ΣΥΡΙΖΑ: Με 4 διαφορετικές “πλατφόρμες” για την “ταυτότητα του κόμματος” επιστρέφουν στη μάχη Αχτσιόγλου, Τσακαλώτος, Παππάς και Τζουμάκας

Με το πέρας των διακοπών, αρχίζει εκ νέου η μάχητης εξουσία στο ΣΥΡΙΖΑ των υποψηφίων προέδρων, με περιοδείες, παρεμβάσεις, εκδηλώσεις. Ήδη ξεχωρίζει και η “πλατφόρμα” του πολιτικού ανταγωνισμού τους, όπως και οι διαφοροποιήσεις τους για την “ταυτότητα του κόμματος”:

Η Εφη Αχτσιόγλου αναδεικνύει  κεντρικά θέματα της επικαιρότητας και έχει ως κύριό της στρατηγικό στοιχείο πως βασικός της και μόνος αντίπαλος είναι ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Η όλη γραμμή του επιτελείου της θέλει να της προσδώσει ήδη φυσιογνωμία ως νέας πρόεδρου, ενώ η ίδια επιμένει σε ένα “κόμμα δομών”, όπως λέει,  που θα συνδέεται με τα κοινωνικά κινήματα και τους νέους επιστήμονες.

Μια κριτική που ως τώρα της γίνεται είναι πως στη συζήτηση για το Κέντρο ή την Αριστερά δεν πιστεύει πως τώρα πρωτεύει ο ταυτολογικός προσδιορισμός καιμ«στρογγυλεύει» τις γραμμές της ακριβώς επειδή φαίνεται πως έχει προβάδισμα και δεν θέλει με αιχμές να ανοίξει μέτωπα.

Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος θεωρεί ότι προέσχει ο πόλεμος των θέσεων και όχι ο πόλεμος των κινήσεων. Προέχει δηλαδή η “δουλειά μυρμηγκιού” για να ξαναγίνει ο ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ κόμμα εξουσίας και άρα όλα τα βήματα έχουν τον χαρακτήρα προετοιμασίας ενός τέτοιου εδάφους. Δίνει έμφαση στο προγραμματικό και βέβαια στη σφυρηλάτηση της ταυτότητας του χώρου.

Για την κουβέντα αν ο ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να κινηθεί προς τους κεντρώους ή προς τους αριστερόστροφους οι συνομιλητές του λένε πως είναι όλοι καλοδεχούμενοι, αρκεί το κόμμα να έχει καθαρή ταυτότητα και να μην είναι άθροισμα. Η κριτική που γίνεται στον Τσακαλώτο είναι πως έχει «στενή» απεύθυνση και πως επί των ημερών του – αν εκλεγεί – η Προοδευτική Συμμαχία και οι πασοκογενείς δεν θα εκφράζονται. Επιμένει πάντως στον όρο «συλλογική ηγεσία» και μιλάει για σοκ επανίδρυσης των οργανώσεων και των δομών.

Ο Νίκος Παππάς μιλάει με όρους παράταξης και όχι απλώς κόμματος αφού επιδιώκει ο ΣΥΡΙΖΑ να είναι ο πόλος που θα εκφράσει τους πασοκογενείς ανάμεσα σε άλλους.

Ο Παππάς επαναφέρει στον πολιτικό του λόγο όλες αυτές τις ημέρες το «κόμμα μελών», ενώ οι επιτελείς του σε αντίστιξη με την Αχτσιόγλου και τον Τσακαλώτο θεωρούν πως το “κόμμα δομών” στραγγάλισε πολλές φορές τα στρατηγικά βήματα του χώρου όλο το προηγούμενο διάστημα και συχνά δεν άφησαν να γίνει η ανανέωση των νομαρχιακών οργανώσεων του ΣΥΡΙΖΑ ή να αναπτυχθεί ένα δίκτυο στην Τοπική Αυτοδιοίκηση.

Ο Παππάς έχει μιλήσει αρκετές φορές για κόμμα – παράταξη που θα εκφράζει όλο τον χώρο από την Αριστερά μέχρι το Κέντρο. Ο ίδιος πιστεύει στα ανοίγματα προς τη μεσαία τάξη. Η κριτική που του ασκείται είναι πως προτείνει φορέα ασαφούς ταυτότητας χωρίς ριζοσπαστικό σχέδιο.

Ο Στέφανος Τζουμάκας θέλει “επιστροφή στην πολιτική”.  και δηλώνει ότι επιδιώκει ένα τέλος στην υποκατάσταση της πολιτικής με οργανωτικά μέτρα. Επιδιώκει “σχέδιο και θέσεις που αποβλέπουν σε λύσεις στη χώρα και επιμένει σε ένα κόμμα που δυνητικά θα είναι πάλι κυβερνητικό και όχι στρατηγικά μειοψηφικό.

Η κριτική που του ασκείται αφορά ότι “έχει γράψει πολλά χιλιόμετρα στην πολιτική και ευθύνεται για μικροπολιτικές διαδρομές στον χώρο της Κεντροαριστεράς”. “Είναι πολύ αργά για δάκρια” λένε οι αντίπαλοί του…

Καμία δημοσίευση για προβολή