Στο σφυρί 3.000 ακίνητα το Σεπτέμβριο! Θα ξεπεράσουν τους 30.000 οι πλειστηριασμοί το 2018

Στις 5 Σεπτεμβρίου θα επαναλειτουργήσει η ανανεωμένη ηλεκτρονική πλατφόρμα στην οποία ήδη έχουν αναρτηθεί 2.300 πλειστηριασμοί. Σύμφωνα με τους στόχους που έχουν τεθεί, στο πλαίσιο των δεσμεύσεων της κυβέρνησης, κάθε μήνα θα πρέπει να γίνονται 3.000 πλειστηριασμοί. Φέτος θα ξεπεράσουν τις 30.000 ενώ το 2019 θα πρέπει να φτάσουν τουλάχιστον τις 50.000. 

Ο αντικειμενικός στόχος της κυβέρνησης είναι η μείωση των κόκκινων δανείων που επιβαρύνουν το τραπεζικό σύστημα και φτάνουν στο 43,4% του συνόλου με την αξία τους να διαμορφώνεται στα 27,6 δισ. ευρώ. Από αυτά οι τράπεζες έχουν ήδη καταγγείλει δάνεια που πλησιάζουν στα 11,6 δις. ευρώ. 

Ζητούν να αφαιρούνται τα κλειδιά από τον ιδιοκτήτη

Οι Θεσμοί που αναμένονται στην Αθήνα στις 10 Σεπτεμβρίου, ζητούν να διευκολυνθούν οι αγορές ακινήτων από τρίτους αγοραστές και όχι μόνο από τις τράπεζες οι οποίες ήδη αγοράζουν το 85% των ακινήτων που εκπλειστηριάζονται. 

Παράλληλα προτείνουν να υιοθετηθεί το σύστημα σύμφωνα με το οποίο αφαιρούνται τα κλειδιά από τον ιδιοκτήτη έτσι ώστε το ακίνητο να μπορεί να είναι επισκέψιμο από τους ενδιαφερόμενους αγοραστές ώστε να έχουν καλύτερη εικόνα. Το ζήτημα θα συζητηθεί κατά τη διάρκεια της αξιολόγησης που θα αρχίσει στις 10 Σεπτεμβρίου. 

Στο σφυρί για χρέη από 500 ευρώ 

Υπενθυμίζεται ότι παρά το “τέλος των μνημονίων” ισχύει κανονικά η διάταξη που προβλέπει επιτρέπονται οι ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί ακινήτων, ακόμη και της πρώτης κατοικίας, για τα χρέη των πολιτών προς το κράτος (εφορίες – ασφαλιστικά ταμεία).

Με άλλα λόγια το ελληνικό Δημόσιο μπορεί να βγάζει μαζικά στο «σφυρί» κινητά και ακίνητα οφειλετών για χρέη από 500 ευρώ και άνω. Για την ώρα πάντως βγαίνουν στο σφυρί ακίνητα για πολύ μεγαλύτερες οφειλές ενώ για επικοινωνιακούς λόγους προτεραιότητα δίνεται στα ακίνητα των επωνύμων. 

Να σημειωθεί ότι η πρώτη κατοικία δεν διασφαλίζεται για οφειλές προς το Δημόσιο (εφορίες – ταμεία) εκτός αν ο οφειλέτης έχει χρέη και προς τις τράπεζες και υπάγεται στο νόμο Κατσέλη.

Καμία δημοσίευση για προβολή