Στη Βουλή η νέα τροπολογία για τον αποκλεισμό του «κόμματος Κασιδιάρη», κάλεσμα Μητσοτάκη προς όλες τις πολιτικές δυνάμεις «να αναλάβουν την ευθύνη τους»

Στη Βουλή κατατέθηκε και ψηφίζεται την Τρίτη η νέα τροπολογία της κυβέρνησης, που έχει ως στόχο τον αποκλεισμό του «κόμματος Κασιδιάρη» από τις εκλογές.

Όπως εξήγησε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου, η τροπολογία περιλαμβάνει δύο αλλαγές σε σχέση με την προηγούμενη: «Η πρώτη είναι ότι η ανακήρυξη ή όχι θα γίνεται όχι από ένα υποσύνολο του Α1 τμήματος του Αρείου Πάγου αλλά από την πλήρη σύνθεση του τμήματος αυτού, και από τους 10 δικαστές που συμμετέχουν. Η δεύτερη αλλαγή είναι ότι υπομνήματα προς τεκμηρίωση θα μπορούν να υποβάλλονται στον Άρειο Πάγο ενόψει της ανακήρυξης και από άλλες δικαστικές Αρχές ή από κάθε διοικητική Αρχή».

Η στάση του ΣΥΡΙΖΑ

Πρέπει, ωστόσο, να σημειωθεί ότι σύμφωνα με πληροφορίες, ο ΣΥΡΙΖΑ προσανατολίζεται είτε να απέχει από την ψηφοφορία είτε να μετέχει αλλά να δηλώσει «παρών», γεγονός που έχει προκαλέσει αντιδράσεις από την πλευρά της κυβέρνησης, με τον Γ. Οικονόμου να καλεί το κόμμα της μείζονος αντιπολίτευσης «να αφήσει τα πολλά λόγια και να απαντήσει: Είναι υπέρ του να αποτραπεί σε μία εγκληματική οργάνωση να συμμετέχει στην εκλογική διαδικασία; Θέλει να συμμετάσχουν οι μαχαιροβγάλτες, οι φασίστες οι νεοναζί, οι ακροδεξιοί στις εκλογές, ναι ή όχι; Η ασάφεια, οι υπεκφυγές, τα μεγάλα λόγια, το να πετα τη μπάλα στην εξέδρα, δε βοηθούν».

«Αυτοί που κλείνουν το μάτι…»

Ακόμα πιο σαφής για το ζήτημα ήταν ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος στο πλαίσιο της περιοδείας του στη Θεσσαλονίκη, μιλώντας σε συγκεντρωμένους πολίτες στον Εύοσμο, τόνισε ότι «φέρνουμε νέα τροπολογία που δίνει τη δυνατότητα στην πλήρη σύνθεση του τμήματος του Αρείου Πάγου να ερμηνεύσει τοn νόμο τον οποίο έχουμε ψηφίσει και να υψώσει αυτό το τείχος το οποίο θα πρέπει υπό κανονικές συνθήκες να ενώνει όλες τις δημοκρατικές δυνάμεις».

Ο πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι «αύριο στη Βουλή θα αναλάβουν όλες και όλοι την ευθύνη τους. Αυτοί που δεν θα ψηφίσουν αυτή την τροπολογία είναι οι ίδιοι οι οποίοι κλείνουν το μάτι τελικά στη Χρυσή Αυγή. Είναι οι ίδιοι οι οποίοι θέλουν τελικά με κάποιο τρόπον αυτό το μόρφωμα να βρεθεί στο Κοινοβούλιο. Θέλω να θυμίσω ότι στο παρελθόν όποτε χρειαζόταν συμπορεύτηκε μαζί τους. Μαζί ψήφισαν τότε για να πέσει η κυβέρνηση του Αντώνη Σαμαρά. Και για τις αλλαγές του εκλογικού νόμου μαζί είχαν συμπορευτεί. Εδώ, λοιπόν, θα κριθούν όλοι. Και κάνω μια έκκληση σε όλες τις δημοκρατικές δυνάμεις του τόπου αύριο, τελευταία μέρα, ουσιαστικά, λειτουργίας του Κοινοβουλίου πριν διαλυθεί η Βουλή, να ομονοήσουμε επιτέλους. Να βάλουμε στην άκρη τις όποιες διαφορές μας και να αντιληφθούμε ότι το ζήτημα αυτό είναι μείζον ζήτημα Δημοκρατίας».

Προσέθεσε, δε, ότι «η Χρυσή Αυγή είναι μια οργάνωση εγκληματική, καταδικασμένη. Δεν πρέπει να ξαναζήσουμε στο Ελληνικό Κοινοβούλιο αυτά τα οποία ζήσαμε τις εποχές της κρίσης. Και όλοι μαζί να υψώσουμε εμπόδιο, ανάχωμα σε αυτά τα σχέδια τα οποία κάποιοι καταστρώνουν. Και ελπίζω ότι, τελικά, μέχρι αύριο θα πρυτανεύσει η λογική. Κοντός ψαλμός όμως, αύριο θα ξέρουμε και όλοι θα λογοδοτήσουν τελικά για τη συμπεριφορά τους. Και, ξέρετε, στην ψήφο τελικά στο Κοινοβούλιο κρύβονται οι πραγματικές προθέσεις και όχι στα λόγια».

Ψηφίζει το ΠΑΣΟΚ

Σημειώνεται ότι το ΠΑΣΟΚ δήλωσε ότι θα ψηφίσει την τροπολογία, αναφέροντας ότι το κόμμα «από την πρώτη στιγμή τόνισε την ανάγκη άμυνας της Δημοκρατίας απέναντι στο φαινόμενο μιας εγκληματικής οργάνωσης, που κρύβεται υπό τον μανδύα πολιτικού κόμματος, την ώρα μάλιστα που η κυβέρνηση της ΝΔ παρακολουθούσε αδρανής επί δυο χρόνια τα καταδικασμένα μέλη της Χρυσής Αυγής να κάνουν προεκλογική εκστρατεία μέσα από τη φυλακή. Για το σκοπό αυτό, καταθέσαμε τις προτάσεις μας οδηγώντας σε ουσιαστικές και νομοτεχνικές βελτιώσεις της διάταξης για τον αποκλεισμό του νεοναζιστικού μορφώματος. Αν είχε εισακουστεί η πρότασή μας για εισαγωγή του ζητήματος στην Ολομέλεια του Αρείου Πάγου, δεν θα είχαμε φτάσει στις σημερινές δυσάρεστες εξελίξεις. Η νέα, μονομερής και πρόχειρη νομοθετική ρύθμιση της κυβέρνησης δεν θα χρειαζόταν. Παρά ταύτα, ως κόμμα του δημοκρατικού τόξου που σθεναρά και παγίως έχει σταθεί απέναντι στον νεοναζισμό, θα συνεισφέρουμε δημιουργικά με γνώμονα την υπεράσπιση της Δημοκρατίας και όπως δήλωσε πρόσφατα ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Νίκος Ανδρουλάκης θα αγωνιστούμε για να μη βρει χώρο στη Βουλή το νεοναζιστικό μόρφωμα».

Σημειώνεται, πάντως, ότι νωρίτερα τη Δευτέρα, ο Αντιπρόεδρος του Αρείου Πάγου και – πρώην πλέον – πρόεδρος του Α1 τμήματος του Ανωτάτου Δικαστηρίου που θα κρίνει τη νομιμότητα του «κόμματος Κασιδιάρη», Χρήστος Τζανερίκος, ο οποίος είχε διαφωνήσει με τη νέα τροπολογία της κυβέρνησης, παραιτήθηκε από το δικαστικό σώμα. Αντικαταστάτης του θα είναι η αρχαιότερη Aρεοπαγίτης του Α1 Τμήματος Ευδοξία Κιουπτσίδου.

Καμία δημοσίευση για προβολή