Σύμπραξη Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα για τη διαχείριση των απορριμμάτων

Αποφασισμένη  να ενθαρρύνει τις συμπράξεις δημόσιου και ιδιωτικού συμφέροντος για τη διαχείριση του “καυτού” ζητήματος της διαχείρισης των απορριμμάτων είναι η κυβέρνηση, όπως προέκυψε από τη σημερινή ομιλία του πρωθυπουργού στη Βουλή, κατά την οποία παρουσίασε το συνολικό σχέδιο για την επίλυση του προβλήματος. Παράλληλα, και απαντώντας σε ερώτηση του βουλευτή του ΚΙΝΑΛ Οδυσσέα Κωνσταντινόπουλου, κατά την Ωρα του πρωθυπουργού, ο κ. Μητσοτάκης εξαπέλυσε σφοοδρή επίθεση στον ΣΥΡΙΖΑ, αναφορικά με την πολιτική που είχε ασκήσει ως κυβέρνηση στο ζήτημα, κατηγορώντας τη σημερινή αξιωματική αντιπολίτευση για «υποκρισία και ανικανότητα της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ».

Στηλίτευσε, μάλιστα, την εικόνα που παρουσίαζε το πρωί η Βουλή, με τα άδεια έδρανα. «Για δεύτερη φορά σε λιγότερο από ένα μήνα η εικόνα της αίθουσα είναι η ίδια: Ούτε ένας βουλευτής από την αξιωματική αντιπολίτευση, έστω για τους τύπους. Κατά τ’ άλλα, ενδιαφέρονται για την αναβάθμιση του κοινοβουλευτικού επιπέδου», σχολίασε σκωπτικά ο πρωθυπουργός.

«Την τελευταία πενταετία, όπως στην οικονομία έτσι και στην περιβαλλοντική πολιτική, έχασε το τρένο των χρηματοδοτήσεων» τόνισε ο κ. Μητσοτάκης και συμπλήρωσε: «ενώ προπαγανδιστικά υιοθέτησε μία ρητορική ευαισθησίας, πρακτικά υπονόμευσε κάθε τολμηρή επένδυση στον τομέα της διαχείρισης αποβλήτων».

«Η χώρα», όπως είπε ο πρωθυπουργός, «είναι 24η στην Ευρωπαϊκή Ένωση στην ανακύκλωση και δεύτερη στην ταφή απορριμμάτων, ενώ λειτουργούν ακόμη 53 παράνομες χωματερές, από τις οποίες 22 στα νησιά και 21 στην Πελοπόννησο».

«Θάβουμε στη γη μας το 80% των αστικών απορριμμάτων μας. Όταν στην Ευρώπη το ποσοστό αυτό είναι μόλις 23%, και σε πολλές χώρες που προβαίνουν και σε ενεργειακή αξιοποίηση, να μην ξεπερνά το 5%» επισήμανε ο πρωθυπουργός, για να υπογραμμίσει: «Τα σκουπίδια δεν είναι για πέταμα! Είναι πρώτες ύλες, είναι δευτερογενή προϊόντα, είναι δευτερογενή καύσιμα. Κύριος στόχος της κυβέρνησης είναι η υιοθέτηση καλών πρακτικών της κυκλικής οικονομίας. Να καταλήγουν, δηλαδή, στην ταφή όσο το δυνατόν λιγότερα απορρίμματα αφού, προηγουμένως, θα έχουν ανακτηθεί όλα τα χρήσιμα υλικά τους».

«Πρέπει να ενισχύσουμε τις προσπάθειες για ανακύκλωση στην πηγή, ο καλύτερος τρόπος είναι να δημιουργήσουμε ένα νέο ρεύμα. Να θεσπίσουμε ένα μέτρο για καφέ κάδο, για οργανικά απόβλητα, αρχικά για ξενοδοχεία, μεγάλες μονάδες και σούπερ μάρκετ, ώστε κάποια στιγμή να φτάσουμε και στα νοικοκυριά», είπε – μεταξύ άλλων – ο πρωθυπουργός.

Οι πέντε άξονες

Περιγράφοντας το Εθνικό Σχέδιο Διαχείρισης Απορριμμάτων και με ορίζοντα το 2026 ο πρωθυπουργός μίλησε για τους εξής βασικούς άξονες:

Πρώτον, αναθεωρούνται οι στόχοι ανάκτησης, ανακύκλωσης και ταφής. Ο στόχος του 50% για ανάκτηση στην πηγή από τους δήμους αποδείχθηκε εξωπραγματικός. Σήμερα φτάνει μόλις το 20%. Σε συνεργασία με τους εταίρους μας, επιδιώκουμε να συμφωνήσουμε σε ρεαλιστικούς στόχους.

Δεύτερον, ενισχύονται οι προσπάθειες ανακύκλωσης και διαλογής στην πηγή. Δημιουργείται το πέμπτο ρεύμα των βιοαποβλήτων (καφέ κάδος), σε πρώτη φάση στους μεγάλους παραγωγούς, ξενοδοχεία, εστιατόρια, νοσοκομεία και super market για τα ληγμένα προϊόντα. Αυτά θα εκτρέπονται μέσω press containers σε μονάδες αναερόβιας χώνεψης για παραγωγή βιοαερίου και κομπόστ.

Τρίτον, αποδεσμεύονται οι φορείς της τοπικής αυτοδιοίκησης, ώστε να έχουν, πλέον, περισσότερα μέσα και λιγότερους περιορισμούς για να κάνουν τη δουλειά τους. Και γι’ αυτό μεταφέρονται πόροι στους δήμους και τις περιφέρειες.

Τέταρτον, εξορθολογίζεται το σύστημα συλλογής: Δίνουμε τη δυνατότητα εφαρμογής πολλαπλών ρευμάτων, αλλά εστιάζουμε στην εφαρμογή τουλάχιστον των τριών κάδων, που δεν υπάρχουν σήμερα: Μπλε για τα ανακυκλώσιμα υλικά, καφέ για τα οργανικά απόβλητα και πράσινος για κάθε άλλου είδους απορρίμματα.

Πέμπτον, ενθαρρύνονται οι Συμπράξεις Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα για τη διαχείριση των αποβλήτων. Τα εργοστάσια επεξεργασίας και αξιοποίησής τους που λειτουργούν από δεκαετίας στην Ευρώπη ιδρύονται, επιτέλους, και εδώ.

Η ερώτηση Κωνσταντινόπουλου 

Στην επίκαιρη ερώτησή του, ο κ. Κωνσταντινόπουλος αναφέρει ότι ενώ το έργο της διαχείρισης των απορριμμάτων μέσω ΣΔΙΤ δρομολογήθηκε το 2009, επί ΠΑΣΟΚ, και το 2014 εγκρίθηκαν οι περιβαλλοντικοί όροι για να προχωρήσει, η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, το 2015, με τροπολογία, ακύρωσε το ΣΔΙΤ.

Σύμφωνα με το βουλευτή του Κινήματος Αλλαγής, το 2018 η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ έδωσε αρμοδιότητα στην περιφέρεια Πελοποννήσου η οποία υπέγραψε το ΣΔΙΤ με τους αναδόχους. Το έργο όμως προσέκρουσε, στη συνέχεια, στις αναγκαστικές απαλλοτριώσεις.

Από το newsroom του Economico με πληροφορίες από το ΑΠΕ-ΜΠΕ

Καμία δημοσίευση για προβολή