Στις δεύτερες κάλπες με το μαγιό σας… Όταν ο Αλέξης “αγόρασε” τους βουλευτές του Καμμένου. Ο Νίκος θέλει να γίνει πρωθυπουργός

    Στις δεύτερες κάλπες με το μαγιό σας...

    Αν το είχατε διαβάσει θα ξέρατε από τότε… Όποιος είχε διαβάσει προσεκτικά το ρεπορτάz -και την ανάλυση – του economico στις 17 Ιανουαρίου θα είχε αντιληφθεί ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης προγραμμάτιζε από τότε τις εκλογές ακριβώς στο τέλος της τετραετίας της σημερινής κυβερνητικής περιόδου. Μετά τα δραματικά γεγονότα των Τεμπών, οι όποιοι προβληματισμοί στο επιτελείο (και οι συναφείς διαρροές) του Μαξίμου για προσφυγή νωρίτερα στις κάλπες υποχώρησαν. Και ο κύβος ερίφθη: στις δεύτερες κάλπες με… μαγιό  

    Ο τίτλος του βασικού θέματος του economico στις 17 Ιανουαρίου

    Και για να “ευλογήσουμε τα γένια μας” γράφαμε τότε: “Όσοι είχαν ακούσει προσεκτικά τον αρμόδιο υπουργό εσωτερικών Μάκη βορίδη, στη συνέντευξη που παραχώρησε στην ΕΡΤ (Γιώργος Κουβαράς), θα είχαν “ψιλιαστεί” ότι οι εκλογές, στις οποίες θα οδηγηθεί  η χώρα θα γίνουν τέλη Μαίου,  ενδεχομένως και αρχές Ιουνίου, μεταθέτοντας τις δεύτερες εκλογές στο κατακαλόκαιρο μαζί με τα μπάνια του λαού.

    Χθες (γράφαμε στις 17 Ιανουαρίου) ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης – στην κοινή συνεδρίαση της Εκτελεστικής Γραμματείας και του Διαγραμματειακού Οργάνου της κυβερνητικής παράταξης – το δήλωσε με έμμεση σαφήνεια, τοποθετώντας τις (πρώτες) εκλογές “εντός του διμήνου Απριλίου-Μαΐου” (Αν τις σχεδίαζε τον Απρίλιο, πολύ περισσότερο πριν το Πάσχα, όπως ακουγόταν, δεν θα ανέφερε τον Μάιο, μήνας που πρώτη φορά “ακούγεται” επισήμως).

    Θυμίζουμε ότι ο υπουργός Εσωτερικών (που κάτι ξέρει περισσότερο από τους βιαστικούς δημοσιογράφους), είχε δηλώσει στο κρατικό κανάλι :«Ουσιαστικά οι εκλογές είναι μετά τον Απρίλιο» , διευκρινίζοντας ότι «για να έχουμε εκλογές (μέσα στον) Απρίλιο, η διάλυση της Βουλής πρέπει να γίνει αρχές με μέσα Μαρτίου το αργότερο». Και είχαμε σημειώσει πως : “αναλυτές επισημαίνουν ότι με την κυβέρνηση να θέλει να ολοκληρώσει το έργο της  τετραετίας της με 30 επιπλέον νομοσχέδια, αυτό το ενδεχόμενο είναι αρκετά επισφαλές. Έτσι ο “χρησμός” του κ. Βορίδη δίνει το ασφαλέστερο χρονοδιάγραμμα”.

    ***

    Αρχίζει το ματς… Με την ανακοίνωση από τον πρωθυπουργό της ημερομηνίας των εκλογών στο πλαίσιο της εισήγησής του στο Υπουργικό Συμβούλιο, η χώρα μπαίνει και επισήμως σε προεκλογική περίοδο και ο Κυριάκος Μητσοτάκης έθεσε εξαρχής τα διακυβεύματα της κάλπης.

