Στον προϋπολογισμό του 2023 όλα τα μέτρα στήριξης που εξαγγέλθηκαν στη ΔΕΘ. Ο ΣΥΡΙΖΑ, οι επαναλαμβανόμενες ανακρίβειες και η πραγματικότητα

Στον προϋπολογισμό του 2023 όλα τα μέτρα στήριξης που εξαγγέλθηκαν στη ΔΕΘ

Το σύνολο των μέτρων που εξαγγέλθηκαν από τον πρωθυπουργό στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης, ύψους 3,5 δισεκατομμυρίων ευρώ, καθώς  και επιπλέον 1 δισ. ευρώ για έκτακτες δαπάνες αντιμετώπισης της ενεργειακής κρίσης είναι τα νέα στοιχεία του Προϋπολογισμού του 2023.

Δέκα μέτρα στήριξης

Στα μέτρα αυτά περιλαμβάνονται:

  • Η οριστική κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης για όλους. Οριστικοποίηση δηλαδή της αναστολής που ισχύει για τον ιδιωτικό τομέα και επέκταση στο Δημόσιο και στους συνταξιούχους.
  • Η αύξηση των συντάξεων από την 1η Ιανουαρίου του 2023. Σχεδόν 2,5 εκατομμύρια συνταξιούχοι, περίπου το 95% του συνόλου, θα δουν αύξηση στις αποδοχές τους
  • Η μονιμοποίηση της μείωσης των ασφαλιστικών εισφορών κατά τρεις ποσοστιαίες μονάδες για περίπου 2,2 εκατ. εργαζόμενους στον ιδιωτικό τομέα
  • Η αναμόρφωση του ειδικού μισθολογίου των 20.000 γιατρών του Εθνικού Συστήματος, από την 1η Ιανουαρίου 2023, με αύξηση του βασικού μισθού, του επιδόματος νοσοκομειακής απασχόλησης και του επιδόματος θέσης ευθύνης
  • Μισθολογικές παρεμβάσεις για τη στήριξη των στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων
  • Αύξηση του φοιτητικού επιδόματος στα 1.500 ευρώ και για συγκατοίκηση στα 2.000 ευρώ
  • Επέκταση του επιδόματος μητρότητας στον ιδιωτικό τομέα από τους 6 στους 9 μήνες
  • Παράταση της αναστολής του ΦΠΑ για νέες οικοδομές
  • Παράταση του μειωμένου ΦΠΑ σε υπηρεσίες μεταφοράς προσώπων και διάθεσης μη αλκοολούχων ποτών και ροφημάτων, καθώς και στα εισιτήρια κινηματογράφων, θεατρικών παραστάσεων και συναυλιών, στα γυμναστήρια, στις σχολές χορού και στο τουριστικό πακέτο
  • Εφαρμογή του πλαισίου δράσεων για τη νέα στεγαστική πολιτική, με επίκεντρο τη νέα γενιά

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, “ο προϋπολογισμός είναι σχεδιασμένος ώστε να διαφυλάξει την αναπτυξιακή δυναμική δίχως να θέσει σε κίνδυνο τη δημοσιονομική σταθερότητα και παράλληλα να παράσχει στήριξη στην κοινωνικά και την οικονομία την ώρα που η Ευρώπη προσπαθεί να συνέλθει από τη μεγαλύτερη υγειονομική κρίση των τελευταίων 100 ετών, τον μεγαλύτερο πόλεμο στο έδαφός της των τελευταίων 75 ετών και τη μεγαλύτερη ενεργειακή κρίση των τελευταίων 50 ετών”.

Ο ΣΥΡΙΖΑ, οι επαναλαμβανόμενες ανακρίβειες και η πραγματικότητα

Την κατάθεση του Σχεδίου Προϋπολογισμού στη Βουλή, ακολούθησε νέος γύρος αντιπαράθεσης κυβέρησης – αντιπολίτευσης, με πηγές του Μαξίμου να απαντούν σε τρία ζητήματα που αποτέλεσαν αιχμές κριτικής και πολεμικήςεκ μέρους κυρίως  του ΣΥΡΙΖΑ. Αναφέρουν οι κυβερνητικοί κύκλοι:

Ο ΣΥΡΙΖΑ και άλλα κόμματα επιχειρεί να διαστρεβλώσει την πραγματικότητα και να προκαλέσει σύγχυση σε ό,τι αφορά τα μεγέθη και τους στόχους. Η κριτική περιλαμβάνει κάποιες επαναλαμβανόμενες ανακρίβειες:

Πρώτον, ότι η βοήθεια προς τους πολίτες για την ενεργειακή κρίση δεν είναι αρκετή κι ότι απαιτείται πρόσθετη, πολλών δισεκατομμυρίων ευρώ.

  • Παρά ταύτα, η Ελλάδα το 2022 δαπανά τους περισσότερους δημοσιονομικούς πόρους μεταξύ των κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τη στήριξη της κοινωνίας. Οποιαδήποτε επιπλέον παρέμβαση, εκτός του υφιστάμενου δημοσιονομικού χώρου, οδηγεί σε δημοσιονομικό εκτροχιασμό. Εάν ποτέ εφαρμόζονταν οι υποσχέσεις του ΣΥΡΙΖΑ θα οδηγούσαν σε νέα μνημόνια.

Δεύτερον, η αντιπολίτευση υποστηρίζει ότι ο πληθωρισμός οφείλεται στην κυβερνητική πολιτική και ότι οι αρχικές προβλέψεις ήταν εντελώς άστοχες

  • Η αλήθεια είναι πως ο πληθωρισμός είναι επίμονα υψηλός σε ολόκληρη την Ευρώπη, διαμορφώνεται σχεδόν κάθε μήνα σε νέο ιστορικό υψηλό στην ευρωζώνη και βρίσκεται σε πολλές χώρες βρίσκεται σε ύψη που είναι πρωτάκουστα επί τουλάχιστον δύο γενιές.

Δέκα χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης (Ολλανδία, Εσθονία, Λετονία, Λιθουανία, Σλοβακία, Τσεχία, Ουγγαρία,  Βουλγαρία,  Ρουμανία και  Κροατία) εμφανίζουν πολύ υψηλότερο πληθωρισμό από την Ελλάδα. Οι όποιες μικρές αποκλίσεις της Ελλάδας σε σχέση με τον ευρωπαϊκό μέσο όρο, οφείλονται τόσο στις χαμηλές τιμές βάσης του 2021, που σημαίνει ότι οι μετέπειτα αυξήσεις είχαν μεγαλύτερο στατιστικό αποτύπωμα, όσο και στον υψηλό ρυθμό μεγέθυνσης της ελληνικής οικονομίας έναντι του ευρωπαϊκού μέσου όρου.

Υπενθυμίζεται άλλωστε ότι η Ελλάδα ήταν η μόνη ευρωπαϊκή χώρα με αρνητικό ή πολύ χαμηλό πληθωρισμό για πολλούς μήνες του 2021. Γι’ αυτό το λόγο οι σωρευτικές αυξήσεις τιμών στην Ευρώπη, σε επίπεδο διετίας, είναι υψηλότερες της Ελλάδας (12,6% στην Ελλάδα τον Αύγουστο, έναντι 13,6% στην Ευρώπη).

Τρίτον, η αντιπολίτευση ισχυρίζεται ότι η καλή εκτέλεση του προϋπολογισμού οφείλεται στον υψηλό ΦΠΑ, δηλαδή στην ακρίβεια.

  • Η αλήθεια είναι ότι το 75% των αυξημένων εσόδων από ΦΠΑ οφείλεται στα αυξημένα έσοδα από τον τουρισμό και στην αύξηση της πραγματικής ιδιωτικής κατανάλωσης. Το υπόλοιπο ποσοστό, που οφείλεται στις υψηλότερες τιμές, επιστρέφει στο σύνολό του στην κοινωνία, μέσα από αύξηση δαπανών, με κοινωνικά δίκαιο τρόπο.

Τα συνολικά φορολογικά έσοδα είναι πράγματι σημαντικά αυξημένα το 2022 έναντι του 2021. Όμως αυτό οφείλεται αφενός στο γεγονός ότι για μεγάλο χρονικό διάστημα του 2021 είχαν επιβληθεί υγειονομικοί περιορισμοί και υπήρχε χαμηλή τουριστική κίνηση, και αφετέρου στην αύξηση του εισοδήματος φυσικών προσώπων και στα αυξημένα κέρδη νομικών προσώπων λόγω της καλής πορείας της οικονομίας.

Καμία δημοσίευση για προβολή