Στο θαυμα του 15αύγουστου ποντάρει τώρα η κυβέρνηση. Στόχος η εκτόνωση και η επιστροφή στην κανονικότητα με αλλαγή ατζέντας.

“Να μαζέψει τα σπασμένα” και να επιστρέψει στην κανονικότητα, επιχειρεί η κυβέρνηση με αλλαγή της ατζέντας. Στο Μαξίμου εκτιμούν ότι η επόμενη εβδομάδα, του Δεκαπενταύγουστου, θα λειτουργήσει εκτονωτικά και ότι θα χαμηλώσουν οι τόνοι της πολιτικής αντιπαράθεσης, καθώς οι περισσότεροι παράγοντες της δημόσιας ζωής επιλέγουν αυτές τις ημέρες για να απουσιάσουν σε διακοπές.

Ο πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης έσπευσε χθες να αποσυνδέσει την τραγωδία στο Μάτι από τις πολιτικές εξελίξεις. Οπως δήλωσε (Ρ/Σ Στο Κόκκινο), «ο οδικός χάρτης των εξελίξεων θα είναι ακριβώς έτσι όπως είχε προδιαγραφεί και πριν από το τραγικό συμβάν με την καταστροφική πυρκαγιά στην Ανατολική Αττική». Ανέφερε, μάλιστα, ότι «είμαστε υποχρεωμένοι πλέον, ακόμα και επειδή έγινε αυτή η τραγωδία, να είμαστε πολύ συνεπείς, χωρίς αιφνιδιασμούς, τακτικισμούς σε ό,τι αφορά συνολικά τον οδικό χάρτη των πολιτικών εξελίξεων για τους επόμενους μήνες στη χώρα».

Το “τέλος των μνημονίων”

Ενδεικτική των κυβερνητικών προθέσεων ως προς το πού θα επιδιωχθεί να στραφεί η συζήτηση είναι και η χθεσινή δήλωση του αναπληρωτή υπουργού Αμυνας Φώτη Κουβέλη, ο οποίος αφού δήλωσε ότι αντιλαμβάνεται ότι έχει μαυρίσει η ψυχή των ανθρώπων με αυτό που συνέβη στο Μάτι, πρόσθεσε ότι στις 21 Αυγούστου «έχουμε ένα τεράστιο γεγονός» και αναφέρθηκε στην ολοκλήρωση του μνημονίου για να προσθέσει ότι «όλα αυτά δεν είναι δυνατόν να τα αποσιωπά κανείς ή να τα βάζει στο περιθώριο».

Οι προειδοποιήσεις

Ωστόσο, η ατζέντα της κυβέρνησης την αμέσως επόμενη περίοδο θα  εξελιχθεί σε χαμηλότερους τόνους από ό,τι είχε σχεδιαστεί και υπό το κράτος των προειδοποιήσεων του Γραφείου Προϋπολογισμού της Βουλής να μην εκτροχιαστεί η οικονομική πολιτική τους επόμενους μήνες.  “Οι πρώτοι μήνες που θα ακολουθήσουν την έξοδο από το πρόγραμμα θα είναι ιδιαίτερα κρίσιμοι” και “θα είμαστε στο στόχαστρο”, σημειώνει η Έκθεση του Γραφείου.

“Οι κίνδυνοι συνδέονται κυρίως με ενδεχόμενες αλλαγές της δημοσιονομικής πολιτικής και του ρυθμού εφαρμογής των μεταρρυθμίσεων μετά την έξοδο από το πρόγραμμα. Τέτοιες εξελίξεις είναι πιθανό να διαταράξουν τις ευνοϊκές προσδοκίες που έχουν διαμορφωθεί”.

Περισσότερα νέα, ρεπορτάζ και αναλύσεις : [home]

Καμία δημοσίευση για προβολή