Σύννεφα στο Αιγαίο: Ο Ερντογάν ανάβει το φυτίλι στην ελληνική υφαλοκρηπίδα – Η Ελλάδα χτίζει διεθνείς συμμαχίες και “προετοιμάζεται για παν ενδεχόμενο”

Τα σύννεφα μαζεύονται στο Αιγαίο μετά τις απειλές Ερντογάν για έρευνες και γεωτρήσεις σε περιοχές εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας, αγνοώντας επιδεικτικά κάθε έννοια του διεθνούς Δικαίου.

Όπως αναφέρουν αναλυτές, “το περιστατικό με το φορτηγό πλοίο Cirkin το οποίο – συνοδεία τριών τουρκικών φρεγατών – φέρεται να μετέφερε χθες, όπλα στη Λιβύη και η απάντηση του πλοιάρχου του προς τον πιλότο του ελληνικού ελικοπτέρου που το είχε προσεγγίσει για έλεγχο, δείχνει τον τρόπο με τον οποίο θα κινηθεί η γειτονική χώρα το προσεχές διάστημα.

Ο πλοίαρχος μίας εκ των τριών τουρκικών φρεγατών που συνόδευαν το  φορτηγό πλοίο μόλις υπήρξε προσέγγιση από το ελληνικό ελικόπτερο που είχε απογηωθεί από τη φρεγάτα «Σπέτσαι»,  αρχικά – όπως έγινε γνωστό – δεν απάντησε στο σήμα, ενώ αργότερα ανέφερε προκλητικά ότι «το Cirkin βρίσκεται υπό τον έλεγχο της Τουρκικής Δημοκρατίας» – γεγονός που πέραν των άλλων δείχνει και τις περιορισμένες δυνατότητες της ευρωπαϊκής επιχείρησης “IRINI”

  • Σύμφωνα με το in.gr, “αναλυτές εκτιμούν ότι το συγκεκριμένο περιστατικό πιθανότατα αποτελεί μία πρόβα θερμού επεισοδίου στα νότια της Κρήτης”.

Από την πλευρά της η Ελλάδα “προετοιμάζεται για παν ενδεχόμενο”, όπως είπε αρμόδια πηγή. Σε ερώτηση τι θα κάνει η Ελλάδα σε περίπτωση που η Τουρκία προχωρήσει στις απειλές της και στείλει γεωτρύπανο νοτίως της Κρήτης, ανέφερε πως “η απάντηση στην  Τουρκία έρχεται  τόσο με την αύξηση της αποτελεσματικότητας της ελληνικής διπλωματίας όσο και με την προάσπιση των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων από τις ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις”

Για επιλεκτική ανάγνωση του Διεθνούς Δικαίου της Θάλασσας μιλάει το υπουργείο Εξωτερικών

«Χαιρόμαστε που ο Υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας κ. Μεβλούτ Τσαβούσογλου εκφράζει την ικανοποίησή του για την  υπογραφή της Συμφωνίας Οριοθέτησης θαλασσίων ζωνών μεταξύ Ιταλίας και Ελλάδας, η οποία κατοχυρώνει πλήρως τα δικαιώματα των νησιών σε υφαλοκρηπίδα και ΑΟΖ, διότι αυτό σημαίνει ότι η Τουρκία μεταβάλλει τη μέχρι σήμερα στάση της και έρχεται σε αντίθεση με την υιοθέτηση του παράνομου τουρκολιβυκού μνημονίου», σημειώνουν διπλωματικές πηγές, σχολιάζοντας σημερινές δηλώσεις του Τούρκου ΥΠΕΞ, σχετικά με την ελληνοϊταλική συμφωνία για τον καθορισμό Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης.

«Βεβαίως, συνεχίζει να έχει μια τάση επιλεκτικής ανάγνωσης του Διεθνούς Δικαίου και ιδίως του Διεθνούς Δικαίου της Θάλασσας, αλλά θα τον συμβουλεύαμε να βλέπει το δάσος και όχι το δέντρο», επισημαίνουν οι ίδιες πηγές και προσθέτουν:

«Όσον αφορά την ουσία πάντως της Συμφωνίας Ελλάδας – Ιταλίας και τις ανακρίβειες που επικαλείται ο Υπουργός Εξωτερικών της γειτονικής χώρας, θα ήταν σκόπιμο να έχει ως πηγή πληροφόρησης το ίδιο το κείμενο τις συμφωνίας».

