Συνεχίζεται το «ανατολίτικο παζάρι» στο ΝΑΤΟ, καθώς η Άγκυρα επιδιώκει τα μεγαλύτερα οφέλη από την ένταξη Σουηδίας και Φνλανδίας

Σε «ανατολίτικο παζάρι» μεταξύ του ΝΑΤΟ και της Τουρκίας εξελίσσεται το αίτημα Φινλανδίας και Σουηδίας για ένταξη στη συμμαχία, μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.

Ενδεικτικές της κατάστασης που έχει διαμορφωθεί μετά το «όχι» της Τουρκίας είναι οι δηλώσεις του γ.γ. του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ, ο οποίος σημείωσε ότι η συμμαχία επιθυμεί να απαντήσει στις «ανησυχίες» που εξέφρασε η Τουρκία. «Ασφαλώς θέλουμε να απαντήσουμε στις ανησυχίες που εξέφρασε η Τουρκία» ώστε να βρεθεί «μια συμφωνία για να προχωρήσουμε προς τα εμπρός», είπε ο Νορβηγός πολιτικός από την Κοπεγχάγη.

«Δεν είναι ασυνήθιστο»

Παράλληλα, εμφανίστηκε «αισιόδοξος» ότι θα ληφθεί γρήγορα η απόφαση για τη διεύρυνση του NATO, ενώ υπογράμμισε ότι «δεν είναι ασυνήθιστο» κάποια χώρα μέλος να εκφράζει διαφορετικές απόψεις. «Έχουμε μεγάλη εμπειρία στο NATO, όταν υπάρχει κάποια διαφορετική άποψη καθόμαστε κάτω και βρίσκουμε λύσεις», είπε στους δημοσιογράφους. «Είμαστε σε στενή επαφή με τη Φινλανδία, τη Σουηδία και την Τουρκία», πρόσθεσε.

Από το Λονδίνο, ο υπουργός Άμυνας της Βρετανίας Μπεν Ουάλας είπε ότι πιστεύει πως υπάρχει τρόπος να διευθετηθούν οι ανησυχίες της Τουρκίας για την ένταξη της Σουηδίας και της Φινλανδίας. «Πιστεύω ότι υπάρχει τρόπος. Πιστεύω ότι στο τέλος θα φτάσουμε εκεί και είναι σημαντικό να ακούμε όλα τα μέλη και τις ανησυχίες τους στη διαδικασία αυτή και ασφαλώς θα ακούσουμε την Τουρκία», είπε ο Ουάλας μιλώντας στη Βουλή των Κοινοτήτων. Πρόσθεσε ότι σκοπεύει να μιλήσει για το θέμα με τον Τούρκο ομόλογό του.

Λάδι στη φωτιά από την Τουρκία

Την ίδια στιγμή, πάντως, η Άγκυρα συνεχίζει να τηρεί «σκληρή» γραμμή, με το κρατικό πρακτορείο Anadolu να ρίχνει λάδι στη φωτιά ισχυριζόμενο ότι το PKK χρησιμοποιεί πυραύλους AT4, που παράγονται από τη Σουηδία που έχει υποβάλει αίτηση για ένταξη στο NATO, σε επιθέσεις κατά του τουρκικού στρατού, αναφέροντας ότι σύμφωνα με πηγές ασφαλείας, οι πύραυλοι έχουν χρησιμοποιηθεί εκτενώς από το PKK σε πολλές επιθέσεις του κατά των τουρκικών δυνάμεων, τόσο εντός όσο και εκτός των συνόρων της χώρας.

Οι τουρκικές δυνάμεις κατέσχεσαν πρόσφατα πυραύλους AT4 από κρησφύγετο του PKK στο βόρειο Ιράκ. Ομοίως, έως και 17 πύραυλοι AT4 εντοπίστηκαν από τις δυνάμεις ασφαλείας το 2020 και το 2021 σε επτά ξεχωριστά περιστατικά από διάφορες τοποθεσίες στη νοτιοανατολική επαρχία Χακάρι της Τουρκίας. Στη νοτιοανατολική επαρχία Σιρνάκ, πέντε πύραυλοι AT4 βρέθηκαν από τις δυνάμεις ασφαλείας της Τουρκίας σε τέσσερις διαφορετικές περιπτώσεις μεταξύ 2019 και 2021.

Η Tουρκία έχει εκφράσει αντιρρήσεις για τις υποψηφιότητες ένταξης της Φινλανδίας και της Σουηδίας, επικρίνοντας τις χώρες ότι ανέχονται, ακόμη και υποστηρίζουν τρομοκρατικές ομάδες, συμπεριλαμβανομένου του PKK/YPG. Το δημοσίευμα αναφέρει ότι τα τελευταία χρόνια τόσο το Ελσίνκι όσο και η Στοκχόλμη απέτυχαν να συμφωνήσουν με τα αιτήματα της Άγκυρας για την έκδοση δεκάδων τρομοκρατών, συμπεριλαμβανομένων μελών του PKK και της FETO, της ομάδας πίσω από το ηττημένο πραξικόπημα του 2016 στην Τουρκία.

Και ξαφνικά ζήτημα και με τη Μολδαβία

Εν τω μεταξύ, σε ένα άλλο «μέτωπο», ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν δήλωσε ότι επιθυμεί η ΕΕ να προχωρήσει σε μια «ταχεία γνωμοδότηση» σχετικά με το αίτημα της Μολδαβίας για ένταξή της στην Ένωση, κατά τη συνάντησή του με τη Μολδαβή πρόεδρο Μάγια Σάντου στο Παρίσι. Ο Μακρόν πρόσθεσε ότι δεν μπορεί να αποκλειστεί ο κίνδυνος η σύγκρουση μεταξύ της Ουκρανίας και της Ρωσίας να επεκταθεί και σε άλλες γειτονικές χώρες.

Οι φόβοι ότι η Μολδαβία θα μπορούσε να εμπλακεί στη σύγκρουση στην Ουκρανία έχουν αυξηθεί, αφού οι φιλορώσοι αυτονομιστές στην περιοχή της Υπερδνειστερίας έχουν κατηγορήσει το Κίεβο για πυροβολισμούς, εκρήξεις και διασυνοριακές επιδρομές μη επανδρωμένων αεροσκαφών. Την περασμένη εβδομάδα, ο ΥΠΕΞ της Μολδαβίας Νίκου Ποπέσκου είχε δηλώσει στο Reuters ότι υπάρχουν στοιχεία στην Υπερδνειστερία που προσπαθούν να αποσταθεροποιήσουν την περιοχή και να υποδαυλίσουν τις εντάσεις.

Καμία δημοσίευση για προβολή