Η ακτινογραφία των κινήσεων Ερντογάν από το Ναύαρχο Εγκολφόπουλο: “Απλώνεται περισσότερο από εκεί που μπορεί να φτάσει”

 

Γιάννης Εγκολφόπουλος, αντιναύαρχος ε.α. Κυβερνήτης της φρεγάτας “Αδριάς” στα Ίμια

“Τον Ερντογάν τον απασχολούν δυο ζητήματα: Οι υδρογονάνθρακες της Ανατολικής Μεσογείου και η ηγεσία των Ισλαμιστών”. Αυτό τονίζει ο Γιάννης Εγκολφόπουλος, αντιναύαρχος ε.α. σε συζήτηση που είχε με το economico.

Στη συζήτησή μας ο κ. Εγκολφόπουλος επεσήμανε τα εξής θέματα:

1. Το όραμα του Ερντογάν είναι να γίνει ο ηγέτης του Ισλάμ.

Ο Τούρκος πρόεδρος θέλει να πάρει την αίγλη της Σαουδικής Αραβίας από τον ισλαμικό κόσμο ο οποίος προσκυνάει προς τη Μέκκα. Έτσι, δημιουργεί ένα άλλο σύμβολο που θα αποτελεί το κέντρο του μη αραβόφωνου Ισλάμ: την Αγία Σοφία.

Ηδη η Τουρκία μαζί με το Πακιστάν τη Μαλαισία και το Κατάρ έχουν δημιουργήσει έναν άτυπο ισλαμικό σύνδεσμο με σκοπό να σταματήσουν την πρωτοκαθεδρία της Σαουδικής Αραβίας σε ότι αφορά τον Ισλαμισμό

2. Η στροφή στο Ισλάμ

Είχε φανεί ήδη από το 2009, όταν τραυμάτισε τη σχέση αγάπης της Τουρκίας με το Ισραήλ –στον απόηχο των τότε ισραηλινών επιθέσεων στη λωρίδα της Γάζας- Αποχώρησε από το παγκόσμιο οικονομικό φόρουμ του Νταβός. Ήρθε σε ρήξη με τον Ισραηλινό πρόεδρο Σιμόν Πέρες ακριβώς λόγω του Ισλαμικού του πιστεύω. Η ρήξη του Ερντογάν με το Ισραήλ ήρθε σε μια εποχή που στις ΗΠΑ, η κυβέρνηση Ομπάμα ενθάρρυνε του «τουρκικό μοντέλο» που συνδύαζε αποτελεσματικά, κατά την Αμερική, το Ισλάμ με τη δημοκρατία και τη στιβαρή οικονομία

3. Δεύτερο θέμα: το ενεργειακό.

Η Τουρκία δεν έχει κανέναν ενεργειακό πόρο. Είναι απόλυτα εξαρτώμενη από τη Ρωσία και το Ιράν. Θέλωντας να είναι ο ηγέτης του Ισλάμ και να επαναφέρει το όραμα της Οθωμανικής αυτοκρατορίας χρειάζεται ανεξάρτητες πηγές ενέργειας.

Τις αποζητά στην Ανατολική Μεσόγειο και δη, κοντά στα παράλια της Αφρικής, της Αιγύπτου, της Κύπρου, του Ισραήλ και στη συνέχεια προς την Ελλάδα, χώρες με τις οποίες οι σχέσεις του δεν είναι καλές

Έτσι, βρήκε διέξοδο στη Λιβύη. Προσέφερε βοήθεια στον Σάρατζ οπου εκείνη τη στιγμή κατέρρεε, με σκοπό να μπει μέσα στη Λιβύη και να μπορεί να ελεγχει τα πετρέλαιά της.

4. Το πρόβλημα του

Ο Ερντογάν, θελοντας να ηγειται του Ισλαμικού κόσμου, σημερα εμφανίζεται και ως ο αρχηγός των αδελφων μουσουλμάνων. Εκεινοι έχουν κυνηγηθεί από την Αίγυπτο τη Σαουδαραβία και τα Εμιράτα. Οι αδελφοι μουσουλμάνοι δημιουργησαν εστίες εντάσεως στη Λιβύη τις οποίες απελευθέρωσε ο Χαφτάρ. Αρα κανεις δε μπορεί να δεχτεί την παρουσία τους σε αυτην την περιοχή. Αν ο Ερντογάν μπει στη Λιβύη, τότε η Τουρκία επαναφέρει τους αδελφους μουσουλμάνους στη Λιβύη. Αυτό σημαίνει αμεση απειλή για την Αιγυπτο, τη Σαουδαραβία, αμεση απειλή για όλον τον αραβικό κόσμο.

