Στον Έβρο ο Μητσοτάκης, με πρόταγμα τον φράχτη και την ασφάλεια των συνόρων και με τον ΣΥΡΙΖΑ στο στόχαστρο

Ούτε… παραγγελία δεν θα μπορούσε να έχει κάνει ο πρωθυπουργός την κίνηση του Δημήτρη Παπαδημούλη να καταθέσει στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο τροπολογία σύμφωνα με την οποία δεν θα επιτρέπεται ευρωπαϊκά κονδύλια να χρησιμοποιούνται από χώρες-μέλη για την κατασκευή στα σύνορά τους έργων όπως ο φράχτης στον Έβρο.

Νέα «πυρομαχικά»

Μόνο λίγες ημέρες μετά την προκήρυξη των εκλογών, και με τη ΝΔ να έχει το ζήτημα της αντιμετώπισης της παράτυπης μετανάστευσης στην προμετωπίδα του προεκλογικού της αφηγήματος, η κίνηση Παπαδημούλη (η τροπολογία του υιοθετήθηκε από την πλειοψηφία του σώματος) έδωσε νέα «πυρομαχικά» στον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, ο οποίος και θεωρεί ότι η πολιτική της κυβέρνησης για το μεταναστευτικό αποτελεί ένα από τα εκλογικά ατού του, ιδίως σε σύγκριση με το πώς διαχειρίστηκε το πρόβλημα ο ΣΥΡΙΖΑ όταν ήταν εκείνος στο «τιμόνι» της χώρας.

Ανάγκη προστασίας των συνόρων

Δεν είναι τυχαίο άλλωσε ότι ο κ. Μητσοτάκης τόνισε ότι «σε όλους αυτούς, εντός και εκτός Ελλάδος, που μας είπαν: η Ευρώπη δεν χρηματοδοτεί τέτοια έργα, τους απαντώ λέγοντάς τους δύο πράγματα. Πρώτον, ως αποτέλεσμα και της ελληνικής παρέμβασης η Ευρώπη αλλάζει τη στάση της και αναγνωρίζει πια τη σημασία που αποδίδεται σε ευρωπαϊκό επίπεδο στην ανάγκη προστασίας των εξωτερικών συνόρων. Όμως και σε όλους όσοι αγωνίζονται σήμερα, φορώντας το κομματικό τους καπέλο και τις κομματικές τους παρωπίδες, να υπονομεύσουν το έργο αυτής της κυβέρνησης, τους απαντώ ξεκάθαρα: με ή χωρίς ευρωπαϊκά λεφτά, ο φράχτης στον Έβρο θα τελειώσει».

Επέκταση του φράχτη

Ταυτόχρονα, ο πρωθυπουργός ανήγγειλε ότι θα επισκεφθεί την Παρασκευή τον Έβρο όπου, όπως είπε, «θα έχω την ευκαιρία να υπογράψω την επέκταση του έργου του φράχτη που θωράκισε τον Έβρο και την πατρίδα από τις παράνομες μεταναστευτικές εισβολές», ενώ ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου σημείωσε με νόημα ότι «στο ΣΥΡΙΖΑ πιστεύουν ότι πρέπει να γκρεμιστεί ο φράχτης στον Έβρο ή, εν πάση περιπτώσει, δεν έχουμε πάρει μια καθαρή απάντηση, αν θα τον γκρεμίσουν ή όχι. Ο κ. Τζανακόπουλος πιστεύει ότι είναι παράνομος, ότι παρανομεί η χώρα μας με τον φράχτη στον Έβρο. […] Νομίζω ότι εδώ αναδεικνύεται πεντακάθαρα η βούληση του ΣΥΡΙΖΑ, αν με τον οποιονδήποτε τρόπο ποτέ επέστρεφε στη διακυβέρνηση της χώρας να επαναφέρει τη χώρα, σε ό,τι αφορά το προσφυγικό και το μεταναστευτικό, στο status που ήταν το 2015-2019».

Υψηλή προτεραιότητα το μεταναστευτικό

Η επίσκεψη του πρωθυπουργού στο Έβρο σε μια στιγμή που για άλλη μια φορά -με τον ένα ή τον άλλο τρόπο- επανέρχεται στο προσκήνιο το μεταναστευτικό, δίνει και ένα σαφές «στίγμα» των προθέσεών του, τόσο προεκλογικά, όσο και αν κερδίσει τη δεύτερη τετραετία, ότι η φύλαξη των συνόρων θα παραμένει στην κορυφή των προτεραιοτήτων της κυβέρνησης και ότι ο έλεγχος των προσφυγικών και μεταναστευτικών ροών, αλλά και η εσωτερική διαχείριση του ζητήματος αυτού, καθώς και οι προσπάθειες διεθνοποίησής του δεν πρόκειται να σταματήσουν μετά τις εκλογές. Αντιθέτως, η «συμμαχία» Μητσοτάκη-Μελόνι αναμένεται να αυξήσει τις πιέσεις στις Βρυξέλλες για ευρωπαϊκή λύση.

Εκλογικές επιδιώξεις

Ταυτόχρονα, ωστόσο, το μεταναστευτικό επιτρέπει στον κ. Μητσοτάκη να αναπτύξει εκ νέου τη ρητορική της κυβέρνησης για την αντιμετώπιση του προβλήματος σε περιοχές όπου, σύμφωνα με πληροφορίες, καταγράφονται διαρροές ψηφοφόρων προς τα δεξιά της ΝΔ. Έτσι, με το ζήτημα αυτό εκ νέου στην επικαιρότητα, ο πρωθυπουργός μπορεί να απευθυνθεί με άνεση στο εκλογικό σώμα, να αναπτύξει τι έκανε η κυβέρνηση για την ομαλή αντιμετώπιση του ζητήματος, να κάνει την αντιπαραβολή με τα πεπραγμένα του ΣΥΡΙΖΑ και, κατ’ αυτό τον τρόπο να πετύχει την επανασυσπείρωση ψηφοφόρων που, για τον ένα ή τον άλλο λόγο, είχαν απομακρυνθεί από  τη ΝΔ.

Καμία δημοσίευση για προβολή