Σοκ στην Ιρλανδία: Ξαφνική παραίτηση, για “πολιτικούς λόγους”, του πρωθυπουργού Λίο Βαράντκαρ

Σε μια εξέλιξη κυριολεκτικά… από το πουθενά, ο πρωθυπουργός της Ιρλανδίας Λίο Βαράντκαρ ανακοίνωσε ότι παραιτείται από την ηγεσία του κυβερνώντος συντηρητικού κόμματος Fine Gael. Στην αιφνιδιαστική ανακοίνωσή του, ο Βαράντκαρ δήλωσε ότι θα παραιτηθεί και από τον ρόλο του ως πρωθυπουργός μόλις επιλεγεί ο διάδοχός του.

Πολιτικοί οι λόγοι

Παραιτούμαι από την προεδρία και την ηγεσία του Fine Gael και θα παραιτηθώ από taoiseach (σ.σ. ο τίτλος του πρωθυπουργού της Ιρλανδίας) μόλις ο διάδοχός μου είναι σε θέση να αναλάβει αυτό το αξίωμα“, δήλωσε ο Βαράντκαρ σε δημοσιογράφους στο Δουβλίνο. Είπε ότι ζήτησε να επιλεγεί νέος ηγέτης του κόμματος στις 6 Απριλίου, επιτρέποντας την εκλογή νέου πρωθυπουργού μετά τις πασχαλινές διακοπές του κοινοβουλίου.

Ο Βαράντκαρ, 45 ετών και ο πρώτος ανοιχτά γκέι ηγέτης της -σκληρά Καθολικής- Ιρλανδίας, δήλωσε ότι ήταν η κατάλληλη στιγμή για τον ίδιο να αποχωρήσει. “Οι λόγοι για τους οποίους παραιτούμαι τώρα είναι προσωπικοί και πολιτικοί, αλλά κυρίως πολιτικοί“, είπε χωρίς να επεκταθεί. “Δεν έχω τίποτα άλλο στο μυαλό μου, δεν έχω τίποτα άλλο στο μυαλό μου. Δεν έχω συγκεκριμένα προσωπικά ή πολιτικά σχέδια“, πρόσθεσε.

Απρόβλεπτη κίνηση

Ο Βαράντκαρ διετέλεσε δύο φορές πρωθυπουργός της χώρας: μεταξύ του 2017 και του 2020, και ξανά από τον Δεκέμβριο του 2022 ως μέρος μιας συμφωνίας εναλλαγής στη θέση με τον Μάικλ Μάρτιν, επικεφαλής του εταίρου του κυβερνητικού συνασπισμού, του επίσης συντηρητικού κόμματος Fianna Fail. Όταν εξελέγη για πρώτη φορά πρωθυπουργός, ο Βαράντκαρ ήταν ο νεότερος πολιτικός που κατείχε το αξίωμα αυτό στην Ιρλανδία.

Αναγνωρίζοντας ότι η παραίτησή του θα αποτελέσει “έκπληξη για πολλούς και απογοήτευση για κάποιους“, ο Βαράντκαρ δήλωσε ότι η απόφασή του ελήφθη με γνώμονα το συμφέρον της χώρας. Από την πλευρά του, ο αναπληρωτής πρωθυπουργός της Ιρλανδίας Μάικλ Μάρτιν δήλωσε ότι ο Βαράντκαρ είχε “το δικαίωμα να λάβει μια τέτοια απόφαση“, αλλά έκανε λόγο για μια “πρωτοφανή” εξέλιξη, επιβεβαιώνοντας ότι ο Βαράντκαρ δεν είχε ενημερώσει για την κίνησή του.

Εσωτερικά προβλήματα

Η ανακοίνωση αποχώρησης του Βάραντκαρ έρχεται λίγες μόλις ημέρες μετά από ένα ταξίδι στην Ουάσινγκτον που έγινε πρωτοσέλιδο και τον είδε να προκαλεί τον πρόεδρο Τζο Μπάιντεν σχετικά με την αντίδραση των ΗΠΑ στον πόλεμο στη Γάζα. Ο Βάραντκαρ αντιμετώπιζε επίσης αρκετές αντιπαραθέσεις στο εσωτερικό της χώρας του. Στις 9 Μαρτίου, η κυβέρνησή του έχασε δύο δημοψηφίσματα για να αλλάξει αυτό που αποκάλεσε “σεξιστική” γλώσσα στο σύνταγμα.

Αντιμετώπισε επίσης αντιδράσεις για την κρίση στέγασης της Ιρλανδίας και την αλματώδη αύξηση των αριθμών των μεταναστών, με πιο πρόσφατη την κριτική για τη μεταχείριση που επέδειξε η κυβέρνησή του σε έναν πρόχειρο καταυλισμό αιτούντων άσυλο που είχε κατασκηνώσει έξω από κυβερνητικά γραφεία. Η κυβέρνηση κατηγορήθηκε ότι μετέφερε τους αιτούντες άσυλο σε σκηνές έξω από το κέντρο της πόλης, σε μια προσπάθεια να τους κρύψει από τους τουρίστες της Ημέρας του Αγίου Πατρικίου.

Καμία δημοσίευση για προβολή