Συνήθως τα μεγαλεπίβολα σχεδια του Ερντογάν ναυαγούν. Όπως με τους Κούρδους και τη Συρία, ναυάγησε και η προσπάθειά του να μπει στη Λιβύη. Η Λιβύη τον προειδοποίησε ότι αν τολμήσει να μπει, θα επέμβει ο Αιγυπτιακός στρατός, όπως άλλωστε συνέβη. Την προηγούμενη εβδομάδα έγιναν δυο αεροπορικές επιδρομές, και απο αυτα τα οπλικά συστήματα που εγκατέστησε για να οργανώσει την αεράμυνα του Σαρατζ, δεν έμεινε τίποτα. Κατεστραφησαν όλα. Αυτη ηταν μια “σφαλιάρα” που δεν την έχουμε φωτίσει πολύ.

5. Ο Τουρκικός στρατός δεν έχει εμπειρία

Από τον Α’ παγκοσμιο που διαλύθηκε η Οθωμανική αυτοκρατορία, η Τουρκία δεν έχει αντιμετωπίσει ποτέ τακτικό στρατό. Εμφανίζει λοιπόν τη στρατιωτική της δύναμη μεγαλύτερη από αυτην που είναι στην πραγματικότητα. Προσπαθεί με απειλές και με το λιγότερο δυνατό κόστος να κερδίζουν τα περισσότερα.

6. Ο Ακαρ δεν έχει εμπιστοσύνη στο επιτελικό πνεύμα και τις δυνατότητες των αρχηγών του.

Τα στελέχη των ένόπλων Τουρκικών δυνάμεων δεν έχουν επιτελικό πνεύμα, ούτε δυνατότητες. Μετά το πραξικόπημα, οι Κεμαλιστές, που ήταν πολύ καλοί επιτελείς, φυλακίστηκαν. Τα αρχηγικά πόστα ανέλαβαν οι Ισλαμιστές που μέχρι τότε διοικούσαν μοιρες εφοδιασμου και πετρελαίων. Γι αυτό και ο Ακάρ ελεγχει και διευθύνει προσωπικά τις επιχειρήσεις της Τουρκίας

Οι Ελληνες πιλότοι μας πληροφορούν ότι βλέπουν τον ίδιο αριθμό τουρκικών αεροπλάνων να πετούν. Εξαρτάται από την εμπειρία του κάθε πιλότου το αν θα κατέβει κάτω από τα 25 χιλιάδες πόδια.

Δεν έχουν ούτε καλό ναυτικό. Στη Λιβυη εμφανιστηκε το εξης θεμα:

Ο Τουρκικός στόλος έριξε από φρεγατα εναν πύραυλο εδάφους-αερος για να χτυπησει ενα drone του Χαφταρ. Ο πύραυλος αστόχησε και έπεσε στο έδαφος χωρίς να εκραγεί. Από τις φωτογραφίες των Λίβυων διαπιστώθηκε οτι η πυρίτιδα της κεφαλής του πυραύλου είχε λήξει. Το σοβαρότερο ήταν ότι είχε φυγει και η βαση που κρατάει τον πύραυλο πάνω στο κάνιστρο. Αυτο δείχνει πως οι πύραυλοί τους είναι κακοσυντηρημένοι και ληγμένοι.

Στον αντίποδα, ο δικός μας στρατός, η αεροπορία και το ναυτικό μας είναι σε πολύ καλή κατάσταση, με έμπειρα στελέχη και εκπληκτικούς αρχηγούς.

7. Γιατί ο  Ερντογάν στρέφεται στην Ανατολή

Έχει αποφασίσει ότι η Δύση είναι παροχημένη και πως οι νέες δυνάμεις αναφύονται στην Ασία. Εκεί βλέπει το μέλλον του. Στην ΑΣΙΑ έχει δημιουργηθεί από το 2001 το SCO (Shanghai Corporation Organization), μια συμμαχία οικονομική, πολιτική και ασφάλειας, με έδρα το Πεκίνο, πρόεδρο τον Πουτιν και αποτελούμενη απο οικονομίες πλούσιες σε μεταλευματα και φυσικα κοιτάσματα. Η Τουρκία παρά την οικονομική της δυσχέρεια δεν προσέφυγε στο ΔΝΤ, αλλα πουλάει το χρέος της στο Κατάρ (που είναι σύμμαχός της) και στην Κίνα (που τη θεωρεί την ανερχόμενη δύναμη). Ο Ερντογάν μέχρι να εδραιωθει στην Ασια με τη θεση του ηγετη του Ισλαμικου μη αραβοφωνου κόσμου, θέλει να ενοχλεί τη δυση. Την Ελλάδα, που είναι μέλος του ΝΑΤΟ, της Ευρώπης, με καλά οργανωμένο στρατό και κοιτάσματα φυσικού αεριου και πετρελαίου στην Κρήτη και στο Ιόνιο, τη θεωρεί μια ανερχόμενη δύναμη. Δημιουργώντας λοιπόν κρίσεις με την Ελλάδα, επιδιώκει την προσοχή και την επικοινωνία με τους μεγάλους ηγέτες της Δύσης. Έτσι, εμφανιζει στο ακροατήριό ότι έχει τη δύναμη να διαπραγματεύεται με τους ισχυρούς

