Στόχος μας η προστασία της φυσικής και πολιτιστικής κληρονομιάς είπε ο πρωθυπουργός στον ΟΗΕ

Greece's Prime Minister Kyriakos Mitsotakis speaks during the 2019 United Nations Climate Action Summit at U.N. headquarters in New York City, New York, U.S., September 23, 2019. REUTERS/Carlo Allegri

Ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, μιλώντας στη Σύνοδο Κορυφής του Ο.Η.Ε. για την κλιματική αλλαγή, ανέπτυξε σε επίπεδο αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων τη σημασία της ελληνικής πρωτοβουλίας, για την προστασία της πολιτιστικής και φυσικής κληρονομιάς, η οποία έχει ήδη τη στήριξη σημαντικού αριθμού χωρών.

Σημειώνεται ότι η  πρωτοβουλία, που υποστηρίζεται από τον Παγκόσμιο Μετεωρολογικό Οργανισμό (WMO) και την UNESCO, επελέγη από τον Γενικό Γραμματέα του Ο.Η.Ε. Antonio Guterres και είναι μια από τις εννέα Εμβληματικές Προτάσεις, που συζητούνται στη Σύνοδο.

  • H ελληνική πρόταση στοχεύει στη λήψη μέτρων και τη δημιουργία μηχανισμών για την προστασία της πολιτιστικής και φυσικής κληρονομιάς, την ενίσχυση της ανθεκτικότητας και των προσαρμοστικών δυνατοτήτων της, καθώς και την προώθηση της έρευνας και της εκπαίδευσης.

Είναι, μάλιστα, σημαντικό το γεγονός ότι ειδικά για τις επιπτώσεις στην πολιτιστική κληρονομιά, δεν έχει κατατεθεί καμιά άλλη πρόταση πλην της ελληνικής.

Σημειώνεται, ακόμη, ότι η παρέμβαση του Πρωθυπουργού στη Σύνοδο Κορυφής του Ο.Η.Ε. αποτελεί το πρώτο από τα βήματα διεθνούς εμβέλειας, με στόχο την αντιμετώπιση των συνεπειών της κλιματικής αλλαγής και την προστασία της πολιτιστικής και φυσικής κληρονομιάς. Ήδη, μάλιστα, – όπως ο ίδιος ανέφερε στη Σύνοδο Κορυφής- σχεδιάζεται και το επόμενο -διεθνούς διάστασης- βήμα. Και το βήμα αυτό είναι:

Οι προτεραιότητες απέναντι στις συνέπειες της κλιματικής αλλαγής

Όπως τόνισε ο Πρωθυπουργός στη σύνοδο κορυφής του Ο.Η.Ε. για το κλίμα, το οικονομικό μέλλον της Ελλάδας συνδέεται με την ικανότητά της να προστατεύσει το μοναδικό φυσικό της περιβάλλον.

  • Η άνοδος της στάθμης της θάλασσας απειλεί τις ακτές και τα νησιά μας. Τα ακραία καιρικά φαινόμενα έχουν καταστροφικές επιπτώσεις στην ελληνική οικονομία μας. Η κλιματική αλλαγή επηρεάζει αρνητικά οικονομικούς τομείς όπως η γεωργία και ο τουρισμός.

Μπροστά σε όλα αυτά, η Κυβέρνηση θέτει ως  κεντρική συνιστώσα των πολιτικών της την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής.  Όπως τόνισε ο Πρωθυπουργός- η είμαστε πλήρως δεσμευμένοι στην εφαρμογή της Συμφωνίας των Παρισίων και της Ατζέντας των Ηνωμένων Εθνών για το 2030, με τους 17 στόχους της για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη (SDGs) και στηρίζουμε σθεναρά το στρατηγικό όραμα για μια ευρωπαϊκή οικονομία που δεν θα επιβαρύνει το κλίμα έως το 2050. Η πρόκληση αυτή, δεν είναι απλώς μία υποχρέωση, αλλά μία ευκαιρία.

Η Ελλάδα έχει ήδη εκπληρώσει τους στόχους μείωσης των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου για το 2020. Παράγει το 20% της ηλεκτρικής ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και στόχος είναι το 35% έως το 2030.

  • Η ελληνική Κυβέρνηση σχεδιάζει να υιοθετήσει μία νέα, φιλόδοξη Εθνική Στρατηγική για την Ενέργεια και το Κλίμα πριν το τέλος του έτους.

Στόχος είναι να κλείσουν όλες οι λιγνιτικές μονάδες παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας μέχρι το 2028. Και σχεδιάζεται να απαγορευτούν τα πλαστικά μιας χρήσης σε ολόκληρη τη χώρα από το 2021.

Δείτε την ομιλία του πρωθυπουργού

http://https://youtu.be/r-msSpK5OPE

Καμία δημοσίευση για προβολή