Stock Markets: Τι… παίχθηκε την Τετάρτη στα ξένα καντράν. Όλες οι Αγορές

 

EUROPEAN

Με απώλειες αλλά μακριά από τα χαμηλά ημέρας έκλεισαν τα κυριότερα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια εν μέσω ανανεωμένων ανησυχιών για τον τραπεζικό τομέα που ανέκυψαν τις τελευταίες ημέρες και τη βύθιση της ASM (πτώση έως και 10% σήμερα για τον τίτλο της ASM International μετά την ανακοίνωση της ολλανδικής εταιρείας εξοπλισμού ημιαγωγών ότι οι παραγγελίες της υποχώρησαν το α’ τρίμηνο λόγω της αποδυνάμωσης των συνθηκών στην αγορά.

O πανευρωπαϊκός Stoxx 600 υποχώρησε κατά 0,83% στις 463,21 μονάδες με τον τραπεζικό κλάδο να μαζεύει τις απώλειες του στο 0,2% από το -2% ενδοσυνεδριακά. Οι μετοχές του κλάδου της υγειονομικής περίθαλψης έχασαν 2,5% και η βιομηχανία 1,4%.

O γερμανικός DAX στις 15.795,73 μονάδες στο -0,48%, ο γαλλικός CAC 40 στο μείον 0,86% στις 7.466,66 μονάδες, ενώ ο βρετανικός FTSE 100 σημείωσε πτώση 0,49% στις 7.852,64 μονάδες. Ο ιταλικός FTSE MIB έχασε 0,54% υποχωρώντας στις 27.107,51  μονάδες, ενώ στην Ισπανία ο IBEX 35 κατέγραψε οριακά κέρδη στις 9.293,70 μονάδες.

****
Wall Street

Η συνεδρίαση ξεκίνησε ανοδικά, με τους δείκτες να δείχνουν διαθέσεις ανάκτησης μέρους των χθεσινών απωλειών, μετά το ισχυρό τρίμηνο που ανακοίνωσε η Microsoft πριν την έναρξη των συναλλαγών, σε συνέχεια των ισχυρών αποτελεσμάτων και άλλων τεχνολογικών επιχειρήσεων.

Ωστόσο, η αρχική αγοραστική διάθεση πολύ γρήγορα έδωσε και πάλι τη θέση της στην επιφυλακτικότητα. Αιτία η νέα βουτιά του τίτλου της First Republic Bank, η οποία από τη Δευτέρα που ανακοίνωσε τα μεγέθη τριμήνου έχει βρεθεί εκ νέου στο στόχαστρο των πωλητών, καθώς οι οικονομικές της καταστάσεις αποκάλυψαν ισχυρές εκροές καταθέσεων στο α’ τρίμηνο του έτους, εγείροντας φόβους ότι μπορεί να ακολουθήσει την τύχη των Silicon Valley Bank και Signature Bank που κατέρρευσαν τον προηγούμενο μήνα.

Την επενδυτική ψυχολογία βάρυναν και τα οικονομικά στοιχεία που ανακοινώθηκαν νωρίτερα σήμερα και κυρίως αυτά για τις παραγγελίες διαρκών αγαθών, που έδειξαν ότι εντείνονται οι ενδείξεις οικονομικής επιβράδυνσης.

****

GOLD

ΞΑΝΑ κάτω από το ψυχολογικό επίπεδο των 2.000 δολαρίων βρέθηκε σήμερα ο χρυσός, καθώς οι ανησυχίες για την πολιτική κόντρα γύρω από το ανώτατο όριο του χρέους των ΗΠΑ αλλά και οι φόβοι για την υγεία των αμερικανικών περιφερειακών τραπεζών δεν κατάφεραν να παράσχουν επαρκή στήριξη ώστε το πολύτιμο μέταλλο να διατηρήσει το ψυχολογικό αυτό όριο.

Αρκετοί αναλυτές θεωρούν τη σημερινή υποχώρηση ως “δώρο”, επισημαίνοντας ότι τις προηγούμενες εβδομάδες το πολύτιμο μέταλλο συσσώρευσε ισχυρά κέρδη και ήταν επόμενο να χτίσει νέα επίπεδα γύρω από το όριο αυτό.

Το συμβόλαιο Ιουνίου για τον χρυσό σημείωσε πτώση κατά 8,50 δολάρια ή 0,4% και έκλεισε στα 1.996 δολάρια η ουγγιά. Πτώση σημείωσε και το ασήμι, με το συμβόλαιο Μαΐου να χάνει λιγότερο από 0,1% και να τερματίζει τη συνεδρίαση στα 24,88 δολάρια η ουγγιά. Ανάλογη πορεία ακολούθησε και η τιμή του χαλκού παράδοσης Ιουλίου, που έκλεισε στα 3,86 δολάρια η λίβρα σημειώνοντας απώλειες 0,1%.