8.Το αφήγημά του για την ΑΟΖ

Ο Ερντογάν ισχυρίζεται πως «Η ελληνική διεκδίκηση υφαλοκρηπίδας 40.000 τετραγωνικών χιλιομέτρων για ένα νησί 2 χιλιόμετρα μακριά από την Ανατολία και 680 χιλιόμετρα μακριά από την ηπειρωτική Ελλάδα είναι παράλογη και ενάντια στο διεθνές δίκαιο»

Επικαλείται το εθιμικό δικαιο, το διεθνές δικαιο το οποίο συνεχώς παραβιάζει,και τις δικαστικές αποφάσεις, που έχουν εκδικαστεί 17 και όλες έχουν αναγνωρίσει ΑΟΖ στα νησιά, ακόμα και στα μικρά νησιά. Αυτά τα λέει στη διεθνή κοινότητα, στην Ευρώπη και την Αμερική και η απάντηση που λαμβάνει είναι ότι τα λεγόμεά του δεν ευσταθουν. Καθε νησί έχει ΑΟΖ και αν θέλετε να λύσετε το πόσο ΑΟΖ έχει το Καστελόριζο πηγαίνετε στο διεθνές δικαστήριο της Χάγης.

9.Γιατί δε θα πάει στη Χάγη

Είναι βεβαιο ότι από τη Χάγη θα πάρει κάτι παραπάνω από αυτό που έχει σήμερα με τον ακριβη ορισμό του καθορισμού της ΑΟΖ. Αλλά αυτό που θα πάρει δεν του αρκεί, γιατί δε θα είναι όλη αυτη η περιοχή που ονομάζει “Γαλάζια πατρίδα” στην Ανατολική Μεσόγειο. Άρα δε θα καταφέρει να ελέγξει τον East Med. Η Τουρκία θέλει να ελέγχει τον αγωγό που πηγαίνει στην Ευρώπη. Εκεί δε μπορεί να φτάσει και γι αυτό δεν πάει να συζητήσει. Γι αυτό και δε συμμετείχε στη μυστική συναντηση του Βερολίνου με τους υπηρεσιακους παραγοντες των YΠΕΞ. Προτιμάει να παίζει τον ρόλο του ταρακία και να δημιουργεί εντάσεις.

10.Τo show της NAVTEX

Η Τουρκία εξέδωσε μια NAVTEX που έλεγε οτι θα διεξάγει έρευνες μπαινοντας μεσα στην ελληνική ΑΟΖ, περνώντας μέσα από το τετραεθνές σημείο Τουρκικής Ελληνικής Κυπριακής και Αιγυπτιακής ΑΟΖ και καταλήγοντας στην Κυπριακή ΑΟΖ. Με τις αντιδράσεις τις Ελλάδας, άλλαξε αμέσως τις δηλώσεις του οδηγώντας το επεισόδιο σε αποκλημάκωση. Είπε ότι οι έρευνες που θα διεξάγει θα γίνουν στην Τουρκική ΑΟΖ, εκεί που τις έκανε και την άλλη φορά και δεν ενοχλήθηκε κανείς. Και δεν εννοούσε την αμφισβητούμενη ΑΟΖ, εννοούσε την Τουρκική και να μπει λίγο και στην Κυπριακή. Εαν του το επιτρέψουν οι καταστάσεις ,θα στειλει το ερευνητικό, θα κάνει ερευνες στην τουρκική η στην κυπριακή, θα κανει το show, αλλά δε θα περάσει από την Ελλάδα, γιατί αν περάσει δεν υπάρχει περίπτωση η ελληνική κυβερνηση να μην του στείλει το καράβι στον πάτο. Έχει δεσμευτεί γι αυτό.

Το πρόβλημά του Ερντογάν είναι ότι με όλα αυτα που κάνει έχει απλωθεί περισσότερο από εκεί που μπορεί να φτάσει. Όλα αυτά είναι έξοδα σε μια εποχή που τα ταμεία της Τουρκίας αρχίζουν να στερεύουν.

 

Καμία δημοσίευση για προβολή