Στα όριά του ντελίριο η Άγκυρα από τη διεθνή απομόνωση. “Κερασάκι στην τούρτα” η καταδίκη της Τουρκίας από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο

Νέοι δημοσιονομικοί κανόνες: Τι σημαίνει για την Ελλάδα η πολιτική συμφωνία των 27 με το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο
Ï

 

Στα όριά του ντελίριο βρίσκεται η Άγκυρα με τον Ερντογάν και τους στενούς συνεργάτες του – πέραν των εκτός διεθνούς δικαίου παράλογες διεκδικήσεις τους – να εμφανίζουν και έντονα προσωπικά συμπτώματα ψυχοσύνδρομου σε ό,τι φορά την ελληνική κυριαρχία στα νησιά του Αιγαίου. Χθες, μάλιστα, ο υπουργός Άμυνας της Τουρκίας Χουλουσί Ακάρ έφτασε στο σημείο να … απαγορεύει στον υφυπουργό Εθνικής Άμυνας Νίκο Χαρδαλιά να επισκέπτεται τα ελληνικά νησιά του ανατολικού Αιγαίου, χωρίς την άδειά του!

Η όλη επιθετική ρητορική της Άγκυρας – που ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης αφήνει να εννοηθεί ότι, εκτός της πολιτικής εγρήγορσης, χρήζει και… ψυχαναλυτικής αντιμετώπισης – πυροδοτείται και από τη διεύρυνση της διεθνούς απομόνωσης που υφίσταται η Τουρκία, τόσο σε ότι αφορά την επιθετική στάση της απέναντι στην  Ελλάδα και την Κύπρο, όσο και από τις διαβρωτικές τακτικές της ως αμφιλεγόμενος σύμμαχος του  ΝΑΤΟ.

Έκθεση – κόλαφοςτου Ευρωπαίκού Κοινοβουλίου

Χθες η Τουρκία δέχτηκε ένα ακόμη καίριο χτύπημα στη διεθνή αξιοπιστία της, όταν η ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου καταδίκασε, με συντριπτική πλειοψηφία, την επιθετικότητά της απέναντι σε Ελλάδα και Κύπρο, την αμφισβήτηση της ελληνικής κυριαρχίας στα νησιά του Αιγαίου, τις παράνομες ενέργειές της στην Κυπριακή ΑΟΖ, αλλά και την κατάφορη παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων από την κυβέρνηση του προέδρου Ερντογάν. Και αποφάσισε ότι, έτσι, δεν υφίστανται οι κατάλληλες συνθήκες για να αναθερμανθούν οι συζητήσεις για την μελλοντική ένταξη της Τουρκίας στην ΕΕ.

Την ίδια ώρα συνεχίζεται η κατακραυγή των διεθνών έγκυρων Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης, για τις  τουρκικές διεθνείς πρακτικές, με την αμερικανική Wall Street Journal και την ισπανική El Pais να παίρνουν τη σκυτάλη.

Η Wall Street Journal υπογραμμίζει τις τακτικές – που δεν αρέσουν καθόλου στην Ατλαντική Συμμαχία – τις οποίες χρησιμοποιεί ο Τούρκος πρόεδρος για να εκμεταλλευτεί τις δυσμενείς παγκόσμιες εξελίξεις, προκειμένου να αποσπάσει όσες παραχωρήσεις μπορεί από κάθε πλευρά.  Από την πλευρά της η El Pais επισημαίνει τη διφορούμενη στάση της Τουρκίας στο θέμα της Ουκρανίας και της ενίσχυσης του ΝΑΤΟ στην ανατολική του πτέρυγα (Σουηδία – Φιλανδία), τονίζοντας ότι «η ενίσχυση αυτή θα συμβεί σε κάθε περίπτωση, με ή χωρίς τη συγκατάθεση της Άγκυρας».

Η Διαδικασία Συνεργασίας Νοτιοανατολικής Ευρώπης

Στο μεταξύ νέο επεισόδιο στην Τουρκική νευρικότητα αναμένεται την Παρασκευή, στη σύνοδο για τη Διαδικασία Συνεργασίας Νοτιοανατολικής Ευρώπης (SEECP) που θα πραγματοποιηθεί στη Θεσσαλονίκη, σε επίπεδο ηγετών, με την Τουρκία όμως να εκπροσωπείται με… υφυπουργό. Σε αυτή τη Σύνοδο Κορυφής αναμένεται να σταλούν πολλά μηνύματα και με διαφορετικούς αποδέκτες, με αφορμή τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, ενώ αναμένεται η Αθήνα να θέσει και ζητήματα καταδίκης κάθε πολιτικής αναθεωρητισμού, στη σκιά και των επιλογών του Βλαντιμίρ Πούτιν.

Ιδιαίτερης σημασίας στη σύνοδο θεωρείται η παρουσία του γερμανού καγκελάριου, Όλαφ Σολτς , γεγονός που έχει ήδη αρχίσει να εκνευρίζει την Άγκυρα, με τα τουρκικά ΜΜΕ να εξαπολύουν τις πρώτες προειδοποιητικές βολές εναντίον της Ελλάδας. Κάνουν δε λόγο για ένα «ημερολόγιο προκλήσεων της Αθήνας» που θα ξεκινήσει από τη Σύνοδο και θα φτάσει μέχρι τη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ στις 28-30 Ιουνίου.

Καμία δημοσίευση για προβολή