Στον αντίποδα, κέρδη κατέγραψε το συμβόλαιο Ιουνίου για το παλλάδιο, που πρόσθεσε 27,50 δολάρια ή 1,9% και έκλεισε στα 1.508,40 δολάρια η ουγγιά, όπως και το συμβόλαιο Ιουλίου για την πλατίνα, που ενισχύθηκε κατά 7,80 δολάρια ή 0,7%, στα 1.106 δολάρια η ουγγιά.

****
OIL

Νέα σημαντική πτώση σημείωσαν την Τετάρτη οι τιμές του πετρελαίου, διευρύνοντας τις ισχυρές απώλειες της χθεσινής συνεδρίασης, παρά την υποχώρηση των αμερικανικών αποθεμάτων, καθώς υπερίσχυσαν οι φόβοι για επικείμενη ύφεση της αμερικανικής οικονομίας.

Φόβοι που ενισχύθηκαν από τα νέα στοιχεία που ανακοινώθηκαν για την αμερικανική οικονομία και συγκεκριμένα από τα στοιχεία για τις παραγγελίες διαρκών αγαθών, οι οποίες εξαιρουμένων των παραγγελιών για αεροπλάνα και αμυντικό εξοπλισμό εμφάνισαν κάμψη, ενισχύοντας τις ενδείξεις οικονομικής επιβράδυνσης.

Κι αυτό την ώρα που παραμένουν οι ανησυχίες ότι οι περαιτέρω αυξήσεις των επιτοκίων από τη Federal Reserve στην προσπάθειά της να χαλιναγωγήσει τον πληθωρισμό, θα πλήξουν τη ζήτηση καυσίμων, συνθέτοντας ένα πιο δυσοίωνο μέλλον για τις τιμές του αργού.

Η σημερινή πτώση των τιμών είχε ως αποτέλεσμα, μάλιστα, η τιμή του αμερικανικού αργού να απωλέσει το σύνολο των κερδών που είχε γράψει από τις αρχές Απριλίου όταν ο OPEC και οι σύμμαχοί του, που συνθέτουν το σχήμα OPEC+, ανακοίνωσαν περαιτέρω μείωση της παραγωγής τους έως το τέλος του έτους.

Το δε Brent, που αποτελεί και παγκόσμιο σημείο αναφοράς, υποχώρησε κάτω από τα 80 δολάρια το βαρέλι για πρώτη φορά από τις 31 Μαρτίου.

Μάλιστα, ο Michael Hewson, επικεφαλής αναλυτής της CMC Markets UK, σε έκθεσή του αναφέρει ότι “με την τιμή να υποχωρεί κάτω από τα 80 δολάρια το βαρέλι εν μέσω των ανησυχιών για εξασθένιση της ζήτησης, οι τιμές φαίνεται να βρίσκονται σε πορεία να δοκιμάσουν εκ νέου τα πρόσφατα χαμηλά τους”.

Εκτιμά, πάντως, ότι δεν απέχει πολύ η στιγμή που ο OPEC+ θα ενισχύσει “την προοπτική νέων μειώσεων στην παραγωγή του εάν η ζήτηση συνεχίσει να εμφανίζεται αδύναμη”, κίνηση που σίγουρα θα δώσει νέα ώθηση στις τιμές του αργού.

Εν μέσω των παραπάνω ανησυχιών, η τιμή του αμερικανικού αργού, τύπου West Texas Intermediate, παράδοσης Ιουνίου υποχώρησε σήμερα κατά 2,77 δολάρια ή κατά 3,6% και έκλεισε στα 74,30 δολάρια το βαρέλι. Η δε τιμή για το συμβόλαιο του επόμενου μήνα υποχώρησε στο χαμηλότερο επίπεδο από τις 29 Μαρτίου, γράφοντας απώλειες 1,8% σε επίπεδο μήνα, σύμφωνα με τα στοιχεία της Dow Jones Market Data.

Αντίστοιχα, η τιμή του Brent παράδοσης Ιουνίου έχασε 3,08 δολάρια ή 3,8% και τερμάτισε στα 77,69 δολάρια το βαρέλι, με τις απώλειες για τον τρέχοντα μήνα να διαμορφώνονται μέχρι στιγμής στο 2,6%. Το συμβόλαιο Ιουλίου, που είναι και το πιο ενεργό, υποχώρησε κατά 2,88 δολάρια ή κατά 3,6% και έκλεισε στα 77,72 δολάρια.

********

Καμία δημοσίευση για προβολή