Στο …χρονοντούλαπο της ιστορίας το αντιμνημονιακό αφήγημα του ΣΥΡΙΖΑ. Σε στροφή 180 μοιρών οδηγείται ο Τσίπρας που τώρα θέλει να επενδύσει στον ρεαλισμό

Σε αντιπολιτευτική στροφή 180 μοιρών εξαναγκάζεται ο ΣΥΡΙΖΑ, καθώς ο αρχηγός του Αλέξης Τσίπρας έχει αρχίσει να αντιλαμβάνεται ότι ο πακτωλός των χρημάτων που θα εισρεύσει στη χώρα από το Ταμείο Ανάκαμψης και το ΕΣΠΑ – και μάλιστα για έναν χρόνο χωρίς δημοσιονομικούς περιορισμούς- καθώς και οι εκτιμήσεις για σχετικά καλές επιδόσεις του ελληνικού τουρισμού το φετινό καλοκαίρι, δεν αφήνουν έδαφος για άγονη, συγκρουσιακή αντιπολίτευση, στα μονοπάτια του 2015.

“Ξορκίζει” τώρα ο Τσίπρας την κινδυνολογική αντιπολίτευση 

Είναι χαρακτηριστικό ότι το τελευταίο 20ήμερο ο Αλέξης Τσίπρας, κρούει τον κώδωνα  σε όσους πολιτεύονται ακόμα με κινδυνολογικούς όρους και προτάσσει πως η ανάπτυξη που θα υπάρξει πρέπει να είναι “συμπεριληπτική”, ώστε να αντιμετωπιστούν οι ανισότητες.

Ο κ. Τσίπρας φέρεται να εκτιμά ότι το κόμμα του θα πρέπει να ασκήσει μία ώριμη, τεκμηριωμένη και ρεαλιστική αντιπολίτευση, καθώς συν τω χρόνω, (συνεργάτες του θεωρούν ότι) “θα εντείνεται η δυσαρέσκεια των πολιτών, και ιδιαίτερα των νεότερων γενιών, που μετά την πολύχρονη παραμονή στα μνημόνια, χτυπήθηκαν και από την πανδημία”.

Στις κατ ιδίαν συνομιλίες του, ο κ. Τσίπρας φέρεται να εκτιμά ότι ο ΣΥΡΙΖΑ να πρέπει να επενδύσει σε μία πολιτική που θα δίνει “προοδευτική προοπτική στους πολίτες, μακρά από καταστροφολογίες, με ένα πρόγραμμα ρεαλιστικού ριζοσπαστισμού”, όπως λέει χαρακτηριστικά.

Που σημαίνει ότι το αφήγημα του αντιμνημονίου μπαίνει στο… χρονοντούλαπο της ιστορίας και αντ αυτού, ξεκινάει μία προσπάθεια να επενδύσει ο ΣΥΡΙΖΑ “στην ελπίδα και όχι στην αγανάκτηση”. Και αυτό, παρά το γεγονός ότι παραδοσιακά οι ψηφοφόροι, επιλέγουν να δείξουν τον θυμό και όχι την ελπίδα με την ψήφο τους.

Στα παραπάνω αντιτείνουν ότι στην πρόσφατη έρευνα της Κάπα Research για νέους 17-39 ετών, φάνηκε  πως διατηρούν μια δυναμική χωρίς να εμφανίζουν διάθεση τιμωρίας του πολιτικού συστήματος.

Οι εκτιμήσεις της Κουμουνδούρου

Στην αξιωματική αντιπολίτευση πιστεύουν πως οι επιλογές του Μαξίμου με το εργασιακό νομοσχέδιο που προωθείται θα φέρουν σε δύσκολη θέση κυρίως τους νέους εργαζομένους, ενδεχομένως να οδηγήσουν και σε αύξηση τους δείκτες της ανεργίας.

Εκτιμούν πως η μικρομεσαία επιχειρηματικότητα και οι παραγωγικές δυνάμεις της χώρας δεν θα ωφεληθούν από τον τρόπο που θα αξιοποιηθούν οι πόροι του Ταμείου Ανάκαμψης.

Και επειδή στην πολιτική υπάρχει συνέχεια, είναι αρκετοί όσοι βλέπουν σε αυτή την αλλαγή της Κουμουνδούρου μια προσπάθεια “δικαίωσης” των 4,5 ετών στη διακυβέρνηση.

«Δεν θα υπάρξει άλλο μνημόνιο, γιατί φροντίσαμε και φτιάξαμε ένα δημοσιονομικό μαξιλάρι και ρυθμίσαμε το χρέος», σημείωσε βουλευτής της προεδρικής πτέρυγας του ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος είναι αισιόδοξος ότι ο ριζοσπαστικός πόλος του κόμματος δεν θα προβάλει αντιρρήσεις στη νέα ρητορική.

Η μετά Covid εποχή

Παράλληλα σπεύδουν να προλάβουν και τη μεταπανδημική εποχή, στην οποία η ανάκαμψη θα είναι γεγονός, αλλά, σύμφωνα με τον ΣΥΡΙΖΑ, “οι νεοφιλελεύθερες εμμονές του Μαξίμου θα προκαλέσουν έναν φαύλο κύκλο ανατροφοδότησης οικονομικών προβλημάτων”.

Στον ΣΥΡΙΖΑ κυριαρχεί η άποψη πως, με αυτή τη μετάβαση που κάνει ο Αλέξης Τσίπρας, το κόμμα θα μπορεί πολύ πιο εύκολα και χωρίς «αστερίσκους» να αποτυπωθεί στη συνείδηση του κόσμου ως μια “δύναμη του ευρύτερου προοδευτικού χώρου”.

Νομοσχέδια, όπως αυτό για τη συνεπιμέλεια, εκτιμούν πως θα προκαλούν ρωγμές στη Ν.Δ., και επόμενο κρίσιμο crash test αναμένουν πως θα είναι οι αλλαγές στα εργασιακά.

Καμία δημοσίευση για προβολή