Στα “ραντάρ” της Δύσης το σχέδιο Ερντογάν για αμυντική αυτονόμηση της Τουρκίας. Η συνεργασία με το Πακιστάν, τα πυρηνικά όπλα και το ενδιαφέρον της Άγκυρας για κατασκευή βαλλιστικών πυραύλων

Ερντογάν Πακιστάν

Μπορεί ο Ερντογάν να προβαίνει σε τακτική βάση σε κινήσεις προσέγγισης με τις ΗΠΑ ( υπό τη νέα προεδρία του Μπάιντεν ) και την Ε.Ε, αλλά όλος του ο σχεδιασμός δείχνει να στηρίζεται στην οικοδόμηση των προϋποθέσεων που θα του επιτρέψουν να αυτονομηθεί στρατιωτικά και κατά συνέπεια και αμυντικά.

Ο σχεδιασμός αυτός προφανώς δεν είναι άσχετος από την επιβολή των κυρώσεων που επέβαλαν πρόσφατα οι ΗΠΑ στη χώρα του.

Το σχέδιο Ερντογάν για αμυντική συνεργασία με το Πακιστάν 

Το πρόσφατο, ρεπορτάζ του Bloomberg, σύμφωνα με το οποίο ο Τούρκος Πρόεδρος σχεδιάζει προσεκτικά αλλά σταθερά την ενίσχυση της αμυντικής συνεργασίας του με το Πακιστάν, το οποίο σημειωτέον, διαθέτει πυρηνικά όπλα, είναι αποκαλυπτικό των προθέσεων Ερντογάν.

Και αυτό, διότι το Πακιστάν είναι η χώρα που μπορεί να ανοίξει στην Άγκυρα τον δρόμο στην κινεζική αμυντική τεχνολογία.

Σημειώνεται ότι το Πακιστάν κατασκευάζει τα μαχητικά αεροσκάφη JF17 με την Κίνα και ο βαλλιστικός πύραυλος Shaheen λέγεται ότι έχει προσαρμοστεί σε κινεζικά σχέδια.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα του Bloomberg, μάλιστα, το Πακιστάν θα συνεργασθεί πιθανότατα στην κατασκευή του προγράμματος πυραυλικής άμυνας μεγάλης εμβέλειας με την Τουρκία.

Είναι πασιφανές ότι κάτι τέτοιο, θα βαρύνει ακόμη περισσότερο το κλίμα στις αμερικανοτουρκικές σχέσεις.

Τί κρύβεται πίσω από το “διαστημικό πρόγραμμα” που εξήγγειλε ο Ερντογάν

Εξίσου ενδιαφέρουσες είναι οι πληροφορίες που μεταδόθηκαν από ιστοσελίδα που ελέγχεται από τους Γκιουλενιστές και εκτιμά ότι πίσω από το πολυσυζητημένο «διαστημικό πρόγραμμα» που εξήγγειλε προ εβδομάδων ο Τούρκος πρόεδρος, είναι πιθανό να κρύβεται η επιδίωξή του για απόκτηση τεχνολογίας και τεχνογνωσίας για την κατασκευή βαλλιστικών πυραύλων.

Εν μέσω αυτών των δημοσιευμάτων και εκτιμήσεων, την προηγούμενη Τρίτη, συνεδρίασε υπό την προεδρία του Ερντογαν η Διεύθυνση Τουρκικών Αμυντικών Βιομηχανιών.

Στην ανακοίνωση που εκδόθηκε μετά το πέρας της συνεδρίασης, τονίζεται ότι «η τουρκική αμυντική βιομηχανία έχει στοχοποιηθεί με εμπάργκο τόσο φανερά όσο και συγκεκαλυμμένα, αλλά η Τουρκία θα συνεχίσει προς το στόχο της για μια πλήρως ανεξάρτητη αμυντική βιομηχανία με την αποφασιστικότητά της να σχεδιάσει, να αναπτύξει και να παράγει εθνικά και εγχώρια συστήματα και τεχνολογίες.

Στο πλαίσιο αυτό, μάλιστα, αποφασίστηκαν διάφορα προγράμματα για συστήματα επικοινωνίας και πληροφοριών, πυρομαχικά και πυραύλους, διάφορες πλατφόρμες, εκσυγχρονισμό και νέες τεχνολογίες».

Καμία δημοσίευση για προβολή