Στις Βρυξέλλες ο Μητσοτάκης για τη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ με «ατζέντα» Ουκρανικό, τράπεζες και μεταναστευτικό

Στις Βρυξέλλες βρίσκεται από το βράδυ της Τετάρτης ο Έλληνας πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, προκειμένου να συμμετάσχει στις εργασίες του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, την Πέμπτη και την Παρασκευή, η ατζέντα του οποίου έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον για την Ελλάδα.

Ελλάδα-Ιταλία-συμμαχία για το μεταναστευτικό

Κι αυτό, διότι, όπως ανακοίνωσε ο πρόεδρος του Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ, ένα από τα βασικά ζητήματα που θα συζητήσουν οι ηγέτες της ΕΕ είναι το μεταναστευτικό, καθώς ο Βέλγος πρώην πρωθυπουργός επισήμανε ότι «στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο του Φεβρουαρίου, αναθέσαμε στο Συμβούλιο και την Επιτροπή να επανεξετάσουν την εφαρμογή των συμπερασμάτων μας για τη μετανάστευση. Επομένως, η Πρόεδρος της Επιτροπής και η Σουηδική Προεδρία θα μας κάνουν μια σύντομη ενημέρωση για το θέμα».

Μάλιστα, αξίζει να σημειωθεί ότι ο κ. Μητσοτάκης είχε προπαρασκευαστική τηλεφωνική συνομιλία με την Ιταλίδα πρωθυπουργό, Τζόρτζια Μελόνι, με τη Ρώμη να σημειώνει ότι οι δύο ηγέτες ζήτησαν «μια ταχεία εφαρμογή των αποφάσεων του Συμβουλίου Κορυφής ΕΕ του περασμένου Φεβρουαρίου, με στόχο μια ευρωπαϊκή, επιτέλους, διαχείριση των μεταναστευτικών ροών», καθώς και «ευρωπαϊκές λύσεις για την ανταγωνιστικότητα των οικονομιών της Ηπείρου, με την χρήση των κατάλληλων εργαλείων της ΕΕ».

Μάλιστα, η Τζόρτζια Μελόνι για το ίδιο θέμα, δηλαδή τη διαχείριση του μεταναστευτικού, είχε επικοινωνία και με την πρόεδρο της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, στην οποία υπογράμμισε «την άμεση ανάγκη να αναπτυχθεί δράση, σε ευρωπαϊκό επίπεδο, σε ό,τι αφορά το μεταναστευτικό, όπως υπογράμμισε η πρόεδρος της Κομισιόν, στην επιστολή που απηύθυνε, χθες, στους ευρωπαίους ηγέτες. Επιστολή που συνάδει με τις προτεραιότητες που έθεσε η Ιταλία, πάνω στο ίδιο θέμα».

«Παρών» και ο Ζελένσκι

Φυσικά, στην κορυφή της ατζέντας βρίσκεται το ουκρανικό, καθώς στη Σύνοδο Κορυφής θα συμμετάσχει μέσω τηλεδιάσκεψης και ο Ουκρανός πρόεδρος, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, με τον Σαρλ Μισέλ να αναφέρει ότι «εργαζόμαστε για την επείγουσα αύξηση της παραγωγής και της παράδοσης πυρομαχικών στην Ουκρανία. Στόχος μας είναι να παρέχουμε στην Ουκρανία ένα εκατομμύριο σφαίρες μέσα στους επόμενους 12 μήνες και να εξασφαλίσουμε επαρκή χρηματοδότηση», μιλώντας και για ενίσχυση της ευρωπαϊκής αμυντικής βιομηχανίας.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στο προσχέδιο συμπερασμάτων της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ αναφέρεται σαφώς ότι η Ένωση παραμένει προσηλωμένη «στη διασφάλιση πλήρους λογοδοσίας για τα εγκλήματα πολέμου και τα άλλα σοβαρότερα εγκλήματα που διαπράχθηκαν σε σχέση με τον επιθετικό πόλεμο της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας, μεταξύ άλλων μέσω της δημιουργίας κατάλληλου μηχανισμού για τη δίωξη του εγκλήματος επίθεσης», λίγο μετά την έκδοση εντάλματος σύλληψης του Βλαντίμιρ Πούτιν από το ΔΠΔ.

Σε επίπεδο ευρωπαϊκής οικονομίας, ο Μισέλ ανέφερε ότι η Σύνοδος Κορυφής θα εξετάσει τρόπους «για την ενίσχυση της ικανότητας καινοτομίας της ΕΕ και την ενίσχυση της Ένωσης Κεφαλαιαγορών, προκειμένου να τονωθούν οι επενδύσεις για την ενίσχυση της τεχνολογικής μας βάσης και την επίτευξη των πράσινων και ψηφιακών μεταβάσεων. Θα πραγματοποιήσουμε επίσης μια εις βάθος ανταλλαγή απόψεων σχετικά με την εμπορική μας πολιτική υπό το φως του σημερινού γεωπολιτικού πλαισίου».

Συζήτηση για ευρώ και τράπεζες

Πρέπει να σημειωθεί ότι την Παρασκευή θα πραγματοποιηθεί η Σύνοδος Κορυφής για το Ευρώ με την συμμετοχή της Κριστίν Λαγκάρντ και του Πασκάλ Ντόναχιου για να συζητηθεί η οικονομική και χρηματοπιστωτική κατάσταση, ενώπιον και των τραπεζικών αναταράξεων σε ΗΠΑ και Ευρώπη, με τον Μισέλ να αναφέρει ότι «θα ασχοληθούμε με τον συντονισμό των δημοσιονομικών μας πολιτικών […] και θα κάνουμε απολογισμό της χρηματοπιστωτικής αρχιτεκτονικής της Οικονομικής και Νομισματικής μας Ένωσης».

Για την ώρα, ΕΚΤ και Eurogroup θεωρούν ότι ο τραπεζικός τομέας της Ευρωζώνης δεν κινδυνεύει από την τραπεζική κρίση στις ΗΠΑ, αλλά και από την κατάρρευση της Credit Suisse και την εξαγορά της από την UBS. Ωστόσο, φαίνεται ότι και το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο θέλει διαβεβαιώσεις για τη χρηματοπιστωτική σταθερότητας της ζώνης του ενιαίου νομίσματος, αλλά και συζήτηση περί πολιτικών αποτροπής μιας κρίσης στον τομέα αυτό.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Καμία δημοσίευση για προβολή