Spiegel: Στην Τουρκία του Ερντογάν υπάρχουν άνθρωποι που δεν έχουν να φάνε – «Ο κατήφορος της λίρας και η φτωχοποίηση της μεσαίας τάξης»

Spiegel τουρκική λίρα

Η τουρκική κεντρική τράπεζα έκανε σήμερα, με καθυστέρηση ενός χρόνου, το ύστατο βήμα διάσωσης της λίρας: Αύξησε τα επιτόκια από το 10,5% στο 15% κόντρα στην έως τώρα πολιτική του Ερντογάν.

Όμως, ουδείς μπορεί να εγγυηθεί πως δεν είναι πια πολύ αργά για μια τουρκική οικονομία που παραπαίει και για μια κοινωνία που απειλείται με μαζική φτωχοποίηση.

Χαρακτηριστικό για την τραγική κατάσταση της τουρκικής οικονομίας και στη συνεχή υποβάθμιση του βιοτικού επιπέδου των τούρκων πολιτών είναι δημοσίευμα του Spiegel Online, που εστιάζρι στον «κατήφορο της λίρας» και την «καταστροφή της τουρκικής οικονομίας».

Μεταξύ άλλων αναφέρει ότι το 2020 η τουρκική λίρα έχει υποχωρήσει απέναντι στο δολάριο περισσότερο από κάθε άλλο νόμισμα αναδυόμενης οικονομίας, με αποτέλεσμα τη φτωχοποίηση της μεσαίας τάξης στην Τουρκία.

Η φτωχοποίηση της μεσαίας τάξης

«Ο Ουφούκ Ολγκούν, δημοσιογράφος με εξειδίκευση στο οικονομικό ρεπορτάζ, βιώνει και ο ίδιος τη συνεχή υποβάθμιση» αναφέρει το Spiegel Online.

«Λόγω της κρίσης αναγκάστηκε να μετακομίσει σε μικρότερο σπίτι, μαζί με τη σύντροφό του. Και οι δύο εργάζονται, αλλά μία επίσκεψη στο εστιατόριο φαίνεται ανέφικτη, εδώ και πολύ καιρό. ‘Είναι απίστευτο πόσα έχουμε χάσει σε αυτή τη χώρα τα προηγούμενα χρόνια’ λέει ο Ολγκρούν. ‘Βλέπεις ότι οι άνθρωποι δεν είναι ευτυχισμένοι, φτάνει να βγεις στον δρόμο και να κοιτάξεις στα πρόσωπά τους’. Ο ίδιος γεννήθηκε στο Ντιγιαρμπακίρ, τη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Ανατολίας. Εκεί ζει η οικογένειά του. Όπως λέει ο Ολγκούν, στο Ντιγιαρμπακίρ υπάρχουν άνθρωποι που δεν έχουν να φάνε…».

“Η αυταρχική πολιτική εξασθενεί τις μεταρρυθμίσεις”

Το Spiegel Online υπενθυμίζει, σύμφωνα με τη  Deutsche Welle, ότι στα πρώτα χρόνια της διακυβέρνησής του, ο Ταγίπ Ερντογάν φαινόταν να ασκεί συνετή οικονομική πολιτική, τριπλασιάζοντας το ΑΕΠ της Τουρκίας.

Αλλά «εδώ και μερικά χρόνια η οικονομία ακολουθεί σχεδόν αντίθετη πορεία από την πολιτική: όσο διευρύνονται οι εξουσίες του Ερντογάν, τόσο μειώνονται τα περιθώρια χειρισμών στην οικονομία. Πρόκειται για ένα δείγμα συμπεριφοράς που παρατηρείται και αλλού.

Σε πολλές αναδυόμενες οικονομίες οι μεταρρυθμίσεις που προωθούν την οικονομία της αγοράς ευνοούν την άνοδο ‘ισχυρών ανδρών όπως ο Ερντογάν ή ο Βλαντιμίρ Πούτιν. Ωστόσο, αργά ή γρήγορα, η αυταρχική πολιτική που ακολουθούν εξασθενεί το οικονομικό επιτελείο στην κυβέρνησή τους. Ανεξάρτητοι μεταρρυθμιστές χάνουν τα περιθώρια επιρροής που διαθέτουν ή απομακρύνονται από τα αξιώματά τους», καταλήγει το Spiegel Online.

Καμία δημοσίευση για προβολή