Στα «κόκκινα» η αντιπολίτευση λόγω του «ευρύχωρου μπλε» του Μητσοτάκη. Ανησυχίες και φοβικές αντιδράσεις Τσίπρα και Ανδρουλάκη

Μια φράση του πρωθυπουργού (που αποτελεί εκφρασμένη, εδώ και χρόνια, πεποίθησή του) στη διάρκεια συνέντευξης που έδωσε στο Star Κεντρικής Ελλάδας – στο πλαίσιο της επίσκεψής του στη Λαμία –  «ανάψε φωτιές» στο πολιτικό σκηνικό, καθώς προκάλεσε την αντίδραση των αρχηγών των δύο μεγαλυτέρων κομμάτων της αντιπολίτευσης.

Η δήλωση

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ρωτήθηκε – πονηρά – από τον δημοσιογράφο. ποιο χρώμα ταιριάζει με το μπλε (της ΝΔ), προφανώς υπονοώντας με ποιο κόμμα θα προτιμούσε να συνεργαστεί κυβερνητικά, αν δεν προκύψει αυτοδυναμία. Τότε ο πρωθυπουργός απάντησε:

«Το μπλε ταιριάζει με το μπλε. […] Αλλά το μπλε είναι ένα πολύ ευρύχωρο χρώμα. Και γιατί το λέω αυτό; Διότι η ΝΔ, της οποίας έχω την τιμή να ηγούμαι, είναι μία ανοιχτή παράταξη η οποία έχει μπορέσει και έχει ενσωματώσει στελέχη από άλλους πολιτικούς χώρους. Έχει ενσωματώσει νέες ιδέες. Είναι μια παράταξη εξαιρετικά ευρύχωρη».

Ο κ. Μητσοτάκης προφανώς αναφέρθηκε στην επιτυχημένη αξιοποίηση από την κυβέρνησή του και το επιτελείο του Μαξίμου, στελεχών προερχόμενων από άλλους χώρους και κόμματα (π.χ. Κυριάκος Πίερρακάκης, Νικόλας Γιατρομανωλάκης, Μιχάλης Χρυσοχοϊδης, Λίνα Μενδώνη, Παναγιώτης Τσακλόγλου, Άκης Σκέρτσος, Δημήτρης Τσιόδρας κλπ), αλλά και στην πολλάκις εκπεφρασμένη θέση του ότι, αν η ΝΔ επανεκλεγεί κυβέρνηση θα συνεχίσει την τακτική της πολιτικά διευρυμένης κυβερνητικής σύνθεσης.

Αιχμές από Τσίπρα και ΠΑΣΟΚ

Ωστόσο, δεδομένης και της προεκλογικής έντασης που επικρατεί στο πολιτικό σκηνικό, τόσο ο Αλέξης Τσίπρας, όσο και ο Νίκος Ανδρουλάκης επιτέθηκαν στον πρωθυπουργό, θεωρώντας ότι η φράση του αυτή ενδεχομένως υπονοούσε ότι, σε περίπτωση που η ΝΔ χρειάζεται μικρό αριθμό βουλευτών για την αυτοδυναμία, μετά τις δεύτερες εκλογές με το σύστημα της ενισχυμένης αναλογικής, θα μπορούσε να απευθυνθεί σε εκλεγμένους βουλευτές άλλων κομμάτων, ίσως και με υποσχέσεις για ανταμοιβές.

Συγκεκριμένα, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, μιλώντας σε εκδήλωση, σχολίασε τη δήλωση Μητσοτάκη λέγοντας ότι «αυτό σημαίνει κυβέρνηση “κουρελού”, κυβέρνηση patchwork» και συμπληρώντας με νόημα ότι «μπορεί η οικογένεια Μητσοτάκη να έχει εμπειρία από αποστασίες, αλλά η επανάληψη της τραγωδίας είναι φάρσα».

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, στη συνέντευξή του στην ΕΡΤ, είχε σημειώσει ότι «το 2023 δεν είναι 1965» έτσι, το κόμμα σχολιάζοντας τη δήλωση του πρωθυπουργού επισήμανε ότι «μετά το χέρι-χέρι με τον Καρατζαφέρη, ο κ. Μητσοτάκης με εικαστικές προσεγγίσεις επιχειρεί να καμουφλάρει τις οικογενειακές του παραδόσεις. Όμως το 2023 δεν είναι 1965», προσθέτοντας ότι «ο ελληνικός λαός δεν θα κάνει ανεκτές τέτοιες μεθοδεύσεις».

Φοβικές αντιδράσεις

Πάντως, πληροφορίες αναφέρουν ότι στην κυβέρνηση εκτιμούν ότι οι αντιδράσεις των κομμάτων της αντιπολίτευσης είναι υπερβολικές, ότι αγνοούν την πραγματικότητα -δηλαδή την αξιοποίηση ήδη στην κυβέρνηση της ΝΔ στελεχών προερχόμενων από άλλους χώρους- και ότι εκπορεύονται περισσότερο από την προσπάθειά τους να δημιουργήσουν έντονη προεκλογική πόλωση, προκειμένου να ενισχύσουν την συσπείρωσή τους σε μια φάση που η κυβέρνηση μοιάζει να δυσκολεύεται.

Ταυτόχρονα, επισημαίνεται ότι οι αντιδράσεις αυτές αντικατοπτρίζουν και τη φοβικότητα των κομμάτων της αντιπολίτευσης στα ανοίγματα Μητσοτάκη σε χώρους πέρα και έξω από τα στενά παραταξιακά όρια της ΝΔ, αλλά και ότι επιχειρούν να καμουφλάρουν το γεγονός ότι, παρά τις δημοσκοπικές απώλειες της ΝΔ, τα ίδια δεν μοιάζουν να μπορούν να εισπράξουν ουσιαστικά από την οργή και την απογοήτευση των πολιτών.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Καμία δημοσίευση για προβολή