    Μάλιστα, ο πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι η κυβέρνηση και η ΝΔ θα πρέπει να επικεντρωθούν «στην αλήθεια του δημόσιου λόγου μας. Γιατί μόνο με αυτή τελικά μπορούμε να απαντάμε στο δηλητήριο των ψεμάτων των αντιπάλων μας. Πρέπει να παρουσιάζουμε το σημαντικό μας έργο με πειθώ, αλλά χωρίς υπερβολές, νιώθοντας, ακούγοντας, προσπαθώντας, αναγνωρίζοντας τα λάθη όπου αυτά έχουν γίνει, αλλά μη ακυρώνοντας τη σημαντική προσπάθεια την οποία έχουμε πετύχει αυτά τα χρόνια, ώστε η Ελλάδα του 2023 να είναι σε πολύ καλύτερη θέση απ’ ό,τι ήταν η Ελλάδα το 2019».

    Παράλληλα, τόνισε ότι «έχουμε ένα συνεχές χρέος να αποκαλύπτουμε την παγίδα ακυβερνησίας της απλής αναλογικής, εξηγώντας ότι η πρώτη κάλπη θα κρίνει ποιος θα κυβερνήσει, ενώ η δεύτερη κάλπη θα κρίνει πώς θα κυβερνήσει. Και τονίζοντας ότι σε έναν εξαιρετικά ασταθή κόσμο η χώρα χρειάζεται σταθερή ηγεσία, γι’ αυτό και ο πολίτες πρέπει να γνωρίζουν ποιον ψηφίζουν για πρωθυπουργό», «φωτογραφίζοντας κατ’ αυτό τον τρόπο τη θέση του προέδρου του ΠΑΣΟΚ περί «τρίτου προσώπου» για πρωθυπουργό σε περίπτωση κυβέρνησης συνεργασίας.

    ***

    “Είμαι και εγώ πρωθυπουργίσιμος” Μια προσπάθεια αποσαφήνισης των λεγομένων του στην συνέντευξη που έδωσε στην ΕΡΤ πριν από μια εβδομάδα στα περί «αγνώστου Χ πρωθυπουργού» έκανε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ Νίκος Ανδρουλάκης σε νέα του συνέντευξη απόψε στο ΣΚΑΙ.

    Ο Νίκος Ανδρουλάκης μιλώντας στη Σία Κοσσιώνη ανέφερε πως τον “διακατέχει μια ευρωπαϊκη κουλτούρα” που θα ήθελε να εμφυσήσει και στην Ελλάδα, με τον διορισμό όχι μόνο πρωθυπουργού αλλά και υπουργικού συμβουλίου κοινής αποδοχής την επόμενη μέρα των εκλογών. «Υποψήφιοι πρωθυπουργοί είναι όλοι οι πολιτικοί αρχηγοί» είπε ο Νίκος Ανδρουλάκης εξηγώντας την θέση του για την τρίτη εντολή που προβλέπεται να λάβει το κόμμα του. Ως συγκριτικό πλεονέκτημα ανέφερε πως ο ίδιος δεν έχει κυβερνήσει και επομένως θα έχει τη δυνατότητα να δείξει τι μπορεί να προσφέρει σε μια μελλοντική κυβέρνηση. ( Προσοχή κ. Ανδρουλάκη, δεν είναι δημοφιλές το επιχείρημα: Αυτό μας έλεγε και ο Αλέξης και είδατε τι πάθαμε…)

    Η Goldman Sachs εμπιστεύεται τις ελληνικές τράπεζες. Η Goldman Sachs θεωρεί ιδιαίτερα αυξημένο το επίπεδο ασφαλείας των ελληνικών τραπεζών, τονίζοντας κυρίως την αυξημένη κεφαλαιακή επάρκεια, τον δείκτη ρευστότητας, τα δάνεια σε σχέση με τις καταθέσεις. Σε όλα τα επιμέρους στοιχεία και σε όλο το φάσμα των στοιχείων οι ελληνικές τράπεζες ξεχωρίζουν και η τήρηση των κανόνων ασφαλείας που επιβάλλουν ΕΚΤ και τραπεζικές αρχές, όπως και η επαγγελματικότητα των διοικήσεων των ελληνικών τραπεζών, είναι εμφανής και κάνει τη διαφορά σε κάθε επενδυτή ο οποίος θα ρίξει μία ματιά στα στοιχεία τους, αναφέρει ο Οίκος.

    Για τους λόγους που αναφέρθηκαν η Goldman Sachs διατηρεί τη σύσταση αγοράς για τις μετοχές των ελληνικών τραπεζών Alpha Bank, Πειραιώς και Εθνική και neutral (ουδέτερη) για τη Eurobank, καθώς και τις προηγούμενες τιμές στόχους. Αυτές διαμορφώνονται:

    • Στο 1,60 ευρώ  για την Alpha Bank. Στα 2,20 ευρώ για την Τράπεζα Πειραιώς. Στα 5,40 ευρώ για την Εθνική Τράπεζα. Στο 1,40 ευρώ για την Eurobank

    ***

    Ο Μάρτιος δεν είναι καλός μήνας για τον χρηματοπιστωτικό τομέα. Μετά τις αναταράξεις στις ΗΠΑ και την κατάρρευση του κολοσσού της Credit Suisse στην Ελβετία, τώρα πέντε κορυφαία τραπεζικά ιδρύματα στη Γαλλία βρίσκονται στο μικροσκόπιο των διωκτικών αρχών.

    Συγκεκριμένα, στο στόχαστρο των Οικονομικών Εισαγγελέων έχουν τεθεί πέντε τράπεζες της Γαλλίας, οι οποίες ερευνώνται για υπόθεση φορολογικής απάτης και ξεπλύματος βρόμικου χρήματος. Μάλιστα, το πρωί της Τρίτης τουλάχιστον 150 στελέχη της Εισαγγελίας έκαναν έφοδο στα κεντρικά γραφεία των επίμαχων τραπεζών, οι οποίες εδρεύουν στην περιοχή La Défense, το οικονομικό κέντρο στο Παρίσι.

    ***

    “Το κλίμα αλλάζει στην Τουρκία”. Δυσοίωνο διαγράφεται το μέλλον του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ο οποίος σύμφωνα με πολλές δημοσκοπήσεις των τελευταίων ημερών φαίνεται πως καταρρέει. Σύμφωνα με ρεπορτάζ του ΟΡΕΝ, ο  μέσος όρος 11 δημοσκοπήσεων – μέχρι στιγμής – δείχνει ότι ο Ερντογάν δεν μπορεί να πιάσει το 50% και να γίνει ξανά πρόεδρος.

    Την ίδια ώρα ο Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου, ο κοινός υποψήφιος της συμμαχίας της αντιπολίτευσης φαίνεται ότι κερδίζει τις εκλογές ήδη από τον πρώτο γύρο.

    Οι πιο έγκυροι δημοσκόποι της Τουρκίας λένε ότι το κλίμα έχει γυρίσει για τα καλά υπέρ της αντιπολίτευσης αν και πάντα αφήνουν ένα παράθυρο ανατροπής γιατί υπάρχουν 50 ημέρες ακόμα μέχρι τις εκλογές.

    ***

    Η Μοσάντ “ζωγράφισε” την επιτυχία της ΕΥΠ. “Η υπόθεση που αποκαλύφθηκε στην Ελλάδα είναι ένα σοβαρό θέμα που αποτράπηκε με επιτυχία από τις ελληνικές δυνάμεις ασφαλείας” αναφέρει σε ανακοίνωση που εξέδωσε το γραφείο του πρωθυπουργού του Ισραήλ εκ μέρους της Μοσάντ.

    “Ήταν μια επιπλέον απόπειρα του Ιράν να διαπράξει τρομοκρατία εναντίον ισραηλινών και εβραϊκών στόχων στο εξωτερικό. Μετά την έναρξη της έρευνας για τους υπόπτους στην Ελλάδα, η Μοσάντ παρείχε συνδρομή πληροφοριών για την αποκάλυψη της δομής, των μεθόδων εργασίας της και της σύνδεσης με το Ιράν. Η έρευνα αποκάλυψε ότι η δομή που λειτουργούσε στην Ελλάδα αποτελεί μέρος ενός εκτεταμένου ιρανικού δικτύου που διευθύνεται από το Ιράν και εκτείνεται σε πολλές χώρες. Η Μοσάντ, μαζί με τους εταίρους της στην κοινότητα, εργάζεται ακατάπαυστα για να αποτρέψει τις ιρανικές απόπειρες επιθέσεων σε όλο τον κόσμο” σημειώνεται επίσης στην ανακοίνωση.

    ***

    Τι λέει η Λευκορωσία για τα πυρηνικά της Μόσχας. Μετά τη Μόσχα, η οποία επιβεβαίωσε την πρόθεσή της να μεταφέρει μέρος του τακτικού πυρηνικού της οπλοστασίου στη Λευκορωσία, ήρθε και η σειρά του Μινσκ να εξηγήσει για ποιο λόγο δέχθηκε αυτά τα όπλα μαζικής καταστροφής στο έδαφος της χώρας.

    Έτσι, η Λευκορωσία ανακοίνωσε ότι αποφάσισε να φιλοξενήσει ρωσικά τακτικά πυρηνικά όπλα λόγω των μακροχρόνιων πιέσεων που δεχόταν από τις ΗΠΑ και τους συμμάχους τους για να αλλάξει την πολιτική και γεωπολιτική κατεύθυνσή της. Το λευκορωσικό υπουργείο Εξωτερικών δικαιολόγησε την απόφαση της χώρας να συνεργαστεί με τη Ρωσία με δήλωσή του, στην οποία υπογραμμίζει πως το Μινσκ ενεργεί για να προστατευθεί από τη Δύση. «Τα τελευταία δυόμισι χρόνια, η Λευκορωσία δεχόταν άνευ προηγουμένου πολιτική, οικονομική και επικοινωνιακή πίεση από τις Ηνωμένες Πολιτείες, το Ηνωμένο Βασίλειο και τους συμμάχους τους στο ΝΑΤΟ, καθώς και από τα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης», αναφέρεται στη δήλωση.

    ***

    Όταν ο Αλέξης ξεχνά το παρελθόν του… «Μάλλον περιγράφει αυτό που λέμε κυβερνήσεις-κουρελού, δηλαδή να κλέψει βουλευτές από άλλα κόμματα. Αυτό δεν μπορεί να αποτελέσει όρο και προϋπόθεση για βιώσιμη κυβέρνηση μακράς πνοής. Μπορεί η κυβέρνηση Μητσοτάκη να έχει μακρά εμπειρία και παράδοση σε αποστασίες, αλλά δεν μπορεί αυτό να είναι το μέλλον της χώρας».

    Ποιος το λέει αυτό το πολλαπλώς ανιστόρητο όμως; Το λέει ένα πρόσωπο που παρέμεινε στη θέση του Πρωθυπουργού το 2019, όταν ο Καμμένος αποχώρησε λόγω Πρεσπών και η μισή κοινοβουλευτική του ομάδα προσχώρησε («αποστάτησε», θα έλεγε κάποιος) στον ΣΥΡΙΖΑ. Βασίλης Κόκκαλης, Ελενα Κουντουρά, Τέρενς Κουίκ – ο οποίος ορκίστηκε βουλευτής στη θέση του Θανάση Παπαχριστόπουλου που παραιτήθηκε και αμέσως έγινε ΣΥΡΙΖΑ. Λίγο αργότερα ο Καμμένος είχε πει το γνωστό: «Πώς να ρίξω την κυβέρνηση, με τους βουλευτές μου που είχαν όλοι αγοραστεί; Οι βουλευτές μου περάσανε όλοι στον ΣΥΡΙΖΑ». (Άγγελος Κωβαίος, Protagon.gr)

    Θήτα Ευγενικός

    Δευτέρα με Παρασκευή

    Καμία δημοσίευση για προβολή