Στο γήπεδο του Ερντογάν πλέον η “μπάλα” μετά την ομόφωνη καταδίκη των τουρκικών προκλήσεων από την Ε.Ε. Σε διπλωματική απομόνωση η Άγκυρα

H διπλωματική απομόνωση της Τουρκίας για τις συνεχιζόμενες και κλιμακούμενες προκλητικές ενέργειες προκαλούν ικανοποίηση στην Αθήνα, η οποία, ωστόσο, δεν εφησυχάζει καθώς γνωρίζει ότι βασική επιδίωξη του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν είναι να ενδυναμώσει την αίσθηση ότι στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, υπάρχουν ζητήματα προς διαπραγμάτευση.

“Τα μηνύματα εστάλησαν προς την Αγκυρα και είναι πολύ ηχηρά. Είναι στα χέρια του Ερντογάν τί θα πράξει από εδώ και στο εξής” σημειώνουν διπλωματικές πηγές με τις οποίες συνομίλησε το Economico, προσθέτοντας ότι ο πρόεδρος Ερντογάν έχει έρθει σε δύσκολη θέση μετά τη σύναψη του “Μνημονίου” με τη Λιβύη και τις συνακόλουθες δηλώσεις καταδίκης των πρακτικών του.

Το επόμενο βήμα μετά τα θετικά για την Ελλάδα, συμπεράσματα της  Συνόδου Κορυφής είναι να φτάσει το μήνυμα ότι το “μνημόνιο” Τουρκίας-Λιβύης δεν παράγει έννομα αποτελέσματα και σε άλλους αποδέκτες. Πρώτα απ όλα, στον ΟΗΕ όπου ήδη με τις επιστολές του το υπουργείο Εξωτερικών έχει ζητήσει όχι μόνο να μην καταχωρηθεί η συμφωνία αλλά και να εξετάσει το Συμβούλιο Ασφαλείας εάν παραβιάζεται το πλαίσιο της απόφασής του για τη μεταβατική πολιτική συμφωνία στη Λιβύη, τμήμα της οποίας είναι και η αναγνώριση της κυβέρνηση της Τρίπολης. Σε αυτό το πλαίσιο αναμένεται με ενδιαφέρον η συνάντηση του έλληνα υπουργού Εξωτερικών στη Γενεύη στις 16/12 με τον γενικό γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών.

Επιπρόσθετα,  η Ελλάδα θα επιμείνει στη γραμμή της πίεσης προς άλλες ευρωπαϊκές χώρες, που μέχρι τώρα είχαν στηρίξει τη διεθνώς αναγνωρισμένη κυβέρνηση της Λιβύης, όπως π.χ. η Ιταλία, για  να αλλάξουν στάση και να ασκήσουν πίεση, ιδίως από τη στιγμή που συνυπέγραψαν και το κοινό ανακοινωθέν του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

Και βέβαια, εξαιρετικά σημαντική κρίνεται η επίσκεψη του Κυριάκου Μητσοτάκη στον Λευκό Οίκο στις 7 Ιανουαρίου, καθώς οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν ήδη χαρακτηρίσει το Μνημόνιο Τουρκίας-Λιβύης ως προκλητικό, ενώ ο Αμερικανός πρεσβης στην Αθήνα κ. Τζέφρυ Πάϊατ έχει πάρει καθαρά υπερασπιστική θέση για τις ελληνικές θέσεις στο ζήτημα των υφαλοκρηπίδας των νησιών. Πέραν αυτών, στην Αθήνα εκτιμούν ότι και άλλες κινήσεις όπως η αναγνώριση γενοκτονίας Αρμενίων και μπλοκ στην πώληση F35 στην Τουρκία φέρνουν σε ακόμη πιο δύσκολη θέση την Άγκυρα.

Εκτός από την Ε.Ε και τις ΗΠΑ, και η Ρωσία τοποθετήθηκε κατά του μνημονίου Τουρκίας-Λιβύης. Πάρα τις πρόσκαιρα καλές σχέσεις με την Τουρκία, οι δύο χώρες είναι παραδοσιακοί αντίπαλοι στην προσπάθεια άσκησης επιρροής στην περιοχή. Αυτό θα προσπαθήσει να το εκμεταλλευθεί η Ελλάδα, ενισχύοντας τις σχέσεις της με τη Μόσχα.

Με την Κίνα, εξάλλου,  οι ελληνικές σχέσεις είναι καλύτερες από ποτέ. Ο Κυρ. Μητσοτάκης πραγματοποίησε μια πολύ επιτυχημένη επίσκεψη στη Σαγκάη και αμέσως μετά ο Σι Ζιπίνγκ στην Ελλάδα ενώ ο Πρωθυπουργός θα πάει στο Πεκίνο τον Μάρτιο. Η Κίνα, δεν είναι στρατηγικός γεωπολιτικός παίχτης στην περιοχή, είναι όμως μόνιμος μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και η ενίσχυση των οικονομικών συμφερόντων της στην Ελλάδα, ενισχύει και το ενδιαφέρον της για τη χώρα.

Και βέβαια, οι σχέσεις με Αίγυπτο, Ισραήλ είναι στο καλύτερο σημείο από ποτέ και το ΥΠΕΞ κινείται συνεχώς για την περαιτέρω ανάπτυξή τους. Επίσης ενισχύονται ακόμη περισσότερο οι παραδοσιακά καλές σχέσεις με τη Σερβία.

Καμία δημοσίευση για προβολή