Συμβιβασμός Μαξίμου για την πρώτη κατοικία – Στα 100 με 120.000 η προστασία της.

Σε συμβιβασμό φαίνεται ότι κατέληξε η κυβέρνηση με τους τραπεζίτες, με το όριο για την προστασία της πρώτης κατοικίας να «προσγειώνεται», καθ’ όλες τις ενδείξεις στα 120.000-140.000 ευρώ.

Σύμφωνα με έγκυρες πηγές, το μαξιμαλιστικό σενάριο εγκαταλείπεται και η συζήτηση χθες βράδυ (11/02) στο Μέγαρο Μαξίμου με τις τράπεζες – παρουσία και του Αλέξη Τσίπρα αρχικώς- έγινε σε καλό κλίμα. Συμφωνία δεν υπήρξε, υπήρξε όμως διάθεση για συμβιβασμούς.

Τα δύο μέρη προσήλθαν στις διαπραγματεύσεις με μαξιμαλιστικές διαθέσεις: Η κυβέρνηση  με το «πυροτέχνημα» των 250.000 ευρώ και οι τραπεζίτες να «ψιλο-υποστηρίζουν» τις -σκοπίμως χαμηλές- αρχικές θέσεις τους, για μόλις 70.000-100.000 ευρώ.

Ο συμβιβασμός οδηγείται σε μια πρόταση που εξ αρχής δέχονταν σιωπηρώς οι τράπεζες και οι θεσμοί, σε αντίθεση με τις κυβερνητικές «φανφάρες». Έτσι, η κυβέρνηση δείχνει να εγκαταλείπει τις ιδέες της και  «προσγειώνεται» ανώμαλα στα μισά σχεδόν από όσα ζητούσε.

Πληροφορίες από τραπεζίτες αναφέρουν ότι «υπήρξε πρόοδος στις διαπραγματεύσεις και η συνάντηση έγινε σε καλό κλίμα». Συμφωνήθηκε ο νέος νόμος να ψηφιστεί πριν από το τέλος Φεβρουαρίου και το πλαίσιο του να είναι τέτοιο ώστε να μην δημιουργεί κινδύνους για τις τράπεζες, να είναι κοινά επωφελές και να προστατεύει την πρώτη κατοικία.

Τώρα, μέχρι την Παρασκευή ή το αργότερο στις αρχές της επόμενης εβδομάδας, πρέπει η κυβέρνηση να αποκαλύψει το διάδοχο σύστημα του «νόμου Κατσέλη» και πώς θα λειτουργήσει. Προς το παρόν παραμένει άγνωστο ακόμα και για εκείνην, αλλά κυρίως για τους δανειολήπτες που θα χάσουν την δοκιμασμένη και απλή ως σύστημα «οριζόντια» προστασία που είχαν για μια οκταετία.

Πληροφορίες όμως αναφέρουν ότι ο νέος νόμος θα δίνει στις τράπεζες (και όχι πλέον στους δικαστές) τη δικαιοδοσία για τη ρύθμιση των δανείων του ν. Κατσέλη και θα εφαρμόζεται εξ ολοκλήρου μέσω ηλεκτρονικής πλατφόρμας, διασφαλίζοντας ότι το σύστημα εισδοχής δανειοληπτών, αλλά και ρυθμίσεων οφειλών θα είναι απολύτως αδιάβλητο.

Που συμφωνούν κυβέρνηση και τράπεζες

Κυβέρνηση και τράπεζες φέρονται να έχουν συμφωνήσει ότι η μηνιαία δόση του δανείου θα καθορίζεται με τέσσερις τρόπους:

α) Με επιμήκυνση της οφειλής έως και 20 χρόνια (ενδεχομένως και 25).
β) Με μείωση επιτοκίου (δεν έχει ξεκαθαρίσει ακόμη αν το επιτόκιο θα είναι σταθερό ή κυμαινόμενο ή αν θα δίνονται και οι δύο επιλογές).
γ) Με “κούρεμα” του δανείου, και
δ) Με επιδότηση της μηνιαίας δόσης από το κράτος.

Αναλόγως με την κάθε περίπτωση δανειολήπτη, θα μπορούν να εφαρμόζονται οι δύο ή και οι τρεις από τις ανωτέρω επιλογές, αλλά σε καμία περίπτωση και οι τέσσερις.

Μέσα και τα επαγγελματικά δάνεια;

[more]

Σύμφωνα με τις πληροφορίες που δημοσιεύει σήμερα το Capital.gr, από την συνολική “δεξαμενή” των δανείων του νόμου Κατσέλη που ανέρχονται σε 16 δισ. ευρώ, κυβέρνηση και τράπεζες συμφωνούν στο ότι αυτά που είναι επιλέξιμα για το διάδοχο καθεστώς προστασίας δεν ξεπερνούν τα 10 δισ. ευρώ.

Ένα σημείο, πάντως, που επιδιώκει να περάσει η κυβέρνηση στον νέο νόμο – αυτό της υπαγωγής και επαγγελματικών δανείων – έχει πολλές πιθανότητες να υλοποιηθεί. Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι τα επαγγελματικά δάνεια που έχουν ως ενέχυρο την πρώτη κατοικία κινούνται στα 2,6 – 2,7 δισ. ευρώ (τα δάνεια αυτά είναι εντός της “δεξαμενής” των 16 δισ. ευρώ). Σημειώνεται ότι οι τράπεζες αποδέχονταν να ενταχθούν στον νέο νόμο στεγαστικά δάνεια που είχαν λάβει επιχειρηματίες, αλλά όχι επιχειρηματικά δάνεια με ενέχυρο την πρώτη κατοικία.

Την επιλεξιμότητα των δανείων που θα ενταχθούν στον νέο νόμο Κατσέλη θα καθορίσουν όχι μόνο τα εισοδηματικά κριτήρια, αλλά και κριτήρια περιουσιακά που ακόμη δεν έχουν καθοριστεί πλήρως και αφορούν εκτός από την ακίνητη, και την κινητή περιουσία των δανειοληπτών.

Στόχος είναι οι τράπεζες να αρχίσουν να εισπράττουν έσοδα από τα “κόκκινα” δάνεια του νόμου Κατσέλη. Έτσι, αν το κράτος επιδοτεί με 200 εκατ. ευρώ κατά το 1/3 τις δόσεις των δανείων αυτών (για τη φετινή χρονιά έχουν υπολογιστεί 150 εκατ. στον προϋπολογισμό, από το 2020 και εφεξής 200 εκατ. ετησίως) και τα υπόλοιπα 2/3 καταβάλλει ο δανειολήπτης, οι τράπεζες θα μπορούν να έχουν έσοδα 600 εκατ. ευρώ από δάνεια του ν. Κατσέλη, τα οποία θα βγαίνουν από το “κόκκινο” και θα μπαίνουν στα εξυπηρετούμενα.

[/more]

 

Καμία δημοσίευση για προβολή