Στις 9 Απριλίου οι πρώτες εκλογές. Τέλη Μαΐου η κάλπη της ενισχυμένης αναλογικής

Η ολική επαναφορά της Νέας Δημοκρατίας φωτίζει το πολιτικό σκηνικό

Δύο φύλλα με καλές προσβάσεις στου Μαξίμου, η “Καθημερινή” και το “Πρώτο Θέμα”, με ταυτόσημα ρεπορτάζ, “ορίζουν” ως ημερομηνία των πρώτων εκλογών (της απλής αναλογικής) την 9η Απριλίου, Κυριακή των Βαΐων.

  • “Όλα δείχνουν εκλογές στις 9 Απριλίου”, τιτλοφορεί το ρεπορτάζ της η “Καθημερινή”, “Ο Κύβος ερρίφθη: εκλογές 9 Απριλίου αποφάσισε ο Μητσοτάκης” μας βεβαιώνει το “Πρώτο Θέμα”.

Σύμφωνα με αυτές τις πληροφορίες, μια σειρά κυβερνητικών κινήσεων δείχνουν την ημερομηνία αυτή ως την επικρατέστερη, βάσει της οποίας κινείται πλέον το Μέγαρο Μαξίμου. Ενδεικτικά, το πρόγραμμα της ΝΔ είναι γεμάτο από εκδηλώσεις έως τις αρχές Απριλίου, τα ψηφοδέλτια έχουν κλείσει κατά 97%, τα μέτρα στήριξης έχουν καταληκτική ημερομηνία το τέλος του επόμενου μήνα, ενώ ο Κυριάκος Μητσοτάκης σχεδιάζει το Μάρτιο μπαράζ περιοδειών σε όλη τη χώρα.

Παράλληλα:

  • το κλίμα με την Τουρκία, όπως διαμορφώθηκε τις τελευταίες ημέρες, επιτρέπει εκλογές σε ήρεμα νερά στο Αιγαίο,
  • όλες οι δημοσκοπήσεις είναι ευνοϊκές για τον κ. Μητσοτάκη, με τους αρμόδιους συμβούλους να του προτείνουν “να μην περιμένει άλλο”

Οι τελευταίες κρίσιμες εκκρεμότητες 

Με δεδομένο ότι σύμφωνα με τα συνταγματικά χρονικά περιθώρια, απαιτούνται κατ’ ελάχιστον 21 ημέρες από τη διάλυση της Βουλής μέχρι τις κάλπες με το απώτερο σημείο τις 30, εφόσον επαληθευτούν τα ρεπορτάζ, η διάλυση της Βουλής θα πρέπει να γίνει το αργότερο την Παρασκευή 17 Μαρτίου, δηλαδή σε 26 ημέρες.

Έως τότε η κυβέρνηση θα πρέπει:

  • να έχει ολοκληρώσει το νομοθετικό έργο της τετραετίας της
  • να έχει θέσει σε πλήρη εφαρμογή τα τελευταία μέτρα στήριξης των ευάλωτων νοικοκυριών
  • να έχει δρομολογήσει τις πρόσφατες ευνοϊκές παρεμβάσεις της στην αγορά, οι οποίες είτε αφορούν την αναβίωση των παλαιών ρυθμίσεων, είτε την επιβράβευση με νέες ευνοϊκότερες διευθετήσεις για εκείνους που κράτησαν «ζωντανές» παλαιότερες ρυθμίσεις τους
  • να έχει ανοίξει την πλατφόρμα για το νέο εξωδικαστικό συμβιβασμό.

Εφόσον οι πρώτες εκλογές (με απλή αναλογική) γίνουν την 9η Απριλίου – και εφόσον με το πιθανότερο σενάριο δεν θα σχηματιστεί κυβέρνηση – η δεύτερη κάλπη (με ενισχυμένη αναλογική) θα στηθεί πιθανότατα μία από τις δύο τελευταίες Κυριακές του Μαίου γιατί μεταξύ των δύο αναμετρήσεων οι συνταγματικές διαδικασίες θα κρατήσουν έως και 57 ημέρες.

Τα συνταγματικά χρονικά περιθώρια

Αναφερόμενος, στις αρχές Ιανουαρίου, ο υπουργός Εσωτερικών Μ. Βορίδης στα συνταγματικά χρονικά περιθώρια, για τις εκλογές και τη διάλυση της Βουλής, εξήγησε ότι απαιτούνται κατ’ ελάχιστον 21 ημέρες από τη διάλυση της Βουλής μέχρι τις (πρώτες) κάλπες με το απώτερο σημείο τις 30.

Διευκρίνισε επίσης τα περί διερευνητικών εντολών: «Πολλοί αθροίζουν τις τρεις ημέρες των διερευνητικών που έχουν στη διάθεσή τους τα τρία πρώτα κόμματα. Αυτό μας κάνει ένα μέγιστο 10 ημερών. Το θέμα μας όμως είναι το άνοιγμα και το κλείσιμο της Βουλής. Δεν αρκούν τα αποτελέσματα της Singular, αλλά τα επίσημα αποτελέσματα από το Πρωτοδικείο κάτι το οποίο απαιτεί τουλάχιστον δέκα ημέρες.

Από τις 10 ημέρες αυτές, πρέπει να γίνει ορκωμοσία της Βουλής που θα έχει προκύψει από την απλή αναλογική, να ακολουθήσει δεύτερη συνεδρίαση για εκλογή Προέδρου της Βουλής, και τρίτη συνεδρίαση για εκλογή αντιπροέδρων, κοσμητόρων, γραμματέων.

Αφού ολοκληρωθεί όλη αυτή η διαδικασία, τότε διαπιστώνεται η αδυναμία σχηματισμού κυβέρνησης. Υπολογίστε λοιπόν 15 ημέρες για να διαλυθεί η Βουλή, κάτι που σημαίνει συνολικά 57 ημέρες. Θέλουμε δύο μήνες δηλαδή, από την χρονική στιγμή της (πρώτης) διάλυσης της Βουλής».

Που σημαίνει ότι αν η Βουλή διαλυθεί στις 17 Μαρτίου και η πρώτη κάλπη στηθεί στις 9 Απριλίου, η προσφυγή σε δεύτερες εκλογές θα γίνει προς τα τέλη Μαίου με πιθανές ημερομηνίες εκλογών μία από τις δύο τελευταίες Κυριακές του Μαίου .

Καμία δημοσίευση για προβολή