Υπενθυμίζεται ότι ο κ. Τσαβούσογλου, αναφερόμενος στη συμφωνία Αθήνας – Ρώμης, είχε τονίσει νωρίτερα σε συνέντευξή του πως «δεν ανησυχεί» την τουρκική πλευρά, σημειώνοντας πως αντίθετα, κατά τον ίδιο, «αποδεικνύει την εγκυρότητα των επιχειρημάτων της Αγκυρας σχετικά με τις θαλάσσιες συμφωνίες».

Διπλωματική αντεπίθεση της Αθήνας

H Aθήνα -την ώρα που η Άγκυρα συνεχίζει να τεστάρει τις αντοχές της – έχει, παράλληλα, ξεκινήσει τη διπλωματική της αντεπίθεση με την οριοθέτηση ΑΟΖ με την Ιταλία  αλλά και την προετοιμασία του εδάφους για σύναψη αντίστοιχης συμφωνίας με την Αίγυπτο.

Το ταξίδι της ελληνικής αντιπροσωπείας στην Αίγυπτο στις 18 Ιουνίου που θα έχει ως στόχο να μπουν να θεμέλια για την οριοθέτηση ΑΟΖ με την Αίγυπτο είναι το επόμενο βήμα μετά την ιστορική συμφωνία με την Ιταλία.

Ιδιαιτέρως σημαντικό θεωρείται και το ταξίδι του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στο Ισραήλ, την προσεχή Δευτέρα, καθώς πραγματοποιείται σε μία χρονική συγκυρία όπου «παίζονται» πολλά στη γεωπολιτική σκακιέρα της Ανατολικής Μεσογείου.

Ο Κ. Μητσοτάκης θα μεταβεί στο Ισραήλ μαζί με 6 υπουργούς και θα επιδιώξει να υπάρξει στρατηγική συμμαχία μεταξύ των δύο χωρών αλλά και ευθεία καταδίκη των τουρκικών προκλήσεων.

Αξίζει να σημειωθεί ότι στον απόηχο της τουρκικής προκλητικότητας και του επεισοδίου με το φορτηγό, υπήρξε χθες, μία τηλεφωνική επικοινωνία μεταξύ του υπουργού Αμυνας Νίκου Παναγιωτόπουλου με τη γαλλίδα ομόλογό του Φλοράνς Παρλί.

Η Αθήνα θεωρεί πως είναι απαραίτητο να αξιοποιηθούν οι πολύτιμοι σύμμαχοι της χώρας μας, όπως η Γαλλία, προκειμένου να ανακοπούν οι παράνομες και προκλητικές ενέργειες της Τουρκίας στην ευρύτερη περιοχή.

Φραστική στήριξη των ελληνικών θέσεων από ΗΠΑ

Αξίζει να σημειωθεί ότι το τελευταίο διάστημα οι ΗΠΑ έχουν στείλει πολλαπλά μηνύματα προς την Τουρκία, δείχνοντας ότι παρακολουθούν στενά τις εξελίξεις στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου.

Απέναντι στην εμπρηστική ρητορική της γειτονικής χώρας περί ερευνών και γεωτρήσεων σε περιοχές της ελληνικής υφαλοκρηπίδας το Στέιτ Ντιπάρτμεντ απάντησε πως «όλα τα νησιά έχουν τα ίδια δικαιώματα με την ηπειρωτική χώρα, όπως ορίζει το διεθνές δίκαιο θαλασσών».

Μία δήλωση που επανέλαβε χθες και ο πρεσβευτής στην Αθήνα Τζέφρι Πάιατ ενώ ανέφερε πως «το μνημόνιο Τουρκίας – Λιβύης δεν μπορεί να αφαιρέσει τίποτα από την Ελλάδα», ενώ το χαρακτήρισε «μη βοηθητικό» και «προκλητικό».

 

 

 

 

Καμία δημοσίευση για προβολή