«Συναγερμός» και στον ΟΗΕ για την Τεχνητή Νοημοσύνή, προτείνει τη δημιουργία ειδικού φορέα ελέγχου

Μετά από πολλές προειδοποιήσεις – κάποιες από αυτές ιδιαίτερα δυσοίωνες – ειδικών σχετικά με τους κινδύνους που εμπεριέχει η διάδωση εφαρμογών Τεχνητής Νοημοσύνης (ΤΝ), πλέον και ο ΟΗΕ μοιάζει να ανησυχεί για το ζήτημα.

Συγκεκριμένα, ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες δήλωσε τη Δευτέρα ότι θα διορίσει τις επόμενες ημέρες ένα επιστημονικό συμβουλευτικό όργανο που θα περιλαμβάνει εξωτερικούς εμπειρογνώμονες για την ΤΝ και δήλωσε ότι είναι ανοιχτός στην ιδέα της δημιουργίας ενός νέου οργανισμού του ΟΗΕ που θα επικεντρώνεται στο αντικείμενο αυτό.

“Στηρίζω την ιδέα ότι θα μπορούσαμε να έχουμε έναν οργανισμό τεχνητής νοημοσύνης, θα έλεγα, εμπνευσμένο από αυτό που είναι σήμερα ο Διεθνής Οργανισμός Ατομικής Ενέργειας“, δήλωσε ο Γκουτέρες για τον οργανισμό του ΟΗΕ που παρακολουθεί τα πυρηνικά. Βέβαια, εξήγησε ότι δεν έχει την εξουσία να δημιουργήσει έναν οργανισμό που θα μοιάζει με τον ΙΑΕΑ – αυτό εναπόκειται στα 193 κράτη-μέλη του οργανισμού. Είπε όμως ότι έχει συζητηθεί και ότι θα το έβλεπε ως θετική εξέλιξη.

Όπως ΙΑΕΑ

Ποιο είναι το πλεονέκτημα του ΙΑΕΑ – είναι ένας πολύ σταθερός, βασισμένος στη γνώση θεσμός“, δήλωσε ο Γκουτέρες στους δημοσιογράφους. “Και ταυτόχρονα, έστω και περιορισμένα, έχει κάποιες ρυθμιστικές λειτουργίες. Έτσι, πιστεύω ότι αυτό είναι ένα μοντέλο που θα μπορούσε να είναι πολύ ενδιαφέρον“. Ο ΙΑΕΑ, που εδρεύει στη Βιέννη, είναι το κομβικό σημείο για τη διεθνή πυρηνική συνεργασία. Έχει αναπτύξει διεθνή πρότυπα πυρηνικής ασφάλειας και είναι ταυτόχρονα παρατηρητής και σύμβουλος για την ειρηνική χρήση της πυρηνικής ενέργειας.

Υπάρχουν αυξανόμενες ανησυχίες σχετικά με τη δύναμη της τεχνητής νοημοσύνης και τον τρόπο με τον οποίο μπορεί να γίνει κατάχρηση για αρνητικούς, ακόμη και θανατηφόρους σκοπούς, μεταξύ άλλων από τον Τζέφρι Χίντον, ο οποίος είναι ο επιστήμονας που είναι γνωστός ως “νονός της τεχνητής νοημοσύνης“. Κορυφαίοι αξιωματούχοι των ΗΠΑ για την ασφάλεια στον κυβερνοχώρο έχουν επίσης προειδοποιήσει για τους αυξανόμενους κινδύνους της τεχνητής νοημοσύνης.

“Τα πιο ισχυρά όπλα του αιώνα”

Νομίζω ότι τελικά θα πρέπει να υπάρξει -και αυτό το λέει ακόμη και η βιομηχανία- θα πρέπει να υπάρξει κάποιου είδους κανονισμός που θα διέπει την αδειοδότηση και τη χρήση αυτών των δυνατοτήτων“, δήλωσε από το Ινστιτούτο Aspen στην Ουάσινγκτον η διευθύντρια της αμερικανικής Υπηρεσίας Κυβερνοασφάλειας και Ασφάλειας Υποδομών (CISA) Τζεν Ίστερλι, η οποία τόνισε επίσης την ανάγκη για περισσότερο διάλογο σχετικά με την τεχνητή νοημοσύνη, επισημαίνοντας προτάσεις όπως αυτή που επιδιώκεται από τον ΟΗΕ.

Μπορούμε να κάνουμε συζητήσεις με τους αντιπάλους μας για τα πυρηνικά όπλα“, δήλωσε η Ίστερλι. “Νομίζω ότι μάλλον θα πρέπει να σκεφτούμε να κάνουμε αυτές τις συζητήσεις με τους αντιπάλους μας για την τεχνητή νοημοσύνη, η οποία άλλωστε θα είναι κατά την άποψή μου τα πιο ισχυρά όπλα του αιώνα“. Ο Βρετανός πρωθυπουργός Ρίσι Σουνάκ ανακοίνωσε την περασμένη εβδομάδα τα σχέδια του Ηνωμένου Βασιλείου να φιλοξενήσει το φθινόπωρο την πρώτη μεγάλη παγκόσμια σύνοδο κορυφής για την ασφάλεια της τεχνητής νοημοσύνης.

“Ήπιο δίκαιο”

Ο κ. Γκουτέρες δήλωσε ότι όσον αφορά τη ρύθμιση της τεχνητής νοημοσύνης, μιας βιομηχανίας όπου τα πράγματα κινούνται πολύ γρήγορα, ένα σύνολο κανόνων που θεσπίζεται τη μία ημέρα μπορεί να είναι ξεπερασμένο την επόμενη. Έτσι, είναι απαραίτητο κάτι πιο ευέλικτο. “Χρειαζόμαστε μια διαδικασία, μια συνεχή διαδικασία παρέμβασης των διαφόρων ενδιαφερομένων μερών, που συνεργάζονται για να καθιερώσουν μόνιμα έναν αριθμό μηχανισμών ήπιου δικαίου, έναν αριθμό – θα έλεγα – κανόνων, κωδίκων δεοντολογίας και άλλων”, είπε.

Ο Γκουτέρες δήλωσε ότι στο επιστημονικό συμβουλευτικό όργανο που θα δημιουργήσει σύντομα θα συμμετέχουν επίσης οι επικεφαλής επιστήμονες του Εκπαιδευτικού, Επιστημονικού και Πολιτιστικού Οργανισμού του ΟΗΕ (UNESCO) και της Διεθνούς Ένωσης Τηλεπικοινωνιών (ITU), η οποία είναι ένας εξειδικευμένος οργανισμός του ΟΗΕ που σχετίζεται με την τεχνολογία των πληροφοριών και των τηλεπικοινωνιών. Είπε ότι στο συμβουλευτικό όργανο θα συμμετέχουν και εξωτερικοί εμπειρογνώμονες, μεταξύ των οποίων δύο από τον τομέα της ΤΝ.

Εθελοντικός “κώδικας συμπεριφοράς

Ο επικεφαλής του ΟΗΕ ανακοίνωσε επίσης σχέδια για ένα ψηφιακό σύμφωνο, το οποίο, όπως λέει, θα είναι ένας εθελοντικός “κώδικας συμπεριφοράς“, τον οποίο ελπίζει ότι θα τηρήσουν οι εταιρείες τεχνολογίας και οι κυβερνήσεις, με στόχο να μειωθεί η διάδοση της παραπληροφόρησης και της παραπληροφόρησης και της ρητορικής μίσους σε δισεκατομμύρια ανθρώπους και να γίνει το διαδίκτυο ένας ασφαλέστερος χώρος. “Οι προτάσεις του αποσκοπούν στη δημιουργία προστατευτικών κιγκλιδωμάτων που θα βοηθήσουν τις κυβερνήσεις να συνεννοηθούν γύρω από κατευθυντήριες γραμμές που προωθούν τα γεγονότα, αποκαλύπτοντας ταυτόχρονα συνωμοσίες και ψέματα και διασφαλίζοντας την ελευθερία της έκφρασης και της πληροφόρησης“, δήλωσε.

“Και να βοηθήσει τις εταιρείες τεχνολογίας να περιηγηθούν σε δύσκολα ηθικά και νομικά ζητήματα και να οικοδομήσουν επιχειρηματικά μοντέλα που βασίζονται σε ένα υγιές οικοσύστημα πληροφοριών”, προσέθεσε, λέγοντας ότι οι εταιρείες τεχνολογίας έχουν κάνει ελάχιστα για να αποτρέψουν τις πλατφόρμες τους από το να συμβάλλουν στο μίσος και τη βία, και επέκρινε τις κυβερνήσεις ότι αγνοούν τα ανθρώπινα δικαιώματα και μερικές φορές λαμβάνουν δραστικά μέτρα, συμπεριλαμβανομένων σαρωτικών διακοπών του διαδικτύου.

Καμία δημοσίευση για προβολή