Σοκ και δέος στη Σουηδία: Αστυνομία και στρατό κινητοποιεί η κυβέρνηση για τον έλεγχο των συμμοριών

Σε… κατάσταση εκτάκτου ανάγκης μοιάζει να μπαίνει η Σουηδία, καθώς ο πρωθυπουργός της χώρας, Ουλφ Κρίστερσον, κάλεσε τον επικεφαλής των ενόπλων δυνάμεων και τον αρχηγό της αστυνομίας σε μια προσπάθεια να αναχαιτίσει τη βία των συμμοριών, μετά από ένα κύμα βίας που στοίχισε τη ζωή σε τουλάχιστον 11 άτομα μόνο τον Σεπτέμβριο.

“Θα κυνηγήσουμε τις συμμορίες”

Δύο άνθρωποι σκοτώθηκαν σε διαφορετικούς πυροβολισμούς στη Στοκχόλμη την Τετάρτη, και μια γυναίκα ηλικίας 20 ετών, που πιστεύεται ότι ήταν αθώα παρευρισκόμενη, σκοτώθηκε όταν μια βόμβα διέλυσε ένα σπίτι στην Ουψάλα τις πρώτες πρωινές ώρες της Πέμπτης. “Αυτή είναι μια δύσκολη στιγμή για τη Σουηδία. Μια 25χρονη γυναίκα πήγε για ύπνο χθες το βράδυ, ένα εντελώς συνηθισμένο βράδυ, αλλά δεν πρόλαβε να ξυπνήσει”, δήλωσε ο Κρίστερσον κατά τη διάρκεια ενός σπάνιου τηλεοπτικού διαγγέλματος προς το έθνος. “Θα κυνηγήσουμε τις συμμορίες, θα νικήσουμε τις συμμορίες”, είπε.

Ο Κρίστερσον σχημάτισε μια κεντροδεξιά κυβέρνηση μειοψηφίας μετά τις εκλογές του περασμένου έτους με την υποστήριξη των λαϊκιστών και αντιμεταναστών Σουηδοδημοκρατών, τερματίζοντας οκτώ χρόνια κυβερνήσεων υπό την ηγεσία των Σοσιαλδημοκρατών στη Σουηδία. Ο συνασπισμός του κέρδισε τις εκλογές εν μέρει με την υπόσχεση να αναχαιτίσει την αυξανόμενη βία των συμμοριών και έχει δρομολογήσει μια σειρά πρωτοβουλιών, όπως μεγαλύτερες εξουσίες στην αστυνομία και αυστηρότερες ποινές για τα εγκλήματα με όπλα. Τα μέτρα δεν έχουν ακόμη τεθεί σε ισχύ, αλλά ο Κρίστερσον κατηγόρησε τις προηγούμενες κυβερνήσεις για τα προβλήματα.

Πυρά ένθεν κακείθεν

“Είναι μια ανεύθυνη μεταναστευτική πολιτική και μια αποτυχημένη ενσωμάτωση που μας έφερε εδώ”, δήλωσε ο Κρίστερσον. Η Σουηδία είχε φιλελεύθερη μεταναστευτική πολιτική για πολλές δεκαετίες και δέχθηκε περισσότερους μετανάστες ανά κάτοικο από οποιοδήποτε άλλο ευρωπαϊκό κράτος κατά τη διάρκεια της μεταναστευτικής κρίσης του 2015. Οι πολιτικές αυτές αντιστράφηκαν από την προηγούμενη κυβέρνηση υπό την ηγεσία των Σοσιαλδημοκρατών, αλλά έχουν αυστηροποιηθεί από την κυβέρνηση Κρίστερσον. Περίπου το 20% των 10,5 εκατομμυρίων κατοίκων της Σουηδίας έχουν γεννηθεί στο εξωτερικό.

Από την πλευρά τους, οι Σοσιαλδημοκράτες της αντιπολίτευσης, το μεγαλύτερο κόμμα στο κοινοβούλιο, κάλεσαν την κυβέρνηση να αλλάξει τον νόμο, επιτρέποντας στον στρατό να βοηθήσει να σταματήσει η βία των συμμοριών. “Αυτό δεν είναι Σουηδία, δεν είναι έτσι όπως υποτίθεται ότι πρέπει να είναι η Σουηδία”, δήλωσε η επικεφαλής των Σοσιαλδημοκρατών Μαγκνταλένα Άντερσον σε συνέντευξη Τύπου. Ο Κρίστερσον δήλωσε ότι κάλεσε τον αρχηγό της αστυνομίας και τον ανώτατο διοικητή των ενόπλων δυνάμεων για να αξιολογήσουν τις επιλογές.

Έντεκα θάνατοι τον Σεπτέμβριο

Η αστυνομία εκτιμά ότι περίπου 30.000 άτομα στη Σουηδία εμπλέκονται άμεσα ή έχουν δεσμούς με την εγκληματική δράση των συμμοριών. Η βία έχει επίσης εξαπλωθεί από τις μεγάλες αστικές περιοχές σε μικρότερες πόλεις όπου η βίαιη εγκληματικότητα ήταν προηγουμένως σπάνια. Νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, δύο άνθρωποι σκοτώθηκαν και δύο τραυματίστηκαν όταν ένοπλος άνοιξε πυρ σε μπαρ στο Σαντβίκεν. Οι 11 θάνατοι από πυροβολισμούς αυτόν τον μήνα καθιστούν τον Σεπτέμβριο τον πιο θανατηφόρο μήνα από τον Δεκέμβριο του 2019.

“Οι εγκληματικές συγκρούσεις στη Σουηδία αποτελούν σοβαρή απειλή για την ασφάλεια και την προστασία της χώρας”, ανέφερε σε ανακοίνωσή του ο αρχηγός της αστυνομίας Άντερς Θόρνμπεργκ. “Αθώοι δολοφονούνται και τραυματίζονται. Κάνουμε ό,τι μπορούμε στο πλαίσιο της αστυνομίας και από κοινού με άλλους για να σταματήσουμε την εξέλιξη”. Πάντως, η εμπλοκή του στρατού στην καταπολέμηση του εγκλήματος θα ήταν ένα εξαιρετικά ασυνήθιστο βήμα για τη Σουηδία, αλλά υπογραμμίζει τη σοβαρότητα της βίας των συμμοριών που έχει στοιχίσει τη ζωή σε έντεκα ανθρώπους σε όλη τη χώρα αυτό το μήνα, συμπεριλαμβανομένων εφήβων και αθώων παρευρισκομένων.

Καμία δημοσίευση για προβολή