Συνωστισμό πολεμικών δυνάμεων στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο προκαλεί η επιθετικότητα της Άγκυρας

Μετά το πλήγμα στην κυπριακή κυριαρχία εντός της υφαλοκρηπίδας της και τις προειδοποιήσεις για έρευνες στην ελληνική πλευρά της Ανατολικής Μεσογείου, η Άγκυρα έχει αποδυθεί σε έναν αγώνα αμφισβήτησης όλων των κινήσεων που κάνει στην επιχειρησιακή θαλάσσια σκακιέρα η Αθήνα.

Ήδη αναμένεται να εμπλακεί στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο τους επόμενους μήνες, με την αποστολή του ερευνητικού πλοίου «Ορούτς Ρέις» στα νότια της Ρόδου και του Καστελλόριζου.

Η Αθήνα δέσμευσε προ ημερών, με οδηγία για άσκηση υποβρυχίων (SubNOTAM) που έχει κοινοποιηθεί στο ΝΑΤΟ, μια μεγάλη περιοχή μεταξύ Καστελλόριζου, Ρόδου και Καρπάθου και συγκεκριμένα για μια περίοδο ενός μήνα από τα μέσα Αυγούστου έως τα μέσα Σεπτεμβρίου. Η αντίδραση της Αγκυρας ήταν άμεση, καθώς αντέδρασε και σε διπλωματικό επίπεδο εξαιρετικά επιθετικά, ενώ σε δεύτερο χρόνο εξέδωσε πανομοιότυπη SubNOTAM, η οποία επικαλύπτει την αντίστοιχη ελληνική τόσο γεωγραφικά όσο και ημερολογιακά.

Μια δεύτερη ένδειξη της τουρκικής επιθετικότητας καταγράφηκε ενόψει της μεγάλης αεροναυτικής άσκησης «Θαλασσόλυκος» που ξεκινάει την ερχόμενη εβδομάδα και θα εξελιχθεί στη Μαύρη Θάλασσα, στην Ανατολική Μεσόγειο και στο Αιγαίο από τις 13 έως τις 25 Μαΐου, με τη συμμετοχή 131 πλοίων, 57 αεροσκαφών και 33 ελικοπτέρων.

Αυτή τη φορά οι Τούρκοι ζητούν την ακύρωση προγραμματισμένων βολών με πυραύλους Πάτριοτ, των γερμανικών ενόπλων δυνάμεων (Ε.Δ.) από το Πεδίο Βολής Κρήτης (ΠΒΚ), διότι έχουν δεσμεύσει για ασκήσεις με υποβρύχια ολόκληρη την περιοχή στα βόρεια του νησιού, από το δυτικό έως και το ανατολικό άκρο του. Στο ΠΒΚ οι βολές από τις ξένες Ε.Δ.-χρήστες και συνδρομητές των εγκαταστάσεων προγραμματίζονται ακόμα και ένα χρόνο νωρίτερα, ως εκ τούτου είναι αδύνατον οι Τούρκοι να μη γνώριζαν για τη συγκεκριμένη γερμανική δραστηριότητα.

Στην Αθήνα, πάντως, έχει επιλεγεί μια τακτική που να δείχνει στους Τούρκους την ετοιμότητα που υπάρχει. Είναι ενδεικτικό ότι, την περασμένη Τετάρτη, από την Τουρκία χρησιμοποιήθηκαν συνολικά 20 αεροσκάφη και ελικόπτερα για τις παραβιάσεις του ελληνικού εναέριου χώρου, για την αναχαίτιση των οποίων η Πολεμική Αεροπορία (Π.Α.) απογείωσε συνολικά 30 μαχητικά.

Μετά την εισβολή του «Φατίχ» στην κυπριακή ΑΟΖ, αναδιαμορφώνονται ελαφρώς και οι θέσεις των διεθνών παραγόντων που έχουν ρόλο στην περιοχή.

Σε πρακτικό επίπεδο υπάρχει ειλημμένη απόφαση, πολύ πριν από την αναχώρηση του «Φατίχ» για την κυπριακή ΑΟΖ, για τακτική παρουσία του αμερικανικού ναυτικού σε ελληνικά αλλά και σε κυπριακά λιμάνια.

Ουσιαστική είναι και η αναβάθμιση της παρουσίας των Γάλλων στην Ανατολική Μεσόγειο, όπως φάνηκε και από τις επαφές του υπουργού Εξωτερικών της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκου Χριστοδουλίδη στο Παρίσι, αλλά και τη συζήτηση που είχε στο Σιμπίου της Ρουμανίας την περασμένη Πέμπτη ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας με τον πρόεδρο της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν.

Σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές, οι δύο ηγέτες μίλησαν για την αύξηση της στρατιωτικής παρουσίας των Γάλλων στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο. Αναμένεται, πάντως, να φανεί πώς θα εξελιχθεί η γαλλική παρουσία, τη στιγμή που η Ιταλία μοιάζει να έχει αποσυρθεί από το διπλωματικό παιχνίδι.

Μάλιστα, ο έμμεσος αλλά σαφής υπαινιγμός του Ιταλού πρωθυπουργού Τζουζέπε Κόντε για αποχώρηση από το σχέδιο του αγωγού EastMed έχει ενεργοποιήσει νέες συζητήσεις, τις οποίες προωθεί η Ιερουσαλήμ. Οι Ισραηλινοί εμφανίζονται πρόθυμοι αναζήτησης εναλλακτικής διαδρομής για τον αγωγό, ακόμα και μέσω των Βαλκανίων, μέσω δηλαδή της Βόρειας Μακεδονίας.

Από τους περιφερειακούς παράγοντες, η στάση των Αιγυπτίων είναι εξίσου αρνητική έναντι των Τούρκων. Η Αγκυρα και το Κάιρο έχουν συνολικά αποκλίνοντα συμφέροντα, όπως, για παράδειγμα, στη διαμορφούμενη πολιτική κατάσταση στη Λιβύη και στο Σουδάν, η οποία εξελίσσεται αρνητικά για τα τουρκικά συμφέροντα και στις δύο περιπτώσεις.

Από το newsroom του economico.gr με πληροφορίες από την “Καθημερινη” (ρεπορτάζ Βασίλης Νέδος)

Καμία δημοσίευση για προβολή