το πρώτο τεστ για τη βιωσιμότητα των χρεών θα έρθει στις 16 Φεβρουαρίου, όταν η Fitch θα επανεξετάσει την σημερινή αξιολόγηση AA- (με αρνητικές προοπτικές) του Βελγίου, με φόντο το υψηλό έλλειμμα και χρέος και ένα πιθανό πολιτικό αδιέξοδο τον Ιούνιο του 2024.

Η Γαλλία, που σήμερα αξιολογείται με AA και αρνητικές προοπτικές από την S&P, θα έχει την πρώτη της αξιολόγηση από τον οίκο αυτό στις 31 Μαΐου.

Δεν θα δούμε μειώσεις επιτοκίων από την ΕΚΤ το πρώτο εξάμηνο του 2024

Ήδη στην τελευταία συνεδρίαση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας στις 14 Δεκεμβρίου, η Πρόεδρος Κριστίν Λαγκάρντ είπε ότι οι μειώσεις των επιτοκίων δεν συζητήθηκαν, ενώ πολλά μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου συνέχισαν να διαψεύδουν την επιθετική τιμολόγηση των επιτοκίων της ΕΚΤ στην αγορά – μια μείωση του Μαρτίου τιμολογείται στο 55%, σχεδόν 100 μ.β. περικοπών τιμολογούνται από Ιούλιο, 160 μ.β. για ολόκληρο το 2024 και 220 μ.β. για τα επόμενα δύο χρόνια.

Η ισχυρή αύξηση του κόστους εργασίας ανά μονάδα προϊόντος παραμένει μια σημαντική ανησυχία για την ΕΚΤ, καθώς διατηρεί υψηλές τις εγχώριες πιέσεις τιμών. Το κόστος εργασίας ανά μονάδα προϊόντος στη ζώνη του ευρώ αυξήθηκε κατά 6,5% σε ετήσια βάση το γ’ τρίμηνο του 23, μια τάση πολύ διαφορετική σε σύγκριση με τις ΗΠΑ. Σύμφωνα με τους αναλυτές της Societe Generale, για σταθερά περιθώρια κέρδους, η αύξηση του κόστους εργασίας ανά μονάδα προϊόντος πρέπει να είναι κάτω του 3,5% σε ετήσια βάση για να είναι συνεπής με τον βασικό πληθωρισμό γύρω στο 2%.

Ως εκ τούτου, οι προβλέψεις του προσωπικού της ΕΚΤ υποθέτουν μεγάλη πτώση των περιθωρίων κέρδους έως το τέλος του 2024. Αυτό έχει μεγάλο βαθμό αβεβαιότητας. Έτσι, η ΕΚΤ χρειάζεται πρόσθετα στοιχεία το α’ εξάμηνο του 2024 για να διαμορφώσει μια στρατηγική. Αυτό καθιστά απίθανο, κατά την Societe Generale, το σενάριο μιας μείωσης επιτοκίων στις 7 Μαρτίου, ενώ ακόμη και μια μείωση επιτοκίων Ιουνίου μπορεί να είναι περίπλοκη.

Ένα από τα πιο ήπια μέλη της ΕΚΤ, ο Γιάννης Στουρνάρας, δήλωσε στις 18 Δεκεμβρίου ότι η ΕΚΤ πρέπει να δει τον πληθωρισμό σταθερά κάτω από το 3% μέχρι τα μέσα του έτους, πριν μειώσει τα επιτόκια. Σύμφωνα με τους αναλυτές της Societe Generale, ο βασικός πληθωρισμός της ζώνης του ευρώ είναι πιθανό να διαμορφώνεται σταθερά κάτω από το 3,0% μόνο από τον Απρίλιο. Τρεις διαδοχικές ανακοινώσεις κάτω του 3% θα μπορούσαν επομένως να πραγματοποιηθούν μόνο μέχρι το τέλος Ιουνίου. «Επομένως, δεν αναμένουμε μειώσεις επιτοκίων το α’ εξάμηνο του 2024», αναφέρει η Societe Generale.

Καμία δημοσίευση για